Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 923838" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Geniusz Ganache&#8230;</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>słodki, aksamitny sos, prostota i wykwintność. Ganache powstały ze śmietanki i czekolady jest dla deserów tym, czym beszamel dla dań głównych. Po prostu niezastąpiony! </strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Ganache (czyt. ganasz) to francuskie określenie mieszaniny czekolady i śmietany. Używany jest jako polewa lub wypełnienie ciast i ciastek, czekoladek, trufli i pralin, jako sos oraz polewa deserów i lodów.</li> <li data-xf-list-type="ul">Receptura pochodzi z około 1850 roku, powstała zaś prawdopodobnie w Szwajcarii albo we Francji. Tradycyjny sposób przygotowania ganache jest bardzo prosty: gotujemy śmietanę kremówkę, następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. I już!</li> <li data-xf-list-type="ul">Współcześnie ganache przygotowuje się także z innych rodzajów czekolady: mlecznej i białej. Recepturę można wzbogacić likierami czy też smakowitymi ekstraktami.</li> <li data-xf-list-type="ul">W zależności od przeznaczenia proporcje czekolady są różne. Ganache do wypełnienia ciast wykonuje się z równych części czekolady i śmietanki. W kremie używanym jako baza czekoladowych trufli proporcje śmietanki do czekolady są nieco inne i wynoszą 2 : 1. Ganache na polewę do ciast robiony jest ze składników w proporcjach 1 : 3. Smak i konsystencja kremu zależą przede wszystkim od jakości użytej czekolady. Im lepsza jest czekolada, tym bogatszy smak i bardziej aksamitna konsystencja polewy.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 923838, member: 10341"] [B]Geniusz Ganache…[/B] [B] [/B] [B]słodki, aksamitny sos, prostota i wykwintność. Ganache powstały ze śmietanki i czekolady jest dla deserów tym, czym beszamel dla dań głównych. Po prostu niezastąpiony! [/B] [LIST][*]Ganache (czyt. ganasz) to francuskie określenie mieszaniny czekolady i śmietany. Używany jest jako polewa lub wypełnienie ciast i ciastek, czekoladek, trufli i pralin, jako sos oraz polewa deserów i lodów. [*]Receptura pochodzi z około 1850 roku, powstała zaś prawdopodobnie w Szwajcarii albo we Francji. Tradycyjny sposób przygotowania ganache jest bardzo prosty: gotujemy śmietanę kremówkę, następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. I już! [*]Współcześnie ganache przygotowuje się także z innych rodzajów czekolady: mlecznej i białej. Recepturę można wzbogacić likierami czy też smakowitymi ekstraktami. [*]W zależności od przeznaczenia proporcje czekolady są różne. Ganache do wypełnienia ciast wykonuje się z równych części czekolady i śmietanki. W kremie używanym jako baza czekoladowych trufli proporcje śmietanki do czekolady są nieco inne i wynoszą 2 : 1. Ganache na polewę do ciast robiony jest ze składników w proporcjach 1 : 3. Smak i konsystencja kremu zależą przede wszystkim od jakości użytej czekolady. Im lepsza jest czekolada, tym bogatszy smak i bardziej aksamitna konsystencja polewy. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom