Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 911366" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Chrupiące potrawy</strong></p><p> <strong>Pyszne, ale&#8230;</strong></p><p></p><p> </p><p><em>Dobrze podpieczone tosty, brązowe frytki i chipsy zawierają substancję, która może ci zaszkodzić. </em></p><p><em></em></p><p> Na śniadanie lubisz mleko z prażonymi płatkami, a do oglądania ulubionego serialu nie siadasz bez miski z chipsami? Uważaj, bo zawierają one niebezpieczny dla zdrowia akryloamid.</p><p></p><p> <strong>Skąd się bierze.</strong> Powstaje głownie podczas opieczenia, smażenia, prażenia i grillowania produktów, w których jest skrobia. Zawierają go więc frytki, chipsy, pieczone ziemniaki, pieczywo (najwięcej chrupkie), prażone płatki śniadaniowe, chrupiące herbatniki i ciasta, a nawet kawa.</p><p></p><p> <strong>Jak działa. </strong>Może podnosić ryzyko zachorowania na miażdżycę, raka i uszkadzać system nerwowy. Szkodliwe działanie akryloamidu było znane od dawna, ale dopiero kilka lat temu przypadkiem odkryto, że jest on składnikiem naszej codziennej diety. </p><p></p><p> <strong>Jak go unikać. </strong>Jedz więcej dań gotowanych niż smażonych. Frytki zawierają 300 razy więcej akryloamidu niż gotowane ziemniaki. Jeśli już pieczesz i smażysz, nie dopuszczaj do tego, by potrawa mocno zbrązowiała lub się przypaliła. Rzadziej kupuj chipsy.</p><p></p><p> Żródło: &#8222;Pani domu&#8221;</p><p></p><p> Przytoczyłam ten artykulik nie po to żeby Was straszyć, tylko dlatego, aby uprzytomnić wszystkim, że właściwie niedługo nie pozostanie nam już nic do jedzenia i picia, co nie wywoływałoby raka albo innej grożnej choroby. To, że chipsy nie są najzdrowszym jedzeniem wiemy od wielu lat, ale że chleb chrupki jest trucizną, to zupełne novum. Myślę, że należy te rewelacje traktować z przymrużeniem oka, bo w końcu zostaniemy o chlebie i wodzie, a właściwie o gotowanych ziemniakach i wodzie, bo przecież chleb jest pieczony.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 911366, member: 10341"] [B]Chrupiące potrawy[/B] [B]Pyszne, ale…[/B] [B] [/B] [I]Dobrze podpieczone tosty, brązowe frytki i chipsy zawierają substancję, która może ci zaszkodzić. [/I] Na śniadanie lubisz mleko z prażonymi płatkami, a do oglądania ulubionego serialu nie siadasz bez miski z chipsami? Uważaj, bo zawierają one niebezpieczny dla zdrowia akryloamid. [B]Skąd się bierze.[/B] Powstaje głownie podczas opieczenia, smażenia, prażenia i grillowania produktów, w których jest skrobia. Zawierają go więc frytki, chipsy, pieczone ziemniaki, pieczywo (najwięcej chrupkie), prażone płatki śniadaniowe, chrupiące herbatniki i ciasta, a nawet kawa. [B]Jak działa. [/B]Może podnosić ryzyko zachorowania na miażdżycę, raka i uszkadzać system nerwowy. Szkodliwe działanie akryloamidu było znane od dawna, ale dopiero kilka lat temu przypadkiem odkryto, że jest on składnikiem naszej codziennej diety. [B]Jak go unikać. [/B]Jedz więcej dań gotowanych niż smażonych. Frytki zawierają 300 razy więcej akryloamidu niż gotowane ziemniaki. Jeśli już pieczesz i smażysz, nie dopuszczaj do tego, by potrawa mocno zbrązowiała lub się przypaliła. Rzadziej kupuj chipsy. Żródło: „Pani domu” Przytoczyłam ten artykulik nie po to żeby Was straszyć, tylko dlatego, aby uprzytomnić wszystkim, że właściwie niedługo nie pozostanie nam już nic do jedzenia i picia, co nie wywoływałoby raka albo innej grożnej choroby. To, że chipsy nie są najzdrowszym jedzeniem wiemy od wielu lat, ale że chleb chrupki jest trucizną, to zupełne novum. Myślę, że należy te rewelacje traktować z przymrużeniem oka, bo w końcu zostaniemy o chlebie i wodzie, a właściwie o gotowanych ziemniakach i wodzie, bo przecież chleb jest pieczony. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom