Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 926683" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak właściwie otworzyć szampana?</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Nigdy nie wkładaj szampana do zamrażalnika, gdyż zbyt niska temperatura nieodwracalnie niszczy elegancję tego wyjątkowego wina. Najlepszą metodą chłodzenia jest umieszczenie butelki w wiaderku wypełnionym do połowy wodą z kostkami lodu. Po 20 – 25 minutach szampan jest właściwie schłodzony, czyli do temperatury 6 – 9 st.</li> <li data-xf-list-type="ul">Możesz wyjąć butelkę z wiaderka, ale lepiej zostaw ją w lodzie i tylko przechyl pod kątem 45 st. Oderwij górną część folii, tuż przy nasadzie szyjki – w żadnym wypadku całą! Odkręcaj – ku sobie – druciane zaczepy. Staraj się obchodzić z butelką jak najdelikatniej. Wino zamknięte w jej wnętrzu ma około 6 atmosfer, czyli około trzech razy więcej niż ciśnienie powietrza w oponie samochodowej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Połóż kciuk na korku, uchwyć ręką górną część szyjki i już nie zdejmuj., dopóki korek nie zostanie całkowicie wyjęty. Zdejmij drucianą uwięż, chwyć drugą ręką butelkę poniżej szyjki – najlepiej przez serwetkę, żeby nie ogrzewać dłonią wina.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przygotuj się do delikatnego wyjęcia korka. Poruszaj nim w prawo i w lewo. Jedną ręką obracaj delikatnie butelkę, a drugą korek. Kiedy poczujesz, że korek zaczyna się unosić, pochyl nieco butelkę i dłonią przytrzymaj korek, by nie wystrzelił. Jeśli wykonasz wszystko prawidłowo, korek ustąpi &#8222;z cichym westchnieniem&#8221;. Strzelanie uchodzi za nieeleganckie, podobnie jak fontanny piany. W noc sylwestrową owo &#8222;westchnienie&#8221; bywa głośniejsze, gdy zegar wybije dwunastą.</li> <li data-xf-list-type="ul">Napełnij kieliszki do 1/3 wysokości i zaraz, gdy tylko piana opadnie, dopełnij do 2/3 . Kieliszki powinny być wysmukłe na długiej nóżce. Trzymając ją nie ogrzewamy dłonią kieliszka z musującym napojem. Dobry szampan jeszcze długo perli się w kieliszku, a im lepszy, tym mniejsze i bardziej liczne są bąbelki.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 926683, member: 10341"] [B]Jak właściwie otworzyć szampana?[/B] [B] [/B] [B] [/B] [LIST][*]Nigdy nie wkładaj szampana do zamrażalnika, gdyż zbyt niska temperatura nieodwracalnie niszczy elegancję tego wyjątkowego wina. Najlepszą metodą chłodzenia jest umieszczenie butelki w wiaderku wypełnionym do połowy wodą z kostkami lodu. Po 20 – 25 minutach szampan jest właściwie schłodzony, czyli do temperatury 6 – 9 st. [*]Możesz wyjąć butelkę z wiaderka, ale lepiej zostaw ją w lodzie i tylko przechyl pod kątem 45 st. Oderwij górną część folii, tuż przy nasadzie szyjki – w żadnym wypadku całą! Odkręcaj – ku sobie – druciane zaczepy. Staraj się obchodzić z butelką jak najdelikatniej. Wino zamknięte w jej wnętrzu ma około 6 atmosfer, czyli około trzech razy więcej niż ciśnienie powietrza w oponie samochodowej. [*]Połóż kciuk na korku, uchwyć ręką górną część szyjki i już nie zdejmuj., dopóki korek nie zostanie całkowicie wyjęty. Zdejmij drucianą uwięż, chwyć drugą ręką butelkę poniżej szyjki – najlepiej przez serwetkę, żeby nie ogrzewać dłonią wina. [*]Przygotuj się do delikatnego wyjęcia korka. Poruszaj nim w prawo i w lewo. Jedną ręką obracaj delikatnie butelkę, a drugą korek. Kiedy poczujesz, że korek zaczyna się unosić, pochyl nieco butelkę i dłonią przytrzymaj korek, by nie wystrzelił. Jeśli wykonasz wszystko prawidłowo, korek ustąpi „z cichym westchnieniem”. Strzelanie uchodzi za nieeleganckie, podobnie jak fontanny piany. W noc sylwestrową owo „westchnienie” bywa głośniejsze, gdy zegar wybije dwunastą. [*]Napełnij kieliszki do 1/3 wysokości i zaraz, gdy tylko piana opadnie, dopełnij do 2/3 . Kieliszki powinny być wysmukłe na długiej nóżce. Trzymając ją nie ogrzewamy dłonią kieliszka z musującym napojem. Dobry szampan jeszcze długo perli się w kieliszku, a im lepszy, tym mniejsze i bardziej liczne są bąbelki. [/LIST] Żródło:”Smaki i aromaty”. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom