Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 928612" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zimowe sałatki</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Sałatki pełnią istotną rolę w zimowym menu, dostarczając energii i niezbędnych witamin. </em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Ważne, by składniki sałatki były świeże i dobrej jakości – od tego zależy smak, wygląd i wartość dania. Warzywa powinny być jędrne, bez plam i uszkodzeń.</li> <li data-xf-list-type="ul">By dłużej utrzymać świeżość delikatnej sałaty, należy ją po przyniesieniu do domu opłukać zimną wodą, otrząsnąć i włożyć do plastikowej torby. Górną krawędż torby zawinąć i związać rogi. Włożyć do dolnej szuflady lodówki. Tak przechowana sałata będzie świeża przez 4 dni, zaś natka pietruszki sześć dni.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby odświeżyć lekko przywiędłą sałatę, należy zanurzyć ją w lodowatej wodzie i starannie osuszyć.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wszystkie warzywa do sałatek po umyciu trzeba dobrze osączyć. W ten sposób zapobiega się nadmiernemu rozwodnieniu sosu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sos winegret najlepiej sporządzać z oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego, kukurydzianego lub sojowego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Liście sałaty i innych warzyw liściastych powinny być wymieszane z sosem tuż przed podaniem, by nie straciły kruchości.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> Doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 928612, member: 10341"] [B]Zimowe sałatki[/B] [B] [/B] [I]Sałatki pełnią istotną rolę w zimowym menu, dostarczając energii i niezbędnych witamin. [/I] [LIST][*]Ważne, by składniki sałatki były świeże i dobrej jakości – od tego zależy smak, wygląd i wartość dania. Warzywa powinny być jędrne, bez plam i uszkodzeń. [*]By dłużej utrzymać świeżość delikatnej sałaty, należy ją po przyniesieniu do domu opłukać zimną wodą, otrząsnąć i włożyć do plastikowej torby. Górną krawędż torby zawinąć i związać rogi. Włożyć do dolnej szuflady lodówki. Tak przechowana sałata będzie świeża przez 4 dni, zaś natka pietruszki sześć dni. [*]Aby odświeżyć lekko przywiędłą sałatę, należy zanurzyć ją w lodowatej wodzie i starannie osuszyć. [*]Wszystkie warzywa do sałatek po umyciu trzeba dobrze osączyć. W ten sposób zapobiega się nadmiernemu rozwodnieniu sosu. [*]Sos winegret najlepiej sporządzać z oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego, kukurydzianego lub sojowego. [*]Liście sałaty i innych warzyw liściastych powinny być wymieszane z sosem tuż przed podaniem, by nie straciły kruchości. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” Doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom