Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 928226" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ziemniaczany przysmak</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p><strong>Chrupiące placki w złotym kolorze</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Ziemniaki umyć, obrać, drobno lub grubo zetrzeć na tarce. Ciasto będzie bardziej zwięzłe, jeśli odciśniemy masę, a następnie dodamy do niej wytrąconą z płynu skrobię.</li> <li data-xf-list-type="ul">W zależności od przepisu, do masy ziemniaczanej dodać posiekana cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz.</li> <li data-xf-list-type="ul">Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na patelnię, lekko spłaszczyć. Placki smażyć na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony, odstawić do ciepłego piekarnika.</li> </ul><p> </p><p><strong>Warto wiedzieć</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Im drobniej się zetrze ziemniaki, tym rzadsze będzie ciasto i placki delikatniejsze, a im grubiej, tym placki będą miały bardziej niejednorodną strukturę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Masa ziemniaczana z dodatkiem kwaśnej śmietany lub ubitej piany z białek będzie lżejsza i bardziej puszysta. Do masy można też dodać paski warzyw, grzyby, kminek, boczek, zioła.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ciasto na placki nie może długo stać, gdyż szybko ciemnieje i traci witaminę C.</li> <li data-xf-list-type="ul">Placki ziemniaczane należy smażyć na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28985" target="_blank"><strong>Rosti</strong></a> oraz <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21559#" target="_blank"><strong>Bliny ziemniaczane wg Neli Rubinstein</strong></a>. Te ostatnie szczególnie godne polecenia, bez drożdży i mąki, wychodzą znakomite.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 928226, member: 10341"] [B]Ziemniaczany przysmak[/B] [I] [/I] [B]Chrupiące placki w złotym kolorze[/B] [LIST][*]Ziemniaki umyć, obrać, drobno lub grubo zetrzeć na tarce. Ciasto będzie bardziej zwięzłe, jeśli odciśniemy masę, a następnie dodamy do niej wytrąconą z płynu skrobię. [*]W zależności od przepisu, do masy ziemniaczanej dodać posiekana cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. [*]Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na patelnię, lekko spłaszczyć. Placki smażyć na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony, odstawić do ciepłego piekarnika. [/LIST] [B]Warto wiedzieć[/B] [LIST][*]Im drobniej się zetrze ziemniaki, tym rzadsze będzie ciasto i placki delikatniejsze, a im grubiej, tym placki będą miały bardziej niejednorodną strukturę. [*]Masa ziemniaczana z dodatkiem kwaśnej śmietany lub ubitej piany z białek będzie lżejsza i bardziej puszysta. Do masy można też dodać paski warzyw, grzyby, kminek, boczek, zioła. [*]Ciasto na placki nie może długo stać, gdyż szybko ciemnieje i traci witaminę C. [*]Placki ziemniaczane należy smażyć na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. [/LIST] Żródło:”Sól i Pieprz” Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28985"][B]Rosti[/B][/URL] oraz [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21559#"][B]Bliny ziemniaczane wg Neli Rubinstein[/B][/URL]. Te ostatnie szczególnie godne polecenia, bez drożdży i mąki, wychodzą znakomite. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom