Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 925998" data-attributes="member: 10341"><p><strong> Kanapki i tartinki</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Bez względu na to, czy przyjęcie bufetowe urządzamy na 100 czy na 10 osób, zawsze obowiązuje ta sama zasada: ani kanapki, ani tartinki nie mogą czekać na gości dłużej niż 1,5 godziny.</em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">I jedne i drugie robi się ręcznie, nawet w dużych hotelach. W warunkach domowych tartinki wykrawa się średniej wielkości kieliszkiem, wyłącznie z miąższu chleba czy bułki. Aby dały się łatwo i zgrabnie wyciąć, pieczywo powinno być kupione dzień wcześniej. Można wycinać też trójkąty czy kwadraty i wówczas posługujemy się nożem, bo do dziś nie wymyślono na to innego sposobu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tartinki są malutkie, od kanapek różnią się jeszcze tym, że nie trzeba do nich żadnego nakrycia, tylko serwetki. Gość stoi przy bufecie i bierze z tacy porcję &#8222;na ząb&#8221;. Do kanapek zaś trzeba podać talerzyki, bo nie jest wygodnie trzymać w ręku przez dłuższy czas kawałek bułki przykryty różnościami.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tartinki przeznaczone są na koktajl trwający nie dłużej niż godzinę, o ile nie jest przewidziane jeszcze małe gorące danie, jak mięsne kuleczki w sosie lub miniszaszłyki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Z kanapek zaś można zrobić całe przyjęcie, dodając kilka sałatek, a na zakończenie herbatę z małymi ciasteczkami. Na kanapki kroimy pieczywo tostowe na pół po przekątnej i w ten sposób mamy eleganckie trójkąty. Reszta to fantazja gospodyni. W nadzieniu kanapkowym nie ma żadnych ograniczeń, można łączyć wszystko ze wszystkim, nawet rybę z mięsem. Generalną zasadą jest, że jeśli na kanapce leży ryba, to zawsze towarzyszy jej kawałek cytryny.</li> <li data-xf-list-type="ul">Na kanapki kładziemy zatem wędlinę, zimne mięsa, żółte sery, ryby, utarte wcześniej smakowite pasty. I do tego zieleninę oraz pomidory, ogórki, pikle, grzyby, plasterki kiwi, awokado, a na koniec koniecznie kleks majonezu lub keczupu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ale uwaga! Plasterków pomidora czy ogórka nie kładziemy na kanapkach, ponieważ przez półtorej godziny sok przesiąknie do pieczywa. Dlatego lepiej jest pokrojone pomidory i ogórki trzymać w lodówce i kłaść je na kanapki w ostatniej chwili.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sałatę używamy tylko strzępiastą, bo długo jest świeża i chrupka, a pietruszkę też koniecznie tę dekoracyjną, karbowaną. Możemy też do dekoracji używać odpowiednio dobranych świeżych ziół, które można kupić w supermarketach w doniczkach. Dodadzą kanapkom wiele smaku i aromatu.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> Doradzał pan Jacek Sulich</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 925998, member: 10341"] [B] Kanapki i tartinki[/B] [B] [/B] [I]Bez względu na to, czy przyjęcie bufetowe urządzamy na 100 czy na 10 osób, zawsze obowiązuje ta sama zasada: ani kanapki, ani tartinki nie mogą czekać na gości dłużej niż 1,5 godziny.[/I] [LIST][*]I jedne i drugie robi się ręcznie, nawet w dużych hotelach. W warunkach domowych tartinki wykrawa się średniej wielkości kieliszkiem, wyłącznie z miąższu chleba czy bułki. Aby dały się łatwo i zgrabnie wyciąć, pieczywo powinno być kupione dzień wcześniej. Można wycinać też trójkąty czy kwadraty i wówczas posługujemy się nożem, bo do dziś nie wymyślono na to innego sposobu. [*]Tartinki są malutkie, od kanapek różnią się jeszcze tym, że nie trzeba do nich żadnego nakrycia, tylko serwetki. Gość stoi przy bufecie i bierze z tacy porcję „na ząb”. Do kanapek zaś trzeba podać talerzyki, bo nie jest wygodnie trzymać w ręku przez dłuższy czas kawałek bułki przykryty różnościami. [*]Tartinki przeznaczone są na koktajl trwający nie dłużej niż godzinę, o ile nie jest przewidziane jeszcze małe gorące danie, jak mięsne kuleczki w sosie lub miniszaszłyki. [*]Z kanapek zaś można zrobić całe przyjęcie, dodając kilka sałatek, a na zakończenie herbatę z małymi ciasteczkami. Na kanapki kroimy pieczywo tostowe na pół po przekątnej i w ten sposób mamy eleganckie trójkąty. Reszta to fantazja gospodyni. W nadzieniu kanapkowym nie ma żadnych ograniczeń, można łączyć wszystko ze wszystkim, nawet rybę z mięsem. Generalną zasadą jest, że jeśli na kanapce leży ryba, to zawsze towarzyszy jej kawałek cytryny. [*]Na kanapki kładziemy zatem wędlinę, zimne mięsa, żółte sery, ryby, utarte wcześniej smakowite pasty. I do tego zieleninę oraz pomidory, ogórki, pikle, grzyby, plasterki kiwi, awokado, a na koniec koniecznie kleks majonezu lub keczupu. [*]Ale uwaga! Plasterków pomidora czy ogórka nie kładziemy na kanapkach, ponieważ przez półtorej godziny sok przesiąknie do pieczywa. Dlatego lepiej jest pokrojone pomidory i ogórki trzymać w lodówce i kłaść je na kanapki w ostatniej chwili. [*]Sałatę używamy tylko strzępiastą, bo długo jest świeża i chrupka, a pietruszkę też koniecznie tę dekoracyjną, karbowaną. Możemy też do dekoracji używać odpowiednio dobranych świeżych ziół, które można kupić w supermarketach w doniczkach. Dodadzą kanapkom wiele smaku i aromatu. [/LIST] Żródło:”Smaki i aromaty” Doradzał pan Jacek Sulich [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom