Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 908719" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Brokuły – zielona apteka</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Patrząc na świeże brokuły nie podejrzewamy, że tak dekoracyjne warzywo jest równocześnie hojną apteką natury, z której możemy czerpać leki o zadziwiająco wszechstronnym działaniu.</em></p><p></p><p> Podawane już w 1560 roku na dworze Katarzyny Medycejskiej, prawdziwym przebojem dietetycznym stały się w 1994 roku, kiedy to John Hopkins z Uniwersytetu w Baltimore odkrył w nich antyrakową substancję sulforafan. Od tej pory nie przestają budzić zainteresowania badaczy. Czy naprawdę zjadanie porcji pomidorów, jabłek i brokułów, przyprawionych jeszcze czosnkiem i popijanych tak polecanym czerwonym winem, może chronić nas przed rakiem i chorobami serca? Drogi, jakimi dieta wpływa na nasze zdrowie są bardzo zawikłane, często nie do końca zbadane i pełne dodatkowych czynników, które nadal jeszcze nie zostały wyjaśnione. Niektóre rzeczy są jednak pewne. Niewątpliwie więcej szans na dotrwanie do póżnej starości w dobrym stanie mają ci, którzy jedzą pięć razy dziennie warzywa i owoce, a raz w miesiącu grillowaną wieprzowinę. I prawdą jest, że pomidory czosnek lub brokuły mają więcej cennych dla zachowania zdrowia witamin i aktywnych substancji, niż na przykład ziemniaki, ryż czy białe pieczywo.</p><p></p><p> Dietetycy umieszczają brokuły w pierwszej piętnastce szczególnie polecanych warzyw, a dzieje się tak za sprawą całego zestawu zawartych w nich witamin, mikroelementów i szczególnych substancji, które mają moc neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób i proces starzenia się ludzkiego organizmu. </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Największe zainteresowanie badaczy i lekarzy budzi zawarty w brokułach sulforafan. Zaleca się włączenie do codziennej diety 100 g warzyw o dużej zwartości tego związku (poza brokułami brukselka, kapusta, kalafior, cebula). Młode brokuły i brukselki zawierają znacznie więcej sulforafanu niż rośliny dojrzałe.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tak jak sulforafan zwiększa produkcję enzymów odtruwających, indol, obecny we wszystkich warzywach krzyżowych, także w brokułach, wpływa na metabolizm estrogenów i chroni przed powstawaniem raka uwarunkowanego hormonalnie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Za antynowotworowe działanie brokułów odpowiedzialne są nie tylko indole i sulforafan. Atak na komórki rakowe jest jeszcze silniejszy dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy: beta karotenu, luteiny, kwasu foliowego oraz witaminy C. Przeciwutleniacze potrafią neutralizować wolne rodniki, wiążąc ich samotne elektrony.</li> <li data-xf-list-type="ul">Brokuły zawierają niedoceniany często chrom. W organizmie – i diecie – występuje w ilościach śladowych, a wraz z upływem lat zmniejsza się jego zdolność do zatrzymywania w organizmie, tymczasem zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Poza brokułami dobrym żródłem chromu są jabłka ze skórką, pieczywo wyrabiane z pełnoziarnistej mąki, cynamon, drożdże piwne i owoce morza.</li> <li data-xf-list-type="ul">100 g brokułów to tylko 28 kcal, bardzo dużo beta-karotenu, witaminy C, K i B2, kwasu foliowego, a także znaczne ilości żelaza, wapnia, magnezu, siarki, potasu, i chromu. Brokuły mają więcej białka niż kalafiory czy ziemniaki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Podczas gotowania ginie przeciętnie 35% sulforafanu, a indole przekształcają się w mniej skuteczne substancje pochodne. Przeciwutleniacze również żle znoszą obróbkę termiczną. Gotuj brokuły w niewielkiej ilości wody lub na parze.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kupuj tylko zdrowe, zielone główki, jeśli dostrzeżesz żółte kępki, to znak, że brokuł został za póżno zerwany. Przejrzałe mają mniej cennych substancji i witamin. Lepiej kupować brokuły mrożone niż żółte.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> Polecam przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=888423" target="_blank"><strong>sałatki zdrowia</strong></a> z udziałem brokułów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 908719, member: 10341"] [B]Brokuły – zielona apteka[/B] [B] [/B] [I]Patrząc na świeże brokuły nie podejrzewamy, że tak dekoracyjne warzywo jest równocześnie hojną apteką natury, z której możemy czerpać leki o zadziwiająco wszechstronnym działaniu.[/I] Podawane już w 1560 roku na dworze Katarzyny Medycejskiej, prawdziwym przebojem dietetycznym stały się w 1994 roku, kiedy to John Hopkins z Uniwersytetu w Baltimore odkrył w nich antyrakową substancję sulforafan. Od tej pory nie przestają budzić zainteresowania badaczy. Czy naprawdę zjadanie porcji pomidorów, jabłek i brokułów, przyprawionych jeszcze czosnkiem i popijanych tak polecanym czerwonym winem, może chronić nas przed rakiem i chorobami serca? Drogi, jakimi dieta wpływa na nasze zdrowie są bardzo zawikłane, często nie do końca zbadane i pełne dodatkowych czynników, które nadal jeszcze nie zostały wyjaśnione. Niektóre rzeczy są jednak pewne. Niewątpliwie więcej szans na dotrwanie do póżnej starości w dobrym stanie mają ci, którzy jedzą pięć razy dziennie warzywa i owoce, a raz w miesiącu grillowaną wieprzowinę. I prawdą jest, że pomidory czosnek lub brokuły mają więcej cennych dla zachowania zdrowia witamin i aktywnych substancji, niż na przykład ziemniaki, ryż czy białe pieczywo. Dietetycy umieszczają brokuły w pierwszej piętnastce szczególnie polecanych warzyw, a dzieje się tak za sprawą całego zestawu zawartych w nich witamin, mikroelementów i szczególnych substancji, które mają moc neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób i proces starzenia się ludzkiego organizmu. [LIST][*]Największe zainteresowanie badaczy i lekarzy budzi zawarty w brokułach sulforafan. Zaleca się włączenie do codziennej diety 100 g warzyw o dużej zwartości tego związku (poza brokułami brukselka, kapusta, kalafior, cebula). Młode brokuły i brukselki zawierają znacznie więcej sulforafanu niż rośliny dojrzałe. [*]Tak jak sulforafan zwiększa produkcję enzymów odtruwających, indol, obecny we wszystkich warzywach krzyżowych, także w brokułach, wpływa na metabolizm estrogenów i chroni przed powstawaniem raka uwarunkowanego hormonalnie. [*]Za antynowotworowe działanie brokułów odpowiedzialne są nie tylko indole i sulforafan. Atak na komórki rakowe jest jeszcze silniejszy dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy: beta karotenu, luteiny, kwasu foliowego oraz witaminy C. Przeciwutleniacze potrafią neutralizować wolne rodniki, wiążąc ich samotne elektrony. [*]Brokuły zawierają niedoceniany często chrom. W organizmie – i diecie – występuje w ilościach śladowych, a wraz z upływem lat zmniejsza się jego zdolność do zatrzymywania w organizmie, tymczasem zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Poza brokułami dobrym żródłem chromu są jabłka ze skórką, pieczywo wyrabiane z pełnoziarnistej mąki, cynamon, drożdże piwne i owoce morza. [*]100 g brokułów to tylko 28 kcal, bardzo dużo beta-karotenu, witaminy C, K i B2, kwasu foliowego, a także znaczne ilości żelaza, wapnia, magnezu, siarki, potasu, i chromu. Brokuły mają więcej białka niż kalafiory czy ziemniaki. [*]Podczas gotowania ginie przeciętnie 35% sulforafanu, a indole przekształcają się w mniej skuteczne substancje pochodne. Przeciwutleniacze również żle znoszą obróbkę termiczną. Gotuj brokuły w niewielkiej ilości wody lub na parze. [*]Kupuj tylko zdrowe, zielone główki, jeśli dostrzeżesz żółte kępki, to znak, że brokuł został za póżno zerwany. Przejrzałe mają mniej cennych substancji i witamin. Lepiej kupować brokuły mrożone niż żółte. [/LIST] Żródło:”Smaki i aromaty” Polecam przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=888423"][B]sałatki zdrowia[/B][/URL] z udziałem brokułów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom