Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 907835" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ryby – czyli jak przyjmować dary wód</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Doradzać nam będzie, na łamach miesięcznika &#8222;Kuchnia&#8221;, pan Adam Chrząstowski.</em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Zagraniczne smaki.</strong> Nie domagajcie się w restauracji świeżych – czyli nigdy nie mrożonych – soli, pangi, halibuta. Takie ryby można kupić w porcie od rybaka. Większość zamraża się już na kutrze lub statku. Mrożenie odbywa się szokowo, mięso zachowuje smak i jakość, a po rozmrożeniu jest jak świeże. Można wyobrazić sobie, że szef kuchni sprowadzi – za horrendalna cenę – ryby prosto z targu, nie zamrażane. Tylko że one muszą jeszcze dojechać do Polski. Jeśli goście akurat nie zjedzą ich od razu, przechowuje się je w lodówce i czeka, aż pojawi się snob i zamówi rybę nigdy nie mrożoną. Czasami kilka dni. Czy naprawdę taka ryba jest lepsza i zdrowsza od właściwie zamrożonej?</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Teraz Polska!</strong> Jeśli naprawdę kochacie wyłącznie ryby świeże, zamawiajcie te, które łowi się w naszych jeziorach i rzekach. Ale pamiętajcie, że te ryby mają okresy ochronne, kiedy nie można ich łowić. Jeśli, na przykład, zamówicie pstrąga w styczniu albo między wrześniem a grudniem, dostaniecie rybę rozmrożoną.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Cena i jakość.</strong> Bywa, że w sklepie są dwa gatunki soli zdecydowanie różniące się ceną. Sola lemon i panamska są dużo tańsze niż sola Dover. To nie oszustwo. Mięso soli Dover jest o wiele smaczniejsze, mocno kolagenowe, sprężyste, nietłuste. Tańsze sole łatwo się rozpadają i szybko wysychają. Pamiętajcie, jeśli sola ma podejrzanie korzystną cenę, z pewnością nie jest to odmiana Dover.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Lepiej z zamrażarki.</strong> W sklepie wybierajcie ryby morskie głęboko zamrożone, raczej nie te niby-świeże, a w rzeczywistości rozmrożone. Nigdy nie macie pewności, jak często były one rozmrażana i zamrażane powtórnie. W domu rozmrażajcie je powoli, na dolnej półce lodówki. Jeśli zależy Wam na czasie, włóżcie filety do zimnej wody z kostkami lodu i szczyptą soli.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 907835, member: 10341"] [B]Ryby – czyli jak przyjmować dary wód[/B] [B] [/B] [I]Doradzać nam będzie, na łamach miesięcznika „Kuchnia”, pan Adam Chrząstowski.[/I] [LIST][*][B]Zagraniczne smaki.[/B] Nie domagajcie się w restauracji świeżych – czyli nigdy nie mrożonych – soli, pangi, halibuta. Takie ryby można kupić w porcie od rybaka. Większość zamraża się już na kutrze lub statku. Mrożenie odbywa się szokowo, mięso zachowuje smak i jakość, a po rozmrożeniu jest jak świeże. Można wyobrazić sobie, że szef kuchni sprowadzi – za horrendalna cenę – ryby prosto z targu, nie zamrażane. Tylko że one muszą jeszcze dojechać do Polski. Jeśli goście akurat nie zjedzą ich od razu, przechowuje się je w lodówce i czeka, aż pojawi się snob i zamówi rybę nigdy nie mrożoną. Czasami kilka dni. Czy naprawdę taka ryba jest lepsza i zdrowsza od właściwie zamrożonej? [*][B]Teraz Polska![/B] Jeśli naprawdę kochacie wyłącznie ryby świeże, zamawiajcie te, które łowi się w naszych jeziorach i rzekach. Ale pamiętajcie, że te ryby mają okresy ochronne, kiedy nie można ich łowić. Jeśli, na przykład, zamówicie pstrąga w styczniu albo między wrześniem a grudniem, dostaniecie rybę rozmrożoną. [*][B]Cena i jakość.[/B] Bywa, że w sklepie są dwa gatunki soli zdecydowanie różniące się ceną. Sola lemon i panamska są dużo tańsze niż sola Dover. To nie oszustwo. Mięso soli Dover jest o wiele smaczniejsze, mocno kolagenowe, sprężyste, nietłuste. Tańsze sole łatwo się rozpadają i szybko wysychają. Pamiętajcie, jeśli sola ma podejrzanie korzystną cenę, z pewnością nie jest to odmiana Dover. [*][B]Lepiej z zamrażarki.[/B] W sklepie wybierajcie ryby morskie głęboko zamrożone, raczej nie te niby-świeże, a w rzeczywistości rozmrożone. Nigdy nie macie pewności, jak często były one rozmrażana i zamrażane powtórnie. W domu rozmrażajcie je powoli, na dolnej półce lodówki. Jeśli zależy Wam na czasie, włóżcie filety do zimnej wody z kostkami lodu i szczyptą soli. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom