Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 914005" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Gnocchi</strong></p><p> <em>Należą do wielce szacownej rodziny delikatnych kluseczek, które za nic w świecie nie chcą zejść ze sceny i ciągle mają wiernych wielbicieli. </em></p><p></p><p> <strong>Sekret tkwi w proporcjach</strong></p><p></p><p> W okresie Imperium Rzymskiego gnocchi (wym. nioki) robiono z kaszy manny, smażono w oliwie i podawano a miodem. Ten rodzaj klusek przetrwał do dzisiaj i jest szczególnie chętnie jadany w Toskanii i Rzymie. Gnocchi di semolina – wspaniałe, pożywne danie – ma kształt dużych, okrągłych herbatników.</p><p></p><p> Szczególną włoska specjalnością są gnocchi ze szpinaku, jajek i ricotty, czyli delikatnego sera twarogowego. Podaje się je w bulionie, czasem tylko z masłem i tartym serem lub w sosie ze śmietany i pomidorów. W Piemoncie gospodynie robią kluseczki z pur&#232;e buraczanego i sera gorgonzola. W innych regionach Włoch z dyni, marchewki i pasternaku. Najpyszniejsze sa jednak gnoocchi ziemniaczane.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Cały sekret przygotowania ciasta sprowadza się do umiejętności dosypywania mąki do ziemniaczanego pur&#232;e. Jeśli wsypiemy jej za dużo, kluseczki będą twarde, pozbawione kartoflanego smaku. Ale jeśli za mało, rozpłyną się w wodzie podczas gotowania.</li> <li data-xf-list-type="ul">Każdy przepis podaje tylko orientacyjną ilość potrzebnej mąki, bowiem wszystko zależy od sypkości ziemniaków. Choć ciasto trzeba zagnieść bardzo szybko – długo wyrabiane rzednieje – mąkę dosypuje się stopniowo, z dużym wyczuciem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najlepsze są mączyste, stare ziemniaki, ponieważ zawierają mało wody. Ugotowane wsypuje się z powrotem do garnka i odparowuje na maleńkim ogniu. Jeszcze gorące ubija na puszyste pur&#232;e.</li> <li data-xf-list-type="ul">W wielu przepisach dodaje się jajka, bo wtedy łatwiej wyrabiać ciasto. Ale jajka zmuszają do dodawania większej ilości mąki, która musi wchłonąć dodatkową wilgoć, a to z kolei oznacza, że gcocchi będą twardsze.</li> <li data-xf-list-type="ul">Gnocchi ziemniaczane podaje si ę często z sosem serowym. Szczególnie smakowity przygotowuje się tak: 20 dkg fontiny (edamera, goudy) roztapia się w rondelku z 5 dkg masła i filiżanką śmietany. Przyprawia bazylią lub startą gałką muszkatołową i sporą szczyptą pieprzu. Można także ugotować kluseczki ( nieco twardsze, zagniecione z jajkiem), ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać obficie masłem i posypać górą utartego sera. Najlepszy jest oczywiście parmezan – pikantny, wyrazisty w smaku, ale może być i cheddar.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> Polecam przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=887653" target="_blank"><strong>gnocchi ziemniaczane</strong></a>.</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> &#183;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 914005, member: 10341"] [B]Gnocchi[/B] [I]Należą do wielce szacownej rodziny delikatnych kluseczek, które za nic w świecie nie chcą zejść ze sceny i ciągle mają wiernych wielbicieli. [/I] [B]Sekret tkwi w proporcjach[/B] W okresie Imperium Rzymskiego gnocchi (wym. nioki) robiono z kaszy manny, smażono w oliwie i podawano a miodem. Ten rodzaj klusek przetrwał do dzisiaj i jest szczególnie chętnie jadany w Toskanii i Rzymie. Gnocchi di semolina – wspaniałe, pożywne danie – ma kształt dużych, okrągłych herbatników. Szczególną włoska specjalnością są gnocchi ze szpinaku, jajek i ricotty, czyli delikatnego sera twarogowego. Podaje się je w bulionie, czasem tylko z masłem i tartym serem lub w sosie ze śmietany i pomidorów. W Piemoncie gospodynie robią kluseczki z purèe buraczanego i sera gorgonzola. W innych regionach Włoch z dyni, marchewki i pasternaku. Najpyszniejsze sa jednak gnoocchi ziemniaczane. [LIST][*]Cały sekret przygotowania ciasta sprowadza się do umiejętności dosypywania mąki do ziemniaczanego purèe. Jeśli wsypiemy jej za dużo, kluseczki będą twarde, pozbawione kartoflanego smaku. Ale jeśli za mało, rozpłyną się w wodzie podczas gotowania. [*]Każdy przepis podaje tylko orientacyjną ilość potrzebnej mąki, bowiem wszystko zależy od sypkości ziemniaków. Choć ciasto trzeba zagnieść bardzo szybko – długo wyrabiane rzednieje – mąkę dosypuje się stopniowo, z dużym wyczuciem. [*]Najlepsze są mączyste, stare ziemniaki, ponieważ zawierają mało wody. Ugotowane wsypuje się z powrotem do garnka i odparowuje na maleńkim ogniu. Jeszcze gorące ubija na puszyste purèe. [*]W wielu przepisach dodaje się jajka, bo wtedy łatwiej wyrabiać ciasto. Ale jajka zmuszają do dodawania większej ilości mąki, która musi wchłonąć dodatkową wilgoć, a to z kolei oznacza, że gcocchi będą twardsze. [*]Gnocchi ziemniaczane podaje si ę często z sosem serowym. Szczególnie smakowity przygotowuje się tak: 20 dkg fontiny (edamera, goudy) roztapia się w rondelku z 5 dkg masła i filiżanką śmietany. Przyprawia bazylią lub startą gałką muszkatołową i sporą szczyptą pieprzu. Można także ugotować kluseczki ( nieco twardsze, zagniecione z jajkiem), ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać obficie masłem i posypać górą utartego sera. Najlepszy jest oczywiście parmezan – pikantny, wyrazisty w smaku, ale może być i cheddar. [/LIST] Żródło:”Smaki i aromaty” Polecam przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=887653"][B]gnocchi ziemniaczane[/B][/URL]. · [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom