Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 916834" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Orzechy – popularny przysmak</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Możemy je chrupać zamiast cukierków, ale przede wszystkim dodajemy je do różnorodnych potraw – nie tylko wypieków i deserów. Oprócz tradycyjnych, dobrze znanych orzechów warto wypróbować nowe gatunki.</em></p><p></p><p> <strong>Pistacjowe. </strong>Owoce drzewa pistacjowego o delikatnym smaku i charakterystycznym zielonym kolorze. Są sprzedawane najczęściej solone, w łupinkach, które trzeba przed użyciem usunąć, a orzechy – jeśli są przeznaczone do wypieków i deserów – opłukać i wysuszyć. Do ciasta dodajemy je drobno pokrojone, do dekoracji – w całości.</p><p></p><p> <strong>Włoskie. </strong>Po usunięciu zielonej skóry są suszone razem z łupiną, a następnie łuskane. Mają wspaniały aromat i wyrazisty, zdecydowany smak. Po zmieleniu mogą być składnikiem ciasta lub masy. Połówki orzechów używane są do dekoracji wypieków i deserów, a posiekane orzechy można dodawać do sałatek. Świetnie komponują się także z serami pleśniowymi i żółtymi.</p><p></p><p> <strong>Ziemne. </strong>Nazywamy je też orzechami arachidowymi lub (błędnie) fistaszkami. Są słodkie i bardzo smaczne. Głównie używamy ich jako przekąski. Można je też dodawać do sosów na bazie żółtego sera, posypywać nimi desery, dorzucać do sałatek.</p><p></p><p> <strong>Laskowe. </strong>Bardzo aromatyczne o słodkawym smaku. Świetne jako dodatek do ciast i kremów. Maja nieco gorzkawą skórkę, którą po uprażeniu orzechów w piekarniku można łatwo usunąć, pocierając orzechy w dłoniach. Jeśli jednak chcemy, by ciasto z dodatkiem orzechów było bardziej aromatyczne, lepiej skórkę zostawić.</p><p></p><p> <strong>Pekanowe. </strong>Spokrewnione są z orzechami włoskimi, maja jednak bogatszy smak. Popularne w kuchni amerykańskiej. Stosuje się je jak orzechy włoskie. Polecane są jako składnik farszu do drobiu. </p><p></p><p> <strong>Nerkowce. </strong> Nasiona egzotycznej rośliny cashew (tak też bywają nazywane). Mają słodki delikatny smak, podobny trochę do migdałów. Świetne do chrupania, ale też można nimi posypywać desery, dodawać do mielonego mięsa. </p><p></p><p> <strong>Migdały. </strong>Nasiona owocu migdałowca zwyczajnego. Rozróżnia się dwie ich odmiany – gorzkie (używane w kuchni tylko w minimalnych ilościach) i słodkie, które mają zastosowanie podobne do orzechów włoskich. Słodkie migdały można też dodawać do pieczenia ryb (np. pstrąga). Przyrządza się z nich również zupę i sos do dań słodkich i rybnych. Przed użyciem migdały należy sparzyć i obrać, po czym wysuszyć w ciepłym piekarniku ( do niektórych dań używa się nieobierane). Dostępne są też migdały w płatkach, kuleczkach, siekane. </p><p></p><p> <strong>Brazylijskie. </strong>Pochodzą z dorzecza Amazonki. Duże, dorodne orzechy o wyrazistym, zdecydowanym smaku. Głównie nadają się na przekąskę. Startymi lub posiekanymi możemy posypywać sałatki. </p><p></p><p> <strong>Piniole. </strong>Nasiona drzewa pinii, w smaku przypominają pestki słonecznika. Składnik pesto i innych potraw włoskich. Można nimi posypywać duszone warzywa, makaron.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Claudia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 916834, member: 10341"] [B]Orzechy – popularny przysmak[/B] [B] [/B] [I]Możemy je chrupać zamiast cukierków, ale przede wszystkim dodajemy je do różnorodnych potraw – nie tylko wypieków i deserów. Oprócz tradycyjnych, dobrze znanych orzechów warto wypróbować nowe gatunki.[/I] [B]Pistacjowe. [/B]Owoce drzewa pistacjowego o delikatnym smaku i charakterystycznym zielonym kolorze. Są sprzedawane najczęściej solone, w łupinkach, które trzeba przed użyciem usunąć, a orzechy – jeśli są przeznaczone do wypieków i deserów – opłukać i wysuszyć. Do ciasta dodajemy je drobno pokrojone, do dekoracji – w całości. [B]Włoskie. [/B]Po usunięciu zielonej skóry są suszone razem z łupiną, a następnie łuskane. Mają wspaniały aromat i wyrazisty, zdecydowany smak. Po zmieleniu mogą być składnikiem ciasta lub masy. Połówki orzechów używane są do dekoracji wypieków i deserów, a posiekane orzechy można dodawać do sałatek. Świetnie komponują się także z serami pleśniowymi i żółtymi. [B]Ziemne. [/B]Nazywamy je też orzechami arachidowymi lub (błędnie) fistaszkami. Są słodkie i bardzo smaczne. Głównie używamy ich jako przekąski. Można je też dodawać do sosów na bazie żółtego sera, posypywać nimi desery, dorzucać do sałatek. [B]Laskowe. [/B]Bardzo aromatyczne o słodkawym smaku. Świetne jako dodatek do ciast i kremów. Maja nieco gorzkawą skórkę, którą po uprażeniu orzechów w piekarniku można łatwo usunąć, pocierając orzechy w dłoniach. Jeśli jednak chcemy, by ciasto z dodatkiem orzechów było bardziej aromatyczne, lepiej skórkę zostawić. [B]Pekanowe. [/B]Spokrewnione są z orzechami włoskimi, maja jednak bogatszy smak. Popularne w kuchni amerykańskiej. Stosuje się je jak orzechy włoskie. Polecane są jako składnik farszu do drobiu. [B]Nerkowce. [/B] Nasiona egzotycznej rośliny cashew (tak też bywają nazywane). Mają słodki delikatny smak, podobny trochę do migdałów. Świetne do chrupania, ale też można nimi posypywać desery, dodawać do mielonego mięsa. [B]Migdały. [/B]Nasiona owocu migdałowca zwyczajnego. Rozróżnia się dwie ich odmiany – gorzkie (używane w kuchni tylko w minimalnych ilościach) i słodkie, które mają zastosowanie podobne do orzechów włoskich. Słodkie migdały można też dodawać do pieczenia ryb (np. pstrąga). Przyrządza się z nich również zupę i sos do dań słodkich i rybnych. Przed użyciem migdały należy sparzyć i obrać, po czym wysuszyć w ciepłym piekarniku ( do niektórych dań używa się nieobierane). Dostępne są też migdały w płatkach, kuleczkach, siekane. [B]Brazylijskie. [/B]Pochodzą z dorzecza Amazonki. Duże, dorodne orzechy o wyrazistym, zdecydowanym smaku. Głównie nadają się na przekąskę. Startymi lub posiekanymi możemy posypywać sałatki. [B]Piniole. [/B]Nasiona drzewa pinii, w smaku przypominają pestki słonecznika. Składnik pesto i innych potraw włoskich. Można nimi posypywać duszone warzywa, makaron. Żródło: miesięcznik Claudia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom