Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 924898" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Co o świętach Bożego Narodzenia wiedzieć warto&#8230;</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań. Zasiadamy wówczas przy pięknie nakrytym stole, na którym ustawiamy smakowite, pachnące dania. Odwiedzając bliskich, przynosimy własnoręcznie przyrządzone specjały, których przepisy często nawiązują do tradycji.</em></p><p></p><p> Najstarsze świadectwo obchodzenia świąt Bożego Narodzenia pochodzi z 354 roku, choć historyczny dzień narodzin Jezusa nie jest dokładnie określony. Na początku V wieku Kościół Wschodu i Zachodu przyjął wspólną datę i od tego czasu radość z Bożego Narodzenia przeżywają chrześcijanie nie tylko w naszym kraju, ale również w całej Europie, Afryce, Ameryce, Azji i Australii. W chrześcijańskim święcie Bożego Narodzenia zachowało się wiele ze starego święta Yule, przypadającego na czas zimowego przesilenia, a będącego starożytnym rytuałem kultu Słońca. </p><p></p><p> Ze świętami obchodzonymi w porze zimowej, przypadającymi na czas niedostatku pożywienia, od wieków kojarzono wiele płodów ziemi i potraw z nich przyrządzanych. I tak na przykład jabłka to symbol miłości, zdrowia, spokoju, zgody, nieśmiertelności, wiecznej młodości i odkupienia. Od wieków wieszano je na drzewach ( w Polsce do dziś zdobi się nimi świąteczną choinkę), aby symbolizować płodność Ziemi, a ich zapach odradzał siły fizyczne i pomagał zachować długowieczność. Śliwki, jak wierzono, odpędzają złe moce i także zapewniają długowieczność – dlatego często dodaje się je do świątecznych potraw. Gruszki uchodziły za magiczne lekarstwo na przedłużenie życia i szczęście, miały też przyciągać pieniądze. Kapusta zaś, według starych wierzeń, chroni od złego, a potrawy z niej są znakomitym środkiem przyciągającym dostatek. </p><p></p><p> Świętujmy więc duchowo i kulinarnie w ten czas odpoczynku i wytchnienia od codzienności. Niech to będą prawdziwe, pachnące domową atmosferą i najwspanialszymi smakołykami święta<strong>.</strong></p><p></p><p> Żródło:Moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 924898, member: 10341"] [B]Co o świętach Bożego Narodzenia wiedzieć warto…[/B] [B] [/B] [I]Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań. Zasiadamy wówczas przy pięknie nakrytym stole, na którym ustawiamy smakowite, pachnące dania. Odwiedzając bliskich, przynosimy własnoręcznie przyrządzone specjały, których przepisy często nawiązują do tradycji.[/I] Najstarsze świadectwo obchodzenia świąt Bożego Narodzenia pochodzi z 354 roku, choć historyczny dzień narodzin Jezusa nie jest dokładnie określony. Na początku V wieku Kościół Wschodu i Zachodu przyjął wspólną datę i od tego czasu radość z Bożego Narodzenia przeżywają chrześcijanie nie tylko w naszym kraju, ale również w całej Europie, Afryce, Ameryce, Azji i Australii. W chrześcijańskim święcie Bożego Narodzenia zachowało się wiele ze starego święta Yule, przypadającego na czas zimowego przesilenia, a będącego starożytnym rytuałem kultu Słońca. Ze świętami obchodzonymi w porze zimowej, przypadającymi na czas niedostatku pożywienia, od wieków kojarzono wiele płodów ziemi i potraw z nich przyrządzanych. I tak na przykład jabłka to symbol miłości, zdrowia, spokoju, zgody, nieśmiertelności, wiecznej młodości i odkupienia. Od wieków wieszano je na drzewach ( w Polsce do dziś zdobi się nimi świąteczną choinkę), aby symbolizować płodność Ziemi, a ich zapach odradzał siły fizyczne i pomagał zachować długowieczność. Śliwki, jak wierzono, odpędzają złe moce i także zapewniają długowieczność – dlatego często dodaje się je do świątecznych potraw. Gruszki uchodziły za magiczne lekarstwo na przedłużenie życia i szczęście, miały też przyciągać pieniądze. Kapusta zaś, według starych wierzeń, chroni od złego, a potrawy z niej są znakomitym środkiem przyciągającym dostatek. Świętujmy więc duchowo i kulinarnie w ten czas odpoczynku i wytchnienia od codzienności. Niech to będą prawdziwe, pachnące domową atmosferą i najwspanialszymi smakołykami święta[B].[/B] Żródło:Moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom