Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 908096" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kiełki</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Smak w zalążku – czyli co powinniście wiedzieć o kiełkach: jak je zrobić, z czym jeść i po co jeść.</em></p><p><em></em></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Dlaczego powinniśmy jeść kiełki? Bo są koncentracją wszystkiego, co nam jest potrzebne. Zawierają mnóstwo witamin: C, B1, B12 itp. oraz błonnik w sensacyjnych ilościach. Każdy z kiełków ma w sobie rożne dobre rzeczy, dlatego warto je mieszać.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najlepiej chrupać je na surowo. Dodawać do sałaty, posypywać nimi jogurty, zupy, makarony, ziemniaki, a nawet kotlety. Najfajniej łączyć je z kiszonką lub fasolą. No i absolutny hit: kanapka z razowca, z pasztetem z soi lub fasoli, a na to kiełki i sos.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jak zrobić kiełki? W sklepach ogrodniczych i ze zdrową żywnością kupimy urządzenia do kiełkowania: plastikowe tacki, na które wysypujemy nasiona, słoiczki z siateczką do przelewania kiełków już po kiełkowaniu, a także gliniane naczynia do kiełkowania. Ja sama – mówi pani Marta Gessler dla miesięcznika &#8222;Kuchnia&#8221; – stosuję też prostszą metodę: na ściereczce. Kładę ją na plastikowej tacy i składam na pół. Na połowie od środka układam nasionka, przykrywam drugą połówką i zalewam wodą. Ważne ,żeby ziarno pochodziło ze sklepu ze zdrową żywnością – jest wtedy czyste. Przed &#8222;wysianiem&#8221; trzeba je dokładnie umyć, niektórzy jeszcze moczą je przed położeniem na ściereczce, co przyspiesza kiełkowanie. Potem nasiona płucze isę, układa, no i oczywiście ponownie podlewa. Pamiętajmy też, aby wodę regularnie zmieniać.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kiełki różnych roślin mają różne właściwości: jedne trzeba płukać częściej, bo, na przykład, pokrywają się śluzem, jak choćby lucerna, inne znów rzadziej. Kiełkowych debiutantów namawiałabym do zakupu plastikowych tacek, co naprawdę ułatwia zadanie. Po 2 – 3 dniach gotowe, osuszone kiełki przekładamy do pojemników z dziurkami i trzymamy w lodówce. Przed użyciem trzeba je również płukać. No i ważna wiadomość: kiełki można mrozić. A potem do zupy!</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 908096, member: 10341"] [B]Kiełki[/B] [B] [/B] [I]Smak w zalążku – czyli co powinniście wiedzieć o kiełkach: jak je zrobić, z czym jeść i po co jeść. [/I] [LIST][*]Dlaczego powinniśmy jeść kiełki? Bo są koncentracją wszystkiego, co nam jest potrzebne. Zawierają mnóstwo witamin: C, B1, B12 itp. oraz błonnik w sensacyjnych ilościach. Każdy z kiełków ma w sobie rożne dobre rzeczy, dlatego warto je mieszać. [*]Najlepiej chrupać je na surowo. Dodawać do sałaty, posypywać nimi jogurty, zupy, makarony, ziemniaki, a nawet kotlety. Najfajniej łączyć je z kiszonką lub fasolą. No i absolutny hit: kanapka z razowca, z pasztetem z soi lub fasoli, a na to kiełki i sos. [*]Jak zrobić kiełki? W sklepach ogrodniczych i ze zdrową żywnością kupimy urządzenia do kiełkowania: plastikowe tacki, na które wysypujemy nasiona, słoiczki z siateczką do przelewania kiełków już po kiełkowaniu, a także gliniane naczynia do kiełkowania. Ja sama – mówi pani Marta Gessler dla miesięcznika „Kuchnia” – stosuję też prostszą metodę: na ściereczce. Kładę ją na plastikowej tacy i składam na pół. Na połowie od środka układam nasionka, przykrywam drugą połówką i zalewam wodą. Ważne ,żeby ziarno pochodziło ze sklepu ze zdrową żywnością – jest wtedy czyste. Przed „wysianiem” trzeba je dokładnie umyć, niektórzy jeszcze moczą je przed położeniem na ściereczce, co przyspiesza kiełkowanie. Potem nasiona płucze isę, układa, no i oczywiście ponownie podlewa. Pamiętajmy też, aby wodę regularnie zmieniać. [*]Kiełki różnych roślin mają różne właściwości: jedne trzeba płukać częściej, bo, na przykład, pokrywają się śluzem, jak choćby lucerna, inne znów rzadziej. Kiełkowych debiutantów namawiałabym do zakupu plastikowych tacek, co naprawdę ułatwia zadanie. Po 2 – 3 dniach gotowe, osuszone kiełki przekładamy do pojemników z dziurkami i trzymamy w lodówce. Przed użyciem trzeba je również płukać. No i ważna wiadomość: kiełki można mrozić. A potem do zupy! [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom