Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 915256" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Indyk na Święto Dziękczynienia</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>W Ameryce w ostatni czwartek listopada kto żyw podąża do domu rodzinnego, aby w gronie najbliższych , jedząc olbrzymiego indyka, podziękować Bogu i sobie wzajemnie za wszystko, co go spotkało w ciągu mijającego roku.</em></p><p></p><p> To święto symbolizuje ducha Nowego Świata – idealną Amerykę, gdzie spełniają się sny o chlebie i wolności. Tradycję tę zapoczątkowała grupa purytanów, którzy z powodu prześladowań religijnych musieli opuścić Anglię. Przybili na statku &#8222;Mayflower&#8221; do Plymuth w Nowej Anglii w grudniu 1620 roku. Mrożna zima i brak pożywienia spowodowały, że wielu z nich zmarło. Pozostałym pomogli Indianie. Dzielili się swoimi zapasami, żywności, a wiosną pokazali, jak uprawia się kukurydzę, dynię i rośliny strączkowe. Wdzięczni pielgrzymi po obfitych jesiennych zbiorach postanowili podziękować swoim czerwonoskórym przyjaciołom za okazaną pomoc. Zaprosili ich do wspólnego świętowania. Trwało ono trzy dni. Jedzono głównie kaczki, gęsi, dziczyznę, ryby oraz warzywa, wśród których królowały gotowana dynia i kukurydza.</p><p></p><p> Póżniej różnie toczyły się losy tego wielonarodowego kraju, jakim jest Ameryka. Dopiero prezydent Abraham Lincoln ze względu na pojednanie Północy z Południem po bratobójczej wojnie secesyjnej proklamował ostatni czwartek listopada Świętem Dziękczynienia. Z upływem lat zmienił się charakter tego święta, jak i jego menu. Dzisiaj żaden Amerykanin nie jest w stanie wyobrazić sobie tego święta bez pieczonego indyka, mimo że nie było go w początkowych latach wspólnego świętowania. </p><p></p><p> Upieczonego indyka wnosi się na stół w całości, a przywilej dzielenia go przypada panu domu. Podaje się go w towarzystwie kukurydzianego puddingu lub po prostu opiekanej kolby kukurydzy, puree ze słodkich ziemniaków i placka z dyni. Niezbędnym dodatkiem są żurawiny. Nadzienie do indyka można przygotować na dziesiątki sposobów. Na Północy podstawą nadzienia są selery naciowe i podsuszona bułka. Na Południu kasztany, orzechy, kiełbaski, a nawet ostrygi. Teraz już w każdym sklepie spożywczym Amerykanie mogą kupić gotowe nadzienie, którym wypełnia się wypatroszonego indyka.</p><p></p><p> Żródło:&#8221;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Do wypróbowania <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=906348" target="_blank"><strong>pieczony indyk z nadzieniem chlebowym</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 915256, member: 10341"] [B]Indyk na Święto Dziękczynienia[/B] [B] [/B] [I]W Ameryce w ostatni czwartek listopada kto żyw podąża do domu rodzinnego, aby w gronie najbliższych , jedząc olbrzymiego indyka, podziękować Bogu i sobie wzajemnie za wszystko, co go spotkało w ciągu mijającego roku.[/I] To święto symbolizuje ducha Nowego Świata – idealną Amerykę, gdzie spełniają się sny o chlebie i wolności. Tradycję tę zapoczątkowała grupa purytanów, którzy z powodu prześladowań religijnych musieli opuścić Anglię. Przybili na statku „Mayflower” do Plymuth w Nowej Anglii w grudniu 1620 roku. Mrożna zima i brak pożywienia spowodowały, że wielu z nich zmarło. Pozostałym pomogli Indianie. Dzielili się swoimi zapasami, żywności, a wiosną pokazali, jak uprawia się kukurydzę, dynię i rośliny strączkowe. Wdzięczni pielgrzymi po obfitych jesiennych zbiorach postanowili podziękować swoim czerwonoskórym przyjaciołom za okazaną pomoc. Zaprosili ich do wspólnego świętowania. Trwało ono trzy dni. Jedzono głównie kaczki, gęsi, dziczyznę, ryby oraz warzywa, wśród których królowały gotowana dynia i kukurydza. Póżniej różnie toczyły się losy tego wielonarodowego kraju, jakim jest Ameryka. Dopiero prezydent Abraham Lincoln ze względu na pojednanie Północy z Południem po bratobójczej wojnie secesyjnej proklamował ostatni czwartek listopada Świętem Dziękczynienia. Z upływem lat zmienił się charakter tego święta, jak i jego menu. Dzisiaj żaden Amerykanin nie jest w stanie wyobrazić sobie tego święta bez pieczonego indyka, mimo że nie było go w początkowych latach wspólnego świętowania. Upieczonego indyka wnosi się na stół w całości, a przywilej dzielenia go przypada panu domu. Podaje się go w towarzystwie kukurydzianego puddingu lub po prostu opiekanej kolby kukurydzy, puree ze słodkich ziemniaków i placka z dyni. Niezbędnym dodatkiem są żurawiny. Nadzienie do indyka można przygotować na dziesiątki sposobów. Na Północy podstawą nadzienia są selery naciowe i podsuszona bułka. Na Południu kasztany, orzechy, kiełbaski, a nawet ostrygi. Teraz już w każdym sklepie spożywczym Amerykanie mogą kupić gotowe nadzienie, którym wypełnia się wypatroszonego indyka. Żródło:”Moje Gotowanie” Do wypróbowania [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=906348"][B]pieczony indyk z nadzieniem chlebowym[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom