Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 929014" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pieczarki</strong></p><p> <em>Mają subtelny smak i lekko korzenny aromat. Kaprysy mody sprawiły, że dzisiaj uchodzą za &#8222;wielkopańskość u schyłku&#8221;. Ale nie warto tym się przejmować.</em></p><p></p><p> Choć pieczarkom nie przypisuje się własności leczniczych, jakie np. posiadają grzyby sshiitake , to jednak mają więcej wartości odżywczych niż się powszechnie sadzi. Młode, hodowane w zdrowym środowisku, są bardzo dobrym żródłem potasu, wyśmienitym kwasu pantotenowego (jedna z witamin B , ważna dla procesów metabolizmu), niezłym niacyny (obniża poziom cholesterolu) i ryboflawiny, niezbędnej do produkcji przeciwciał. Ponieważ grzyby mają skłonność do gromadzenia ciężkich metali toksycznych, takich jak kadm czy ołów, należy unikać zbierania polnych pieczarek na polnych łąkach. 100g pieczarek – jedzonych na surowo lub tylko gotowanych – to zaledwie 35 kcal.</p><p></p><p> </p><p><strong>Delikatny smak, kremowa barwa</strong></p><p> <strong>*</strong>Kupuj jędrne, suche, czyste i nie uszkodzone pieczarki. Unikaj zwiędłych z dużymi, otwartymi kapeluszami. Najlepsze mają grube trzonki i kuliste kapelusze, których brzegi są podwinięte i połączone z korzonkami białą błonką.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Wprawdzie pieczarki chłoną mniej wody niż leśne grzyby, ale i tak należy unikać zbyt intensywnego płukania. Czyste egzemplarze wystarczy przetrzeć ściereczką lub małą szczotką i odciąć koniec trzonka.</li> <li data-xf-list-type="ul">Z młodych nie zdejmuje się skórki, ale bardziej dojrzałe są pokryte łuską, która jest niezbyt smaczna i trzeba ja zdjąć za pomocą małego nożyka. Zawsze zdejmowanie skórki zaczynamy od brzegu kapelusza.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczarki można kroić w plasterki lub ćwiartki, ale o wiele efektowniej wyglądają w potrawie, gdy potnie się ich główki &#8222;w czosnek&#8221;.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ważna jest umiejętność wyczucia czasu podczas smażenia. Powinno wyparować z nich trochę wody, ale nie można dopuścić, by na patelni pozostały wysuszone, sczerniałe i pozbawione delikatnego smaku grzyby.</li> <li data-xf-list-type="ul">Bardzo młode jada się na surowo jako delikatny dodatek do wielu sałatek. Ich smażenie czy zapiekanie to kwestia kilku minut. Do smażenia bezapelacyjnie najlepsze jest sklarowane masło.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczarki nie lubią zbyt intensywnego przyprawiania. Ich smak podnosi tymianek, gałka muszkatołowa, zawsze czosnek i cebula, a także natka pietruszki lub szczypiorek. Często skrapia się je cytryną, by nie ciemniały podczas smażenia czy duszenia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Smażone krótko na maśle i delikatnie przyprawione małe pieczarki to elegancki garnitur do drobiu, pieczonej cielęciny i ryb z rusztu.</li> </ul><p> Żrodło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> Polecam na przekąskę lub przystawkę <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28092" target="_blank"><strong>pieczarki z farszem z sera i pomidorów</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 929014, member: 10341"] [B]Pieczarki[/B] [I]Mają subtelny smak i lekko korzenny aromat. Kaprysy mody sprawiły, że dzisiaj uchodzą za „wielkopańskość u schyłku”. Ale nie warto tym się przejmować.[/I] Choć pieczarkom nie przypisuje się własności leczniczych, jakie np. posiadają grzyby sshiitake , to jednak mają więcej wartości odżywczych niż się powszechnie sadzi. Młode, hodowane w zdrowym środowisku, są bardzo dobrym żródłem potasu, wyśmienitym kwasu pantotenowego (jedna z witamin B , ważna dla procesów metabolizmu), niezłym niacyny (obniża poziom cholesterolu) i ryboflawiny, niezbędnej do produkcji przeciwciał. Ponieważ grzyby mają skłonność do gromadzenia ciężkich metali toksycznych, takich jak kadm czy ołów, należy unikać zbierania polnych pieczarek na polnych łąkach. 100g pieczarek – jedzonych na surowo lub tylko gotowanych – to zaledwie 35 kcal. [B]Delikatny smak, kremowa barwa[/B] [B]*[/B]Kupuj jędrne, suche, czyste i nie uszkodzone pieczarki. Unikaj zwiędłych z dużymi, otwartymi kapeluszami. Najlepsze mają grube trzonki i kuliste kapelusze, których brzegi są podwinięte i połączone z korzonkami białą błonką. [LIST][*]Wprawdzie pieczarki chłoną mniej wody niż leśne grzyby, ale i tak należy unikać zbyt intensywnego płukania. Czyste egzemplarze wystarczy przetrzeć ściereczką lub małą szczotką i odciąć koniec trzonka. [*]Z młodych nie zdejmuje się skórki, ale bardziej dojrzałe są pokryte łuską, która jest niezbyt smaczna i trzeba ja zdjąć za pomocą małego nożyka. Zawsze zdejmowanie skórki zaczynamy od brzegu kapelusza. [*]Pieczarki można kroić w plasterki lub ćwiartki, ale o wiele efektowniej wyglądają w potrawie, gdy potnie się ich główki „w czosnek”. [*]Ważna jest umiejętność wyczucia czasu podczas smażenia. Powinno wyparować z nich trochę wody, ale nie można dopuścić, by na patelni pozostały wysuszone, sczerniałe i pozbawione delikatnego smaku grzyby. [*]Bardzo młode jada się na surowo jako delikatny dodatek do wielu sałatek. Ich smażenie czy zapiekanie to kwestia kilku minut. Do smażenia bezapelacyjnie najlepsze jest sklarowane masło. [*]Pieczarki nie lubią zbyt intensywnego przyprawiania. Ich smak podnosi tymianek, gałka muszkatołowa, zawsze czosnek i cebula, a także natka pietruszki lub szczypiorek. Często skrapia się je cytryną, by nie ciemniały podczas smażenia czy duszenia. [*]Smażone krótko na maśle i delikatnie przyprawione małe pieczarki to elegancki garnitur do drobiu, pieczonej cielęciny i ryb z rusztu. [/LIST] Żrodło:”Smaki i aromaty” Polecam na przekąskę lub przystawkę [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28092"][B]pieczarki z farszem z sera i pomidorów[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom