Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 925645" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Szampan, muzyka&#8230; i coś dobrego</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> <em>Jeśli nawet nie ulegniemy magii tej wyjątkowej nocy, nie warto kłaść się do łóżka. Wszystko jedno – przy brydżu, muzyce – powitajmy Nowy Rok szampanem i wykwintnym menu.</em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Noc Sylwestrowa lubi dania lekkie, niebanalne: dobrze przyrządzone ryby, koktajle z owoców morza, sałaty, bliny z kawiorem lub łososiem, małe danie z mięs.</li> <li data-xf-list-type="ul">Bigos jest sztandarowym daniem polskiej kuchni, ale nie na tę okazję. Dobry barszcz, czysta zupa grzybowa i wyborne paszteciki dodadzą sił po północy i pozwolą dotrwać do rana.</li> <li data-xf-list-type="ul">Żadnych ciężkich ciast, które wywołują senność. Tylko lody, musy, owocowe desery.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli nie masz doświadczenia ani wyjątkowych umiejętności, nie zapraszaj tłumu gości i zrezygnuj z pomysłów, które cię przerastają. Krzątanina wokół stołu odbierze ci całą magię witania Nowego Roku.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie zmieniaj raz ustalonego menu, bo do ostatniej chwili będziesz zajęta gotowaniem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Szampan jest wyborny i odpowiednio drogi. Ale dobre wino musujące, wyprodukowane metodą szampańską (na etykiecie widnieje deklaracja producenta: methode champenoise) jest wystarczająco dobre na powitanie Nowego Roku.</li> <li data-xf-list-type="ul">Stanowczo unikaj win gazowanych, czyli pospolitych trunków nasycanych dwutlenkiem węgla. Prawo nakazuje producentom tych wynalazków umieszczenie stosownych informacji. Często takie napoje nazywane są &#8222;koktajlami&#8221; i mimo bardzo niskiej ceny, zdecydowanie nie są jej warte.</li> </ul><p> Polecamy oryginalne włoskie i francuskie wina musujące (spumante i p&#232;tillant lub perlant), także niektóre węgierskie i bułgarskie. Zawsze butelkowane w kraju producenta, najlepiej wytrawne. Dobry szampan nigdy nie jest słodki.</p><p></p><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 925645, member: 10341"] [B]Szampan, muzyka… i coś dobrego[/B] [I]Jeśli nawet nie ulegniemy magii tej wyjątkowej nocy, nie warto kłaść się do łóżka. Wszystko jedno – przy brydżu, muzyce – powitajmy Nowy Rok szampanem i wykwintnym menu.[/I] [LIST][*]Noc Sylwestrowa lubi dania lekkie, niebanalne: dobrze przyrządzone ryby, koktajle z owoców morza, sałaty, bliny z kawiorem lub łososiem, małe danie z mięs. [*]Bigos jest sztandarowym daniem polskiej kuchni, ale nie na tę okazję. Dobry barszcz, czysta zupa grzybowa i wyborne paszteciki dodadzą sił po północy i pozwolą dotrwać do rana. [*]Żadnych ciężkich ciast, które wywołują senność. Tylko lody, musy, owocowe desery. [*]Jeśli nie masz doświadczenia ani wyjątkowych umiejętności, nie zapraszaj tłumu gości i zrezygnuj z pomysłów, które cię przerastają. Krzątanina wokół stołu odbierze ci całą magię witania Nowego Roku. [*]Nie zmieniaj raz ustalonego menu, bo do ostatniej chwili będziesz zajęta gotowaniem. [*]Szampan jest wyborny i odpowiednio drogi. Ale dobre wino musujące, wyprodukowane metodą szampańską (na etykiecie widnieje deklaracja producenta: methode champenoise) jest wystarczająco dobre na powitanie Nowego Roku. [*]Stanowczo unikaj win gazowanych, czyli pospolitych trunków nasycanych dwutlenkiem węgla. Prawo nakazuje producentom tych wynalazków umieszczenie stosownych informacji. Często takie napoje nazywane są „koktajlami” i mimo bardzo niskiej ceny, zdecydowanie nie są jej warte. [/LIST] Polecamy oryginalne włoskie i francuskie wina musujące (spumante i pètillant lub perlant), także niektóre węgierskie i bułgarskie. Zawsze butelkowane w kraju producenta, najlepiej wytrawne. Dobry szampan nigdy nie jest słodki. Żródło:”Smaki i aromaty” [I] [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom