Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 926338" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Szampan</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Znawcy uważają, że szampan jest skończonym, wręcz genialnym dziełem przyrody i ludzkiej wyobrażni</em></p><p></p><p> Szampan jest winem musującym, dwukrotnie fermentowanym, zawierającym dwutlenek węgla powstały podczas powtórnej fermentacji, która zachodzi już w butelce, produkowanym w Szampanii. Tradycyjna metoda mnicha Dom Pérignon od XVIII wieku uległa tylko niewielkim zmianom. Choć w naszym stuleciu opracowano prostsze sposoby wytwarzania win musujących, t6o tylko metoda tradycyjna zapewnia powstanie prawdziwego szampana. Tajemnica tkwi w warunkach klimatyczno – glebowych regionu. Nazwa Champagne jest chroniona prawem i zarezerwowana wyłącznie dla win musujących z Szampanii.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Wino to wytwarza się tylko z trzech odmian winorośli: jednej białej – chardonnay (szardone) i dwóch czerwonych pino noir (pino nuar) i pino meunier (pino menie). Ponad 80 % szampanów to wina nierocznikowe, produkowane z mieszanki win wielu roczników. Tylko w najlepszych latach wielcy winiarze decydują się na produkcję win z jednego rocznika. Szampan pasuje zasadniczo na wszystkie okazje i do wszystkich potraw, musi to być jednak szampan właściwy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Każdy producent szampana ma możliwość nadania osobistego charakteru winom różnego pochodzenia i różnego wieku poprzez mieszankę różnych gron z różnych miejsc winnicy. Istnieją szampany szczupłe i pełne, owocowe i kwieciste, świeże i dojrzałe, słodkie i bardzo wytrawne. Oczywiście także dobre i złe, subtelne i banalne, harmonijne i przaśne, drogie i tanie. Przy wyborze pomocne mogą się tu okazać jedynie porady sommeliera lub wyspecjalizowanego sprzedawcy.</li> <li data-xf-list-type="ul">W Polsce dostępne są prawie wszystkie &#8222;wielkie marki&#8221; szampana. Szampany należą do win zdecydowanie drogich. Średnia cena butelki na świecie wynosi 20 – 30 dolarów. W Polsce najtańsze szampany, mało znanych firm kosztują ok.100 zł, ale ich jakość bywa różna. Nierocznikowe szampany wielkich marek, jak Moët et Chandon to wydatek rzędu 150 – 180 zł. Za te najbardziej prestiżowe, jak np. Krug, trzeba zapłacić od 300 zł, a za rocznikowe ponad 600 zł, Dom Perignon może kosztować nawet 800 zł.</li> <li data-xf-list-type="ul">We Francji powstaje wiele tańszych win musujących produkowanych również według tradycyjnej metody, noszą nazwę cremant. Inne kraje także produkują ekskluzywne wina z bąbelkami. Niemcy i Austriacy wytwarzają sekty, w Polsce znamy austriacki Schlumberger i niemiecki Kupferberger. Hiszpanie mają cavę, atrakcyjne wino o gruszkowym aromacie. Dużym powodzenie, ze względów cenowych, cieszą się u nas włoskie spumante, łagodne, pieniste wina z delikatną nutą migdałową: CIN&CIN, Grandi Auguri, Dorato. Także winiarze z Nowego Świata – Kalifornii, Australii czy Afryki Południowej, często we współpracy z wielkimi domami szampana wytwarzają wspaniałe wina musujące, które też są obecne w naszych sklepach.</li> </ul><p> Żródło: &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 926338, member: 10341"] [B]Szampan[/B] [B] [/B] [I]Znawcy uważają, że szampan jest skończonym, wręcz genialnym dziełem przyrody i ludzkiej wyobrażni[/I] Szampan jest winem musującym, dwukrotnie fermentowanym, zawierającym dwutlenek węgla powstały podczas powtórnej fermentacji, która zachodzi już w butelce, produkowanym w Szampanii. Tradycyjna metoda mnicha Dom Pérignon od XVIII wieku uległa tylko niewielkim zmianom. Choć w naszym stuleciu opracowano prostsze sposoby wytwarzania win musujących, t6o tylko metoda tradycyjna zapewnia powstanie prawdziwego szampana. Tajemnica tkwi w warunkach klimatyczno – glebowych regionu. Nazwa Champagne jest chroniona prawem i zarezerwowana wyłącznie dla win musujących z Szampanii. [LIST][*]Wino to wytwarza się tylko z trzech odmian winorośli: jednej białej – chardonnay (szardone) i dwóch czerwonych pino noir (pino nuar) i pino meunier (pino menie). Ponad 80 % szampanów to wina nierocznikowe, produkowane z mieszanki win wielu roczników. Tylko w najlepszych latach wielcy winiarze decydują się na produkcję win z jednego rocznika. Szampan pasuje zasadniczo na wszystkie okazje i do wszystkich potraw, musi to być jednak szampan właściwy. [*]Każdy producent szampana ma możliwość nadania osobistego charakteru winom różnego pochodzenia i różnego wieku poprzez mieszankę różnych gron z różnych miejsc winnicy. Istnieją szampany szczupłe i pełne, owocowe i kwieciste, świeże i dojrzałe, słodkie i bardzo wytrawne. Oczywiście także dobre i złe, subtelne i banalne, harmonijne i przaśne, drogie i tanie. Przy wyborze pomocne mogą się tu okazać jedynie porady sommeliera lub wyspecjalizowanego sprzedawcy. [*]W Polsce dostępne są prawie wszystkie „wielkie marki” szampana. Szampany należą do win zdecydowanie drogich. Średnia cena butelki na świecie wynosi 20 – 30 dolarów. W Polsce najtańsze szampany, mało znanych firm kosztują ok.100 zł, ale ich jakość bywa różna. Nierocznikowe szampany wielkich marek, jak Moët et Chandon to wydatek rzędu 150 – 180 zł. Za te najbardziej prestiżowe, jak np. Krug, trzeba zapłacić od 300 zł, a za rocznikowe ponad 600 zł, Dom Perignon może kosztować nawet 800 zł. [*]We Francji powstaje wiele tańszych win musujących produkowanych również według tradycyjnej metody, noszą nazwę cremant. Inne kraje także produkują ekskluzywne wina z bąbelkami. Niemcy i Austriacy wytwarzają sekty, w Polsce znamy austriacki Schlumberger i niemiecki Kupferberger. Hiszpanie mają cavę, atrakcyjne wino o gruszkowym aromacie. Dużym powodzenie, ze względów cenowych, cieszą się u nas włoskie spumante, łagodne, pieniste wina z delikatną nutą migdałową: CIN&CIN, Grandi Auguri, Dorato. Także winiarze z Nowego Świata – Kalifornii, Australii czy Afryki Południowej, często we współpracy z wielkimi domami szampana wytwarzają wspaniałe wina musujące, które też są obecne w naszych sklepach. [/LIST] Żródło: „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom