Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 912618" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Beaujolais</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Beaujolais nouveau nie jest trunkiem dla koneserów, jego urok tkwi w świeżości. To wino dla zabawy: powinno się je pić duszkiem, wraz z zawartą w nim radością życia. Najlepiej współgra z prostymi potrawami.</em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Beaujolais nouveau należy odróżnić od Beaujolais-primeur </strong> ( w Polsce rzadko spotykanego). Oba są winami młodymi, z tym, że nouveau musi dojrzewać przez rok, natomiast primeur trafia do butelek (i na rynek) natychmiast po procesie winifikacji. Oba wolno sprzedawać od trzeciego czwartku listopada. Według prawa, Beaujolais primeur może być oferowane do 31 stycznia, a Beaujolais nouveau – do 31 sierpnia kolejnego roku. Niestety, zdarza się, że samowolni sprzedawcy wydłużają okres przydatności do spożycia – zwłaszcza w Polsce, gdzie znajomość tych zasad nie jest powszechna. Bywa również, że sklepy windują ceny do poziomów nie mających odzwierciedlenia w jakości tych win. Poza tym, obu trunków nie należy mylić z innymi burgundzkimi beaujolais, które – pozbawione przymiotnika nouveau czy primeur – są po prostu winami z regionu Beaujolais, dość porządnymi zresztą. Ale to zupełnie inna historia.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Beaujolais nouveau zrobiło niesłychaną karierę. </strong>Od wielu lat na całym świecie trzeci czwartek listopada obchodzony jest hucznie jako święto młodego wina. Sprawny marketing winiarzy sprawił, że trunkowi przez parę tygodni udaje się brylować na salonach. O północy ze środy na czwartek zostają odbite beczki i zaczyna się ucztowanie. W lyońskich bistrach ( z których zwyczaj organizowania święta powędrował w świat) amatorzy młodego wina cały wieczór czekają na dwunaste uderzenie zegara, by rzucić się na świeże, musujące jeszcze beaujolais.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Beaujolais nouveau jest lekkie, cierpkie, ma fiołkową barwę, </strong>a gdy upije się je z kieliszka, przywołuje na myśl soczyste łąki obsypane kwieciem. Zwykle produkowane jest ze szczepu gamay (czyli jest winem czerwonym. Rzadko wytwarza się białe beaujolais (wtedy z chardonnay). Beaujolais nouveau jest winem prostym, do zabawy. Niepotrzebne mu zatem wykwintne dania. Najlepiej smakuje z potrawami lekkimi, o wiejskim charakterze. Na przykład <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=905355" target="_blank"><strong>ziemniaki zapiekane z serem</strong></a>.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik Kuchnia</p><p></p><p> Justyna Bielinowicz</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 912618, member: 10341"] [B]Beaujolais[/B] [B] [/B] [I]Beaujolais nouveau nie jest trunkiem dla koneserów, jego urok tkwi w świeżości. To wino dla zabawy: powinno się je pić duszkiem, wraz z zawartą w nim radością życia. Najlepiej współgra z prostymi potrawami.[/I] [LIST][*][B]Beaujolais nouveau należy odróżnić od Beaujolais-primeur [/B] ( w Polsce rzadko spotykanego). Oba są winami młodymi, z tym, że nouveau musi dojrzewać przez rok, natomiast primeur trafia do butelek (i na rynek) natychmiast po procesie winifikacji. Oba wolno sprzedawać od trzeciego czwartku listopada. Według prawa, Beaujolais primeur może być oferowane do 31 stycznia, a Beaujolais nouveau – do 31 sierpnia kolejnego roku. Niestety, zdarza się, że samowolni sprzedawcy wydłużają okres przydatności do spożycia – zwłaszcza w Polsce, gdzie znajomość tych zasad nie jest powszechna. Bywa również, że sklepy windują ceny do poziomów nie mających odzwierciedlenia w jakości tych win. Poza tym, obu trunków nie należy mylić z innymi burgundzkimi beaujolais, które – pozbawione przymiotnika nouveau czy primeur – są po prostu winami z regionu Beaujolais, dość porządnymi zresztą. Ale to zupełnie inna historia. [*][B]Beaujolais nouveau zrobiło niesłychaną karierę. [/B]Od wielu lat na całym świecie trzeci czwartek listopada obchodzony jest hucznie jako święto młodego wina. Sprawny marketing winiarzy sprawił, że trunkowi przez parę tygodni udaje się brylować na salonach. O północy ze środy na czwartek zostają odbite beczki i zaczyna się ucztowanie. W lyońskich bistrach ( z których zwyczaj organizowania święta powędrował w świat) amatorzy młodego wina cały wieczór czekają na dwunaste uderzenie zegara, by rzucić się na świeże, musujące jeszcze beaujolais. [*][B]Beaujolais nouveau jest lekkie, cierpkie, ma fiołkową barwę, [/B]a gdy upije się je z kieliszka, przywołuje na myśl soczyste łąki obsypane kwieciem. Zwykle produkowane jest ze szczepu gamay (czyli jest winem czerwonym. Rzadko wytwarza się białe beaujolais (wtedy z chardonnay). Beaujolais nouveau jest winem prostym, do zabawy. Niepotrzebne mu zatem wykwintne dania. Najlepiej smakuje z potrawami lekkimi, o wiejskim charakterze. Na przykład [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=905355"][B]ziemniaki zapiekane z serem[/B][/URL]. [/LIST] Żródło: miesięcznik Kuchnia Justyna Bielinowicz [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom