Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 910984" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jesienne sałatki</strong></p><p></p><p></p><p><em>Kolorowe, efektownie udekorowane, mogą być przebojem każdego przyjęcia. Na co dzień zaś – szybkim, smacznym, a także sycącym daniem.</em></p><p></p><p>Sałatki przeczą powszechnemu przekonaniu, że wszystko co zdrowe jest niesmaczne. O ich smaku decydują w znacznej mierze świeże warzywa, ale nie tylko. Ważną rolę odgrywa również dobrze skomponowany sos lub tzw. zaprawa. Ważne są też różne dodatki – pokrojony lub starty ser, wędlina, pieczone mięso czy ryba, które ponadto podnoszą wartość odżywczą potrawy. Jeśli chcemy, aby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, dodajemy do niej gotowany ryż, makaron, ziemniaki lub grzanki. W takiej wersji może być z powodzeniem nawet daniem obiadowym.</p><p></p><p></p><p><strong>Sekrety przyrządzania sałatek</strong></p><p>Warto przestrzegać kilku wskazówek, aby zachować pełnię smaku i aromat warzyw, a jednocześnie do minimum ograniczyć straty cennych składników.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Kupujemy warzywa jędrne,</strong> bez śladów chorób.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Myjemy pod bieżącą wodą,</strong> by usunąć nie tylko kurz, resztki ziemi i drobnoustroje, ale również pozostałości nawozów i środków ochrony roślin.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Umyte warzywa obieramy cienko, </strong>gdyż pod skórką znajduje się dużo składników odżywczych.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Cebula i por lubią blanszowanie. </strong>Ten tajemniczy proces polega na tym, że posiekana cebulę lub pora, przed dodaniem do sałatki, zanurzamy na chwilę we wrzątku lub przelewamy wrzącą wodą na sitku, ;po czym schładzamy zimną wodą. Dzięki temu tracą zbyt wyrazisty smak Czasem blanszujemy również różyczki kalafiora i brokuły, zamiast je gotować.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Warzywa przeznaczone do gotowania </strong>wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody. Zalewanie zimną wodą jest błędem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Do gotowania warzyw </strong>zawierających karoteny dodajemy nieco tłuszczu (marchew, dynia, warzywa kapustne, pomidory, papryka).</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Warzywa korzeniowe i suche strączkowe</strong> gotujemy pod przykryciem. Kapustne, w tym kalafiory i brokuły, gotujemy początkowo w odkrytym rondlu, a po kilku minutach nakładamy pokrywkę.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Gdy warzywa są już miękkie, </strong>szybko wyjmujemy je z wody.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Surówki </strong>przyrządzamy w ostatniej chwili, tuż przed posiłkiem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>zanim rozdrobnimy warzywa na surówkę, </strong>wcześniej przygotujmy sos, aby szybko zalać nim składniki i uchronić witaminy przed rozpadem.</li> </ul><p><strong>Sos wieńczy dzieło</strong></p><p></p><p>Najłatwiej przyprawić sałatkę majonezem lub śmietaną, ale często stosujemy także sos winegret i sosy na bazie jogurtu.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Winegret</strong> przygotowujemy z dobrej gatunkowo oliwy z pierwszego tłoczenie, zmieszanej z sokiem z cytryny lub octem winnym (4 łyżki oliwy na łyżkę octu – ja biorę 3 łyżki oliwy i uważam, że jest to ilość wystarczająca). Sos doprawiamy do smaku zmiażdżonym ząbkiem czosnku, cukrem, musztardą i dowolnymi ziołami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Sos jogurtowy </strong>jest równie łatwy do zrobienia. Jogurt przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem, lub robimy wersję ostrzejszą, np. z papryką, czosnkiem, keczupem lub curry.</li> </ul><p>Żródło: Biblioteka Poradnika Domowego</p><p></p><p>Polecam wypróbowaną <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showforum=14" target="_blank"><strong>sałatkę z pieczarek</strong></a> i <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27208" target="_blank"><strong>bułgarską sałatkę z buraków</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 910984, member: 10341"] [B]Jesienne sałatki[/B] [I]Kolorowe, efektownie udekorowane, mogą być przebojem każdego przyjęcia. Na co dzień zaś – szybkim, smacznym, a także sycącym daniem.[/I] Sałatki przeczą powszechnemu przekonaniu, że wszystko co zdrowe jest niesmaczne. O ich smaku decydują w znacznej mierze świeże warzywa, ale nie tylko. Ważną rolę odgrywa również dobrze skomponowany sos lub tzw. zaprawa. Ważne są też różne dodatki – pokrojony lub starty ser, wędlina, pieczone mięso czy ryba, które ponadto podnoszą wartość odżywczą potrawy. Jeśli chcemy, aby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, dodajemy do niej gotowany ryż, makaron, ziemniaki lub grzanki. W takiej wersji może być z powodzeniem nawet daniem obiadowym. [B]Sekrety przyrządzania sałatek[/B] Warto przestrzegać kilku wskazówek, aby zachować pełnię smaku i aromat warzyw, a jednocześnie do minimum ograniczyć straty cennych składników. [LIST][*][B]Kupujemy warzywa jędrne,[/B] bez śladów chorób. [*][B]Myjemy pod bieżącą wodą,[/B] by usunąć nie tylko kurz, resztki ziemi i drobnoustroje, ale również pozostałości nawozów i środków ochrony roślin. [*][B]Umyte warzywa obieramy cienko, [/B]gdyż pod skórką znajduje się dużo składników odżywczych. [*][B]Cebula i por lubią blanszowanie. [/B]Ten tajemniczy proces polega na tym, że posiekana cebulę lub pora, przed dodaniem do sałatki, zanurzamy na chwilę we wrzątku lub przelewamy wrzącą wodą na sitku, ;po czym schładzamy zimną wodą. Dzięki temu tracą zbyt wyrazisty smak Czasem blanszujemy również różyczki kalafiora i brokuły, zamiast je gotować. [*][B]Warzywa przeznaczone do gotowania [/B]wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody. Zalewanie zimną wodą jest błędem. [*][B]Do gotowania warzyw [/B]zawierających karoteny dodajemy nieco tłuszczu (marchew, dynia, warzywa kapustne, pomidory, papryka). [*][B]Warzywa korzeniowe i suche strączkowe[/B] gotujemy pod przykryciem. Kapustne, w tym kalafiory i brokuły, gotujemy początkowo w odkrytym rondlu, a po kilku minutach nakładamy pokrywkę. [*][B]Gdy warzywa są już miękkie, [/B]szybko wyjmujemy je z wody. [*][B]Surówki [/B]przyrządzamy w ostatniej chwili, tuż przed posiłkiem. [*][B]zanim rozdrobnimy warzywa na surówkę, [/B]wcześniej przygotujmy sos, aby szybko zalać nim składniki i uchronić witaminy przed rozpadem. [/LIST] [B]Sos wieńczy dzieło[/B] Najłatwiej przyprawić sałatkę majonezem lub śmietaną, ale często stosujemy także sos winegret i sosy na bazie jogurtu. [LIST][*][B]Winegret[/B] przygotowujemy z dobrej gatunkowo oliwy z pierwszego tłoczenie, zmieszanej z sokiem z cytryny lub octem winnym (4 łyżki oliwy na łyżkę octu – ja biorę 3 łyżki oliwy i uważam, że jest to ilość wystarczająca). Sos doprawiamy do smaku zmiażdżonym ząbkiem czosnku, cukrem, musztardą i dowolnymi ziołami. [*][B]Sos jogurtowy [/B]jest równie łatwy do zrobienia. Jogurt przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem, lub robimy wersję ostrzejszą, np. z papryką, czosnkiem, keczupem lub curry. [/LIST] Żródło: Biblioteka Poradnika Domowego Polecam wypróbowaną [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showforum=14"][B]sałatkę z pieczarek[/B][/URL] i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27208"][B]bułgarską sałatkę z buraków[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom