Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 909395" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Daktyle</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Wystarczy kęs soczystego miąższu złocistych owoców, by poczuć ich wyjątkową słodycz, rozkosznie rozpływającą się w ustach. </em></p><p></p><p> Świeże daktyle są dostępne w naszych sklepach od pażdziernika do stycznia. To właśnie w tym okresie na plantacjach północnej Afryki, Ameryki i południowej Europy zbiera się te słodkie jak miód owoce palmy daktylowej (daktylowca właściwego), które niedługo potem można kupić w sklepach. Już po pierwszym kęsie słodkiego daktyla z błyszczącą, gładką brązową skórką i chrupiącym miąższem od razu czujemy, że są to owoce, które dojrzewały w pełnym słońcu. </p><p></p><p> Najbardziej aromatyczne są daktyle królewskie, pochodzące z Maroka. Do najpopularniejszych odmian należą tunezyjskie daktyle muszkatołowe, zwane też Deglet Nour (palce światła). Ich miąższ jest włóknisty, przezroczysty, delikatnie karmelowo – miodowy. Bardzo słodkie są też daktyle podsuszane, sprzedawane w kiściach, a także lepko – słodkie suszone daktyle. </p><p></p><p> Niezależnie, czy świeże, suszone, czy podsuszane, wszystkie daktyle maja jedną wspólną cechę: dzięki dużej zawartości lekkostrawnej fruktozy i dużej ilości błonnika są bardzo pożywne, dlatego nazywane bywają także &#8222;chlebem pustyni&#8221;. </p><p></p><p> </p><p><strong>Do czego je użyć?</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Ze słodkim środkiem.</strong> W sam raz dla łasuchów: daktyle przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie nafaszerować je masą marcepanową, nugatem lub kremem czekoladowym, udekorować orzechami lub czekoladą.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Koreczki do wina.</strong> Do daktyli w miejsce po pestkach włożyć migdały lub ser, owinąć bekonem, spiąć wykałaczkami i upiec na grillu lub w piekarniku (opcja grill).</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Delikatne pistacje&#8230; </strong>podkreślą smak soczystych daktyli, np. w świątecznych makaronikach pistacjowych. Ten owocowo – orzechowy duet nada też szczególny aromat płatkom musli czy smażonej rybie.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Z serami. </strong>Wszystkim, którzy lubią smakowe kontrasty, na pewno spodoba się połączenie słodkich i soczystych owoców z pikantnymi serami, np. kozim, roquefortem lub parmezanem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Aromatyczna herbata.</strong> Na około 2 litry: 40 dkg daktyli pokroić na kawałki, zalać 1 litrem wody, podgrzać. Dodać 1 łyżkę kardamonu, po 2 laski cynamonu i wanilii, 6 gożdzików i pół łyżeczki pieprzu, zagotować i przecedzić przez sitko. Daktyle odcisnąć, zalać 1 litrem gorącej czarnej herbaty. Posłodzić brązowym cukrem.</li> </ul><p> Żródło: &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 909395, member: 10341"] [B]Daktyle[/B] [B] [/B] [I]Wystarczy kęs soczystego miąższu złocistych owoców, by poczuć ich wyjątkową słodycz, rozkosznie rozpływającą się w ustach. [/I] Świeże daktyle są dostępne w naszych sklepach od pażdziernika do stycznia. To właśnie w tym okresie na plantacjach północnej Afryki, Ameryki i południowej Europy zbiera się te słodkie jak miód owoce palmy daktylowej (daktylowca właściwego), które niedługo potem można kupić w sklepach. Już po pierwszym kęsie słodkiego daktyla z błyszczącą, gładką brązową skórką i chrupiącym miąższem od razu czujemy, że są to owoce, które dojrzewały w pełnym słońcu. Najbardziej aromatyczne są daktyle królewskie, pochodzące z Maroka. Do najpopularniejszych odmian należą tunezyjskie daktyle muszkatołowe, zwane też Deglet Nour (palce światła). Ich miąższ jest włóknisty, przezroczysty, delikatnie karmelowo – miodowy. Bardzo słodkie są też daktyle podsuszane, sprzedawane w kiściach, a także lepko – słodkie suszone daktyle. Niezależnie, czy świeże, suszone, czy podsuszane, wszystkie daktyle maja jedną wspólną cechę: dzięki dużej zawartości lekkostrawnej fruktozy i dużej ilości błonnika są bardzo pożywne, dlatego nazywane bywają także „chlebem pustyni”. [B]Do czego je użyć?[/B] [LIST][*][B]Ze słodkim środkiem.[/B] W sam raz dla łasuchów: daktyle przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie nafaszerować je masą marcepanową, nugatem lub kremem czekoladowym, udekorować orzechami lub czekoladą. [*][B]Koreczki do wina.[/B] Do daktyli w miejsce po pestkach włożyć migdały lub ser, owinąć bekonem, spiąć wykałaczkami i upiec na grillu lub w piekarniku (opcja grill). [*][B]Delikatne pistacje… [/B]podkreślą smak soczystych daktyli, np. w świątecznych makaronikach pistacjowych. Ten owocowo – orzechowy duet nada też szczególny aromat płatkom musli czy smażonej rybie. [*][B]Z serami. [/B]Wszystkim, którzy lubią smakowe kontrasty, na pewno spodoba się połączenie słodkich i soczystych owoców z pikantnymi serami, np. kozim, roquefortem lub parmezanem. [*][B]Aromatyczna herbata.[/B] Na około 2 litry: 40 dkg daktyli pokroić na kawałki, zalać 1 litrem wody, podgrzać. Dodać 1 łyżkę kardamonu, po 2 laski cynamonu i wanilii, 6 gożdzików i pół łyżeczki pieprzu, zagotować i przecedzić przez sitko. Daktyle odcisnąć, zalać 1 litrem gorącej czarnej herbaty. Posłodzić brązowym cukrem. [/LIST] Żródło: „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom