Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 923398" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kurczak</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Mięso kurczaka określa się jako delikatne, ale zarazem suche (dotyczy to szczególnie piersi). Najpopularniejszy jest kurczak pieczony, lecz jego mięso może być też gotowane, duszone oraz smażone. Przyrządza się też dania z podrobów (wątróbki, żołądki, serca).</li> <li data-xf-list-type="ul">Kupując drób trzeba się upewnić, że jest świeży. Wybieramy tylko tusze o suchej skórze i równomiernej kremowej barwie. O nieświeżości świadczą zielonkawe plamy na części grzbietowej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Dla zaostrzenia smaku i dodania aromatu mięso kurczaka potrzebuje czosnku, majeranku, tymianku, papryki oraz natki. Ważne jest, by tuszki nacierać solą z dodatkami ziołowymi zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.</li> <li data-xf-list-type="ul">Żeby pieczony kurczak był soczysty, warto go wcześniej zamarynować. Sposoby marynowania podane są zazwyczaj przy poszczególnych przepisach. Pomaga też polewanie wodą i wytworzonym sosem. Całego kurczaka o wadze 1,5 – 2,0 kg piecze się 80 – 120 minut, a z farszem o 20 minut dłużej w temperaturze 180 – 190 stopni.</li> <li data-xf-list-type="ul">Istnieje prosty sposób, by pieczony kurczak był soczysty, a jednocześnie miał chrupiącą skórkę. W tym celu należy co 30 minut wrzucać do brytfanki 1 lub 2 kostki lodu. Ten sposób ma jeszcze jedną zaletę – nie trzeba już kurczaka polewać.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kurczak pieczony w całości przed podaniem wymaga porcjowania. Gdy jest gorący, bywa to trudne, dlatego trzeba odczekać 15 minut, by mięso stężało.</li> </ul><p> Żródło: dodatek – Pani domu poleca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 923398, member: 10341"] [B]Kurczak[/B] [B] [/B] [LIST][*]Mięso kurczaka określa się jako delikatne, ale zarazem suche (dotyczy to szczególnie piersi). Najpopularniejszy jest kurczak pieczony, lecz jego mięso może być też gotowane, duszone oraz smażone. Przyrządza się też dania z podrobów (wątróbki, żołądki, serca). [*]Kupując drób trzeba się upewnić, że jest świeży. Wybieramy tylko tusze o suchej skórze i równomiernej kremowej barwie. O nieświeżości świadczą zielonkawe plamy na części grzbietowej. [*]Dla zaostrzenia smaku i dodania aromatu mięso kurczaka potrzebuje czosnku, majeranku, tymianku, papryki oraz natki. Ważne jest, by tuszki nacierać solą z dodatkami ziołowymi zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. [*]Żeby pieczony kurczak był soczysty, warto go wcześniej zamarynować. Sposoby marynowania podane są zazwyczaj przy poszczególnych przepisach. Pomaga też polewanie wodą i wytworzonym sosem. Całego kurczaka o wadze 1,5 – 2,0 kg piecze się 80 – 120 minut, a z farszem o 20 minut dłużej w temperaturze 180 – 190 stopni. [*]Istnieje prosty sposób, by pieczony kurczak był soczysty, a jednocześnie miał chrupiącą skórkę. W tym celu należy co 30 minut wrzucać do brytfanki 1 lub 2 kostki lodu. Ten sposób ma jeszcze jedną zaletę – nie trzeba już kurczaka polewać. [*]Kurczak pieczony w całości przed podaniem wymaga porcjowania. Gdy jest gorący, bywa to trudne, dlatego trzeba odczekać 15 minut, by mięso stężało. [/LIST] Żródło: dodatek – Pani domu poleca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom