Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 910188" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak kupować, przechowywać i gotować makaron</strong></p><p> </p><p></p><p> Nie da się ukryć, należę do wielkiej grupy miłośników kluch – mówi pani Joanna Bajorek, redaktor &#8222;Mojego Gotowania&#8221;. Choć może na to wyglądać, to nie zjadam 25 kg makaronu rocznie, jak przeciętny Włoch. Swoją drogą, jak Włosi mają nie jeść makaronu, kiedy produkują go ponad 400 gatunków. Istniejący od stuleci spór, który makaron jest lepszy – świeży czy suszony długo przechowywany, pozostaje rozstrzygnięty na korzyść tego drugiego. Wielu jednak nie potrafi sobie odmówić przyjemności wyrobu własnego makaronu. Tak naprawdę wszystko zależy od przeznaczenia klusek i tego z czym mają być połączone. Makaron świeży najlepiej smakuje z sosami bogatymi, na bazie śmietany, masła i sera. Dzięki temu, że jest miękki, doskonale wchłania sos. Makarony suszone są dużo lepsze do sosów pomidorowych, mięsnych czy z owocami morza. Tym, którzy nie mają wielkiej wprawy w gotowaniu, zalecałabym przygotowanie jakiegoś prostego dania z makaronem. Zawsze się udaje i zdobywa wielu zwolenników. Poza tym sos można przygotować wcześniej, co znacznie ułatwia sprawę.</p><p></p><p><strong>Jak jeść długi makaron?</strong></p><p></p><p> Tak jak Włosi. Nigdy nie używają do tego łyżki. Na widelec nabierają kilka nitek makaronu, podnoszą do góry, a póżniej, opierając ząbki widelca o talerz, obracają nim, aż do chwili, gdy całkowicie go owiną.</p><p></p><p> <strong>Dobre pytania dotyczące makaronu</strong> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jak kupować?</strong> Najlepiej spróbujcie makaronów wytwarzanych przez różnych producentów i wybierzcie ten, który najbardziej wam smakuje. Byłabym ostrożna z najtańszymi, często pozostawiają wiele do życzenia pod względem smaku i zapachu. Zawsze zwracajcie uwagę na datę przydatności do spożycia: przeterminowany makaron ma stęchły zapach i smak. O tym, jaki makaron wybrać, kierujcie się jego kształtem. Penne i inne rurki świetnie chłoną sosy. Natomiast sosy lekkie, rzadkie, wymagają makaronów długich i płaskich.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jak przechowywać?</strong> Najlepiej w chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania makaron lepiej przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Okazuje się, że domowy makaron też można przechować. Wysuszony i oprószony mąką wytrzyma 3 – 4 dni, a ten bez jajek nawet do tygodnia.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jak i ile gotować?</strong> Paczka makaronu (50 dkg) wystarcza na 6 – 8 porcji przystawki lub na 4 porcje dania głównego. Garnek do gotowania powinien mieć odpowiednią wielkość, tak żeby makaron swobodnie pływał i nie sklejał się. I tak do ugotowania 25 dkg makaronu potrzeba 3 litry wody, 50 dkg – 5 litrów wody. Woda w czasie gotowania powinna cały czas wrzeć. Długich makaronów nie łamie się, tylko powoli zanurza je we wrzątku. Gotujemy oczywiście al.&#8217;dente, czyli na ząb, tak aby był jędrny i lekko stawiał opór pod palcami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jak zamrażać i odmrażać?</strong> Domowy makaron też można zamrozić. Zawinięty w folię nie traci swoich właściwości przez tydzień. Zawinięty w podwójna folię – nawet przez kilka tygodni. Gotujemy go bez rozmrażania. Potrawy zapiekane z sosem, takie jak lazanie lub canneloni można zamrozić i łatwo odgrzać. Sosów na bazie mleka lub śmietany lepiej nie zamrażać, ponieważ łatwo się rozwarstwiają. Znakomicie zamrożenie znoszą sosy mięsne, pomidorowe czy ziołowe. Sosy i potrawy najlepiej rozmrażać w lodówce, w temperaturze pokojowej lub w mikrofalówce.</li> </ul><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 910188, member: 10341"] [B]Jak kupować, przechowywać i gotować makaron[/B] Nie da się ukryć, należę do wielkiej grupy miłośników kluch – mówi pani Joanna Bajorek, redaktor „Mojego Gotowania”. Choć może na to wyglądać, to nie zjadam 25 kg makaronu rocznie, jak przeciętny Włoch. Swoją drogą, jak Włosi mają nie jeść makaronu, kiedy produkują go ponad 400 gatunków. Istniejący od stuleci spór, który makaron jest lepszy – świeży czy suszony długo przechowywany, pozostaje rozstrzygnięty na korzyść tego drugiego. Wielu jednak nie potrafi sobie odmówić przyjemności wyrobu własnego makaronu. Tak naprawdę wszystko zależy od przeznaczenia klusek i tego z czym mają być połączone. Makaron świeży najlepiej smakuje z sosami bogatymi, na bazie śmietany, masła i sera. Dzięki temu, że jest miękki, doskonale wchłania sos. Makarony suszone są dużo lepsze do sosów pomidorowych, mięsnych czy z owocami morza. Tym, którzy nie mają wielkiej wprawy w gotowaniu, zalecałabym przygotowanie jakiegoś prostego dania z makaronem. Zawsze się udaje i zdobywa wielu zwolenników. Poza tym sos można przygotować wcześniej, co znacznie ułatwia sprawę. [B]Jak jeść długi makaron?[/B] Tak jak Włosi. Nigdy nie używają do tego łyżki. Na widelec nabierają kilka nitek makaronu, podnoszą do góry, a póżniej, opierając ząbki widelca o talerz, obracają nim, aż do chwili, gdy całkowicie go owiną. [B]Dobre pytania dotyczące makaronu[/B] [LIST][*][B]Jak kupować?[/B] Najlepiej spróbujcie makaronów wytwarzanych przez różnych producentów i wybierzcie ten, który najbardziej wam smakuje. Byłabym ostrożna z najtańszymi, często pozostawiają wiele do życzenia pod względem smaku i zapachu. Zawsze zwracajcie uwagę na datę przydatności do spożycia: przeterminowany makaron ma stęchły zapach i smak. O tym, jaki makaron wybrać, kierujcie się jego kształtem. Penne i inne rurki świetnie chłoną sosy. Natomiast sosy lekkie, rzadkie, wymagają makaronów długich i płaskich. [*][B]Jak przechowywać?[/B] Najlepiej w chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania makaron lepiej przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Okazuje się, że domowy makaron też można przechować. Wysuszony i oprószony mąką wytrzyma 3 – 4 dni, a ten bez jajek nawet do tygodnia. [*][B]Jak i ile gotować?[/B] Paczka makaronu (50 dkg) wystarcza na 6 – 8 porcji przystawki lub na 4 porcje dania głównego. Garnek do gotowania powinien mieć odpowiednią wielkość, tak żeby makaron swobodnie pływał i nie sklejał się. I tak do ugotowania 25 dkg makaronu potrzeba 3 litry wody, 50 dkg – 5 litrów wody. Woda w czasie gotowania powinna cały czas wrzeć. Długich makaronów nie łamie się, tylko powoli zanurza je we wrzątku. Gotujemy oczywiście al.’dente, czyli na ząb, tak aby był jędrny i lekko stawiał opór pod palcami. [*][B]Jak zamrażać i odmrażać?[/B] Domowy makaron też można zamrozić. Zawinięty w folię nie traci swoich właściwości przez tydzień. Zawinięty w podwójna folię – nawet przez kilka tygodni. Gotujemy go bez rozmrażania. Potrawy zapiekane z sosem, takie jak lazanie lub canneloni można zamrozić i łatwo odgrzać. Sosów na bazie mleka lub śmietany lepiej nie zamrażać, ponieważ łatwo się rozwarstwiają. Znakomicie zamrożenie znoszą sosy mięsne, pomidorowe czy ziołowe. Sosy i potrawy najlepiej rozmrażać w lodówce, w temperaturze pokojowej lub w mikrofalówce. [/LIST] [B] [/B] [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom