Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 925150" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Złota Praga</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p><strong><em>Wysoko nad miastem wznosi się Zamek Praski, a w dole pod 18 mostami płynie Wełtawa</em></strong></p><p> Praga rozciąga się na siedmiu wzgórzach, nad którymi wznoszą się setki pozłacanych wież i kopuł, będących wizytówką miasta. Po pokonaniu dziesiątków schodów wiodących w stronę zamku, możemy podziwiać niezwykłą panoramę czeskiej stolicy. </p><p></p><p> Najpiękniejszy z praskich mostów to Most Karola ozdobiony szpalerem 30 barokowych pomników. Mostem dochodzimy do Starego Miasta, a tutaj jest co zwiedzać. Podczas zwiedzania warto zrobić sobie przerwę na kawę w słynnej kawiarni Slavia, a potem wyruszyć na obchód Starego Miasta. O każdej pełnej godzinie na praskim ratuszu nad zegarem słonecznym można podziwiać wędrujące figurki dwunastu apostołów. Około 100 metrów od wieżyczki ze słynnym znajduje się dom &#8222;Minuta&#8221;, w którym urodził się i spędził dzieciństwo sławny pisarz Franz Kafka (1883 – 1924). Rynek otaczają malownicze wąskie uliczki pełne sklepów z pamiątkami, gdzie na wystawach królują marionetki, kryształy, szkło i oczywiście Becherovka, słynny likier ziołowy. </p><p></p><p> Ci, którzy lubią dobrze zjeść, na pewno nie będą rozczarowani czeska kuchnią. Do gulaszu wołowego, steków z dziczyzny czy pieczeni podaje się zazwyczaj knedel z serwety, do picia obowiązkowo schłodzone piwo z czeskiego browaru, a na deser – buchty z pysznym nadzieniem.</p><p></p><p> </p><p><strong>Czeskie specjały</strong></p><p> *<strong>Buchty</strong>. Zrobione z ciasta drożdżowego delikatne bułeczki podaje się zarówno jako danie główne, jak i na deser. Buchty są najczęściej nadziewane dżemem, makiem, serem białym, musem owocowym lub powidłami i oprószone cukrem pudrem.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Szynka w cieście. </strong>Delikatnie pikantna i bardzo soczysta szynka otulona chrupiącym ciastem zwana jest szynka praską. Podawana jako danie główne, najczęściej z maderowym sosem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pilsner i Becherovka.</strong> Kto ich nie zna! Najbardziej znane czeskie piwo o intensywnym drożdżowym aromacie i likier ziołowy według ściśle strzeżonego przepisu z 1807 roku.</li> </ul><p> Żrodło: &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 925150, member: 10341"] [B]Złota Praga[/B] [B] [/B] [B][I]Wysoko nad miastem wznosi się Zamek Praski, a w dole pod 18 mostami płynie Wełtawa[/I][/B] Praga rozciąga się na siedmiu wzgórzach, nad którymi wznoszą się setki pozłacanych wież i kopuł, będących wizytówką miasta. Po pokonaniu dziesiątków schodów wiodących w stronę zamku, możemy podziwiać niezwykłą panoramę czeskiej stolicy. Najpiękniejszy z praskich mostów to Most Karola ozdobiony szpalerem 30 barokowych pomników. Mostem dochodzimy do Starego Miasta, a tutaj jest co zwiedzać. Podczas zwiedzania warto zrobić sobie przerwę na kawę w słynnej kawiarni Slavia, a potem wyruszyć na obchód Starego Miasta. O każdej pełnej godzinie na praskim ratuszu nad zegarem słonecznym można podziwiać wędrujące figurki dwunastu apostołów. Około 100 metrów od wieżyczki ze słynnym znajduje się dom „Minuta”, w którym urodził się i spędził dzieciństwo sławny pisarz Franz Kafka (1883 – 1924). Rynek otaczają malownicze wąskie uliczki pełne sklepów z pamiątkami, gdzie na wystawach królują marionetki, kryształy, szkło i oczywiście Becherovka, słynny likier ziołowy. Ci, którzy lubią dobrze zjeść, na pewno nie będą rozczarowani czeska kuchnią. Do gulaszu wołowego, steków z dziczyzny czy pieczeni podaje się zazwyczaj knedel z serwety, do picia obowiązkowo schłodzone piwo z czeskiego browaru, a na deser – buchty z pysznym nadzieniem. [B]Czeskie specjały[/B] *[B]Buchty[/B]. Zrobione z ciasta drożdżowego delikatne bułeczki podaje się zarówno jako danie główne, jak i na deser. Buchty są najczęściej nadziewane dżemem, makiem, serem białym, musem owocowym lub powidłami i oprószone cukrem pudrem. [LIST][*][B]Szynka w cieście. [/B]Delikatnie pikantna i bardzo soczysta szynka otulona chrupiącym ciastem zwana jest szynka praską. Podawana jako danie główne, najczęściej z maderowym sosem. [*][B]Pilsner i Becherovka.[/B] Kto ich nie zna! Najbardziej znane czeskie piwo o intensywnym drożdżowym aromacie i likier ziołowy według ściśle strzeżonego przepisu z 1807 roku. [/LIST] Żrodło: „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom