Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 921378" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rady eksperta w sprawie pieczeni</strong></p><p> </p><p></p><p> Przygotowując pieczeń, warto pamiętać o kilku zasadach:</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Pieczenie białego mięsa, wieprzowiny i wołowiny nie powinno się zaczynać w zimnym piekarniku, gdyż proces trwa wtedy dłużej niż we wstępnie rozgrzanym piekarniku.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli pieczeń będzie przyrządzana z mrożonego mięsa, trzeba ją wyjąć z zamrażalnika kilka godzin wcześniej. Najlepiej położyć mięso na kilku warstwach papieru kuchennego wchłaniającego wilgoć.</li> </ul><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Mięso na pieczeń polecam natrzeć małą ilością oliwy, a potem posypać pieprzem i ziołami.</li> <li data-xf-list-type="ul">Podczas pieczenia czy obracania nie powinno się mięsa nakłuwać, gdyż wypłynie sok i pieczyste zrobi się suche.</li> <li data-xf-list-type="ul">Należy unikać form z błyszczącej blachy (odbijają ciepło). Do pieczenia najlepsze są brytfanny.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli mięso za szybko się rumieni, przykryć je pokrywką lub folią aluminiową. Uwaga: folię położyć błyszczącą stroną w kierunku mięsa. W przeciwnym razie ciepło będzie się odbijać od błyszczącej powierzchni i nie wniknie tak łatwo do wnętrza mięsa.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> Pan Paweł Anders</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 921378, member: 10341"] [B]Rady eksperta w sprawie pieczeni[/B] [B] [/B] Przygotowując pieczeń, warto pamiętać o kilku zasadach: [LIST][*]Pieczenie białego mięsa, wieprzowiny i wołowiny nie powinno się zaczynać w zimnym piekarniku, gdyż proces trwa wtedy dłużej niż we wstępnie rozgrzanym piekarniku. [*]Jeśli pieczeń będzie przyrządzana z mrożonego mięsa, trzeba ją wyjąć z zamrażalnika kilka godzin wcześniej. Najlepiej położyć mięso na kilku warstwach papieru kuchennego wchłaniającego wilgoć. [/LIST] [LIST][*]Mięso na pieczeń polecam natrzeć małą ilością oliwy, a potem posypać pieprzem i ziołami. [*]Podczas pieczenia czy obracania nie powinno się mięsa nakłuwać, gdyż wypłynie sok i pieczyste zrobi się suche. [*]Należy unikać form z błyszczącej blachy (odbijają ciepło). Do pieczenia najlepsze są brytfanny. [*]Jeśli mięso za szybko się rumieni, przykryć je pokrywką lub folią aluminiową. Uwaga: folię położyć błyszczącą stroną w kierunku mięsa. W przeciwnym razie ciepło będzie się odbijać od błyszczącej powierzchni i nie wniknie tak łatwo do wnętrza mięsa. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” Pan Paweł Anders [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom