Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 918887" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kulinarne kresy</strong></p><p> </p><p></p><p> Kuchnia kresowa ma ogromny wpływ na to, co dzisiaj podajemy w naszych domach na Wigilię. Jest oszczędna, ale w okresie świąt nie brakuje tu potraw wykwintnych i wyszukanych. Na pierwszy plan wysuwają się ryby, grzyby, jarzyny, owoce, orzechy, mak i miód, wszelkie zboża i nabiał. I tak obok codziennej kaszy ze skwarkami i dań z ziemniaków czy też kartaczy, na święta do barszczu przygotowuje się kulebiak drożdżowy. Podaje się również pierogi z kapustą i uszka lub pierogi po polsku (u nas zwane ruskimi). W święta też chętnie podawane są kołduny litewskie z nadzieniem z surowego mięsa. Wielkim kresowym przysmakiem są bliny. Zwyczajne pszenne, żytnie, ale też gryczane, owsiane i ziemniaczane. Małe placuszki podaje się z sosem myśliwskim , pomoczką (twaróg z gęstą śmietaną), jak również siekanym śledziem, cebulką lub po prostu z kwaśną śmietaną. Na wieczerzy wigilijnej powinien być karp po żydowsku, śledzie, kapusta z łazankami. Nie może zabraknąć kutii oraz chrupkich śliżyków maczanych w mleku makowym.</p><p></p><p> Dla chętnych <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=914042" target="_blank"><strong>wigilijne śliżyki</strong></a></p><p></p><p> Żródło:miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 918887, member: 10341"] [B]Kulinarne kresy[/B] [B] [/B] Kuchnia kresowa ma ogromny wpływ na to, co dzisiaj podajemy w naszych domach na Wigilię. Jest oszczędna, ale w okresie świąt nie brakuje tu potraw wykwintnych i wyszukanych. Na pierwszy plan wysuwają się ryby, grzyby, jarzyny, owoce, orzechy, mak i miód, wszelkie zboża i nabiał. I tak obok codziennej kaszy ze skwarkami i dań z ziemniaków czy też kartaczy, na święta do barszczu przygotowuje się kulebiak drożdżowy. Podaje się również pierogi z kapustą i uszka lub pierogi po polsku (u nas zwane ruskimi). W święta też chętnie podawane są kołduny litewskie z nadzieniem z surowego mięsa. Wielkim kresowym przysmakiem są bliny. Zwyczajne pszenne, żytnie, ale też gryczane, owsiane i ziemniaczane. Małe placuszki podaje się z sosem myśliwskim , pomoczką (twaróg z gęstą śmietaną), jak również siekanym śledziem, cebulką lub po prostu z kwaśną śmietaną. Na wieczerzy wigilijnej powinien być karp po żydowsku, śledzie, kapusta z łazankami. Nie może zabraknąć kutii oraz chrupkich śliżyków maczanych w mleku makowym. Dla chętnych [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=914042"][B]wigilijne śliżyki[/B][/URL] Żródło:miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom