Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 924319" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pomarańcze</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Dodatek plasterka tego owocu, odrobiny otartej skórki lub soku może stanowić ciekawą alternatywę dla cytryny</em></p><p></p><p> W porównaniu z innymi owocami pomarańcza jest bardzo pożywna i zawiera wiele składników odżywczych. Pomarańcze przypuszczalnie pochodzą z Chin, a być może z Indii i Tajwanu. Owoce te – obok cytryn i limonek, a także cebuli – były cenione przez dawnych żeglarzy, gdyż dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C chroniły przed szkorbutem podczas wielomiesięcznych podróży. Są także dobrym żródłem kwasu foliowego i błonnika. Dostępne przez cały rok, ale najchętniej sięgamy po nie właśnie zimą. I słusznie, bo w tym czasie wybór owoców jest niewielki, a te cytrusy swym aromatem i orzeżwiającym kwaskowatym smakiem doskonale urozmaicają kulinarne menu. Przywykliśmy jeść je samodzielnie jako przekąskę albo na deser. Tymczasem doskonale pasują do owocowych lub zielonych sałatek. Można z nich ugotować oryginalną zupę. Sok oraz otarta skórka dodadzą aromatu nie tylko słodkim, ale także wytrawnym daniom. Plastry lub cząstki pomarańczy podajemy także z likierem. Wyciśnięty świeży sok dodajemy do drinków. Kupując, wybieramy owoce z cienką skórką, ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Pomarańcze po zerwaniu już dalej nie dojrzewają, a zatem owoce o porowatej, gąbczastej skórce, lekkie jak na swoją wielkość, są zwykle gorszej jakości i mniej soczyste.</p><p></p><p> Polecana <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=922547" target="_blank"><strong>zupa z pestkami dyni</strong></a></p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Pani redaktor Agnieszka Fedorczyk</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 924319, member: 10341"] [B]Pomarańcze[/B] [B] [/B] [I]Dodatek plasterka tego owocu, odrobiny otartej skórki lub soku może stanowić ciekawą alternatywę dla cytryny[/I] W porównaniu z innymi owocami pomarańcza jest bardzo pożywna i zawiera wiele składników odżywczych. Pomarańcze przypuszczalnie pochodzą z Chin, a być może z Indii i Tajwanu. Owoce te – obok cytryn i limonek, a także cebuli – były cenione przez dawnych żeglarzy, gdyż dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C chroniły przed szkorbutem podczas wielomiesięcznych podróży. Są także dobrym żródłem kwasu foliowego i błonnika. Dostępne przez cały rok, ale najchętniej sięgamy po nie właśnie zimą. I słusznie, bo w tym czasie wybór owoców jest niewielki, a te cytrusy swym aromatem i orzeżwiającym kwaskowatym smakiem doskonale urozmaicają kulinarne menu. Przywykliśmy jeść je samodzielnie jako przekąskę albo na deser. Tymczasem doskonale pasują do owocowych lub zielonych sałatek. Można z nich ugotować oryginalną zupę. Sok oraz otarta skórka dodadzą aromatu nie tylko słodkim, ale także wytrawnym daniom. Plastry lub cząstki pomarańczy podajemy także z likierem. Wyciśnięty świeży sok dodajemy do drinków. Kupując, wybieramy owoce z cienką skórką, ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Pomarańcze po zerwaniu już dalej nie dojrzewają, a zatem owoce o porowatej, gąbczastej skórce, lekkie jak na swoją wielkość, są zwykle gorszej jakości i mniej soczyste. Polecana [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=922547"][B]zupa z pestkami dyni[/B][/URL] Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” Pani redaktor Agnieszka Fedorczyk [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom