Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 912940" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Lekcja jedzenia ryb</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Niestety, ryby należą do potraw &#8222;trudnych&#8221; i mało kto potrafi elegancko zjeść podanego w całości pstrąga. W Polsce zakorzenił się w dodatku zwyczaj podawania dwu widelców do dań z ryb. Nikt nie wie, czym to wytłumaczyć.</em></p><p></p><p> &#183; Ryby podawane zarówno na zimno jak i na gorąco nie tolerują zwykłego noża. Specjalne sztućce do ryb zostały wymyślone prawdopodobnie po to, by ostrym brzegiem noża , używanego do mięsa i drobiu, nie przekrajać ości. Tak czy inaczej od XIX wieku używa się do ryb specjalnych sztućców: widelców z nieco krótszymi zazwyczaj ząbkami i noża – łopatki, tępego, ze skośnie uciętym brzegiem, który nie kroi, ale ułatwia oddzielenie mięsa od ości. </p><p></p><p> &#183; Są jednak m pewne wyjątki. Węgorze pod każdą postacią (ponieważ nie mają drobnych ości), śledzie marynowane, solone lub oczyszczone z ości jemy, posługując się zwykłym nożem i widelcem. Także do wędzonego i marynowanego łososia podaje się albo noże i widelce przystawkowe (mniejsze od pary do dań głównych) albo zwykłe sztućce. Do smażonego, pieczonego – komplet do ryb. Inne ryby wędzone jemy również sztućcami przystawkowymi lub zwykłymi.</p><p></p><p> &#183; Ryby z puszki – np. sardynki, tuńczyka, łososia – można jeść używając wyłącznie widelca i pomagając sobie kromką chleba.</p><p></p><p> &#183; Ryby powinny być dobrze oczyszczone i w zasadzie na przyjęciach nie podaje się karpia z ościami, tylko dobrze wykrojone filety. Jeśli jednak porcja ryby ma ości, trzeba sobie radzić trzymając widelec (do ryb) w lewej ręce – wbity np. w karpia, żeby nie przesuwał się na talerzu, a nóż ( do ryb) w prawej. Nożem odsuwamy filety od kręgosłupa. Ryby są tak miękkie, że nie ma powodu ich kroić. </p><p></p><p> &#183; Ości z ryb odsuwa się na brzeg talerza, ale w zasadzie powinien być podany mały deserowy talerzyk, specjalnie na ości. </p><p></p><p> &#183; Jeśli mimo ostrożności wskazanej przy jedzeniu ryb, ość dostanie się do ust, dyskretnie wyjmujemy ją widelcem i kładziemy na brzegu talerza. W razie kłopotów, przesłaniamy usta serwetką.</p><p></p><p> &#183; Najwięcej zręczności wymaga jedzenie ryby podanej w całości. Jak sobie radzić?</p><p></p><p> <strong> A)</strong> Talerz ustawiamy tak, by grzbiet był dobrze widoczny. </p><p></p><p> <strong>B)</strong> Nożem do ryb odcinamy płetwy boczne (jeśli są) i nacinamy skórę na grzbiecie.</p><p></p><p> <strong> </strong> <strong>C) </strong>Podważamy skórę nożem i oddzielamy od mięsa (od grzbietu do dołu). Przytrzymujemy widelcem kręgosłup i noże zdejmujemy filet. Zjadamy, potem odwracamy rybę i powtarzamy wszystkie czynności. </p><p></p><p> Smakosze często jadający pstrągi, gotowane lub pieczone w całości, potrafią tak szybko oddzielić skórę i ości, że ryba nie zdąży jeszcze wystygnąć. Cała sztuka sprowadza się do ostrożnego operowania nożem i widelcem. Przede wszystkim nie wolno uszkodzić szkieletu i kręgosłupa, wówczas wyjmiemy go z ryby w całości i bez kłopotu. </p><p></p><p> <strong> # </strong>Skóra na pieczonej rybie jest tak smaczna, że często się ją zjada. Kręgosłup należy odłożyć na specjalnie podany talerzyk. </p><p></p><p> <strong># </strong>Co robić, gdy nie ma w domy kompletu sztućców do ryb? W żadnym wypadku nie podaje się dwu widelców. Dopuszczalne jest i praktykowane podanie zwykłych sztućców, zwłaszcza do ryb filetowanych (bez ości). Podczas posiłków w rodzinnym gronie można sobie radzić tylko widelcem i kromką chleba. </p><p></p><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 912940, member: 10341"] [B]Lekcja jedzenia ryb[/B] [B] [/B] [I]Niestety, ryby należą do potraw „trudnych” i mało kto potrafi elegancko zjeść podanego w całości pstrąga. W Polsce zakorzenił się w dodatku zwyczaj podawania dwu widelców do dań z ryb. Nikt nie wie, czym to wytłumaczyć.[/I] · Ryby podawane zarówno na zimno jak i na gorąco nie tolerują zwykłego noża. Specjalne sztućce do ryb zostały wymyślone prawdopodobnie po to, by ostrym brzegiem noża , używanego do mięsa i drobiu, nie przekrajać ości. Tak czy inaczej od XIX wieku używa się do ryb specjalnych sztućców: widelców z nieco krótszymi zazwyczaj ząbkami i noża – łopatki, tępego, ze skośnie uciętym brzegiem, który nie kroi, ale ułatwia oddzielenie mięsa od ości. · Są jednak m pewne wyjątki. Węgorze pod każdą postacią (ponieważ nie mają drobnych ości), śledzie marynowane, solone lub oczyszczone z ości jemy, posługując się zwykłym nożem i widelcem. Także do wędzonego i marynowanego łososia podaje się albo noże i widelce przystawkowe (mniejsze od pary do dań głównych) albo zwykłe sztućce. Do smażonego, pieczonego – komplet do ryb. Inne ryby wędzone jemy również sztućcami przystawkowymi lub zwykłymi. · Ryby z puszki – np. sardynki, tuńczyka, łososia – można jeść używając wyłącznie widelca i pomagając sobie kromką chleba. · Ryby powinny być dobrze oczyszczone i w zasadzie na przyjęciach nie podaje się karpia z ościami, tylko dobrze wykrojone filety. Jeśli jednak porcja ryby ma ości, trzeba sobie radzić trzymając widelec (do ryb) w lewej ręce – wbity np. w karpia, żeby nie przesuwał się na talerzu, a nóż ( do ryb) w prawej. Nożem odsuwamy filety od kręgosłupa. Ryby są tak miękkie, że nie ma powodu ich kroić. · Ości z ryb odsuwa się na brzeg talerza, ale w zasadzie powinien być podany mały deserowy talerzyk, specjalnie na ości. · Jeśli mimo ostrożności wskazanej przy jedzeniu ryb, ość dostanie się do ust, dyskretnie wyjmujemy ją widelcem i kładziemy na brzegu talerza. W razie kłopotów, przesłaniamy usta serwetką. · Najwięcej zręczności wymaga jedzenie ryby podanej w całości. Jak sobie radzić? [B] A)[/B] Talerz ustawiamy tak, by grzbiet był dobrze widoczny. [B]B)[/B] Nożem do ryb odcinamy płetwy boczne (jeśli są) i nacinamy skórę na grzbiecie. [B] [/B] [B]C) [/B]Podważamy skórę nożem i oddzielamy od mięsa (od grzbietu do dołu). Przytrzymujemy widelcem kręgosłup i noże zdejmujemy filet. Zjadamy, potem odwracamy rybę i powtarzamy wszystkie czynności. Smakosze często jadający pstrągi, gotowane lub pieczone w całości, potrafią tak szybko oddzielić skórę i ości, że ryba nie zdąży jeszcze wystygnąć. Cała sztuka sprowadza się do ostrożnego operowania nożem i widelcem. Przede wszystkim nie wolno uszkodzić szkieletu i kręgosłupa, wówczas wyjmiemy go z ryby w całości i bez kłopotu. [B] # [/B]Skóra na pieczonej rybie jest tak smaczna, że często się ją zjada. Kręgosłup należy odłożyć na specjalnie podany talerzyk. [B]# [/B]Co robić, gdy nie ma w domy kompletu sztućców do ryb? W żadnym wypadku nie podaje się dwu widelców. Dopuszczalne jest i praktykowane podanie zwykłych sztućców, zwłaszcza do ryb filetowanych (bez ości). Podczas posiłków w rodzinnym gronie można sobie radzić tylko widelcem i kromką chleba. Żródło:”Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom