Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 929523" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Grejpfrut</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> <em>Grejpfrut jako owoc leczniczy nie ma żadnych tradycji. Dopiero w ciągu ostatnich kilku lat wszedł przebojem na rynek naturalnych parafarmaceutyków.</em></p><p></p><p> Drzewo grejpfruta odkryto prawdopodobnie dopiero w XVIII wieku na Antylach. Stamtąd w latach dwudziestych XIX wieku przewieziono na Florydę, gdzie rozpoczęła się uprawa na masową skalę. Botanicy do tej pory spierają się, czy ten duży cytrus jest rośliną naturalną, czy też efektem krzyżówek pompeli (pomarańczy olbrzymiej z gorzkim miąższem), dokonanej ręką nieznanego ogrodnika. Nazwa grejpfrut została po raz pierwszy użyta dopiero w 1814 roku i oznacza &#8222;winne grono&#8221;. 100 gramów owocu (bez skórki) to zaledwie 72 kcal. </p><p></p><p> Historia odkrycia walorów leczniczych grejpfruta rozpoczęła się dopiero w 1976 roku, kiedy to immunolog , dr Jacob Harich z Florydy zauważył, że pestki owocu wyrzucone na pryzmę kompostu nie gniją przez długie miesiące. Z ciekawości zaczął badać pestki w laboratorium i stwierdził, że zawierają silne związki hamujące rozwój wielu grzybów i bakterii. Po doświadczeniach przeprowadzonych na drobiu, rybach i warzywach, okazało się, że jest doskonałym środkiem konserwującym żywność. Póżniej przeprowadzono dziesiątki badań, także w Instytucie Pasteura i dzisiaj ekstrakt z grejpfruta jest bezpiecznym specyfikiem stosowanym pomocniczo w leczeniu infekcji wirusowych, grzybic, chorób jelitowych wywołanych przez bakterie.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Co takiego cudownego znajduje się w pestkach grejpfruta? To przede wszystkim glikozydy i flawonoidy. Związki te wspólnymi siłami bardzo skutecznie hamują wzrost wirusów, bakterii i grzybów. Maja działanie podobne do antybiotyków, ale w żadnym wypadku ich nie zastępują. Zresztą wiedza na ten temat jest jeszcze bardzo skromna.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sok działa w sposób zbliżony do ekstraktu z pestek, jednak mniej intensywnie. Jeśli chcemy pomóc sobie podczas jesiennych infekcji, zjadajmy jeden owoc dziennie.</li> <li data-xf-list-type="ul">W miąższu grejpfruta wyczuwamy wyrażnie smak goryczki. To naringina, pobudzający produkcję śliny i kwasów trawiennych flawonoid. Ponieważ przyspiesza przemianę materii, przypisuje się grejpfrutom działanie odchudzające.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wiele badań wykazało, że pektyny zawarte w białych błonkach i miąższu grejpfruta hamują rozwój zmian miażdżycowych. By serce odniosło korzyści, jedzmy miąższ grejpfruta razem z białymi przegrodami – lecznicze pektyny znajdują się w ściankach komórek owoców.</li> <li data-xf-list-type="ul">Świeżo wyciśnięty sok to wspaniały środek kosmetyczny. 50 ml destylowanej wody mieszamy z łyżką stołową soku i tak przygotowanym naturalnym tonikiem przemywamy twarz. Ten zabieg odświeża, lekko zakwasza, oczyszcza , łagodzi satny zapalne skóry. Również skórka owocu zawiera wiele cennych składników, głownie olejki eteryczne. Przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła można wdychać olejki, uciskając palcami pociętą na kawałki skórkę grejpfruta.</li> <li data-xf-list-type="ul">Od wczesnych lat dziewięćdziesiątych trwają badania właściwości przeciwnowotworowych składników naszej diety. Wprawdzie nadal trudno o obiektywne określenie jakościowego i ilościowego potencjału przeciwrakowego roślinnych związków, to jednak badacze układaja listy &#8222;najlepszej piętnastki&#8221;. Znajduje się na niej aurapten, antykarcenogen, który blokuje faze inicjacji raka. Doskonałym żrodłem tej aktywnej substancji są wszystkie owoce cytrusowe, ale najlepszym grejpfrut. Czerwone odmiany zawierają jeszcze niezwykle cenny likopen, który nadaje czerwona barwę pomidorom i jest uważany za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy i stymulatorów odporności.</li> </ul><p> Żrodło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 929523, member: 10341"] [B]Grejpfrut[/B] [B] [/B] [B] [/B] [I]Grejpfrut jako owoc leczniczy nie ma żadnych tradycji. Dopiero w ciągu ostatnich kilku lat wszedł przebojem na rynek naturalnych parafarmaceutyków.[/I] Drzewo grejpfruta odkryto prawdopodobnie dopiero w XVIII wieku na Antylach. Stamtąd w latach dwudziestych XIX wieku przewieziono na Florydę, gdzie rozpoczęła się uprawa na masową skalę. Botanicy do tej pory spierają się, czy ten duży cytrus jest rośliną naturalną, czy też efektem krzyżówek pompeli (pomarańczy olbrzymiej z gorzkim miąższem), dokonanej ręką nieznanego ogrodnika. Nazwa grejpfrut została po raz pierwszy użyta dopiero w 1814 roku i oznacza „winne grono”. 100 gramów owocu (bez skórki) to zaledwie 72 kcal. Historia odkrycia walorów leczniczych grejpfruta rozpoczęła się dopiero w 1976 roku, kiedy to immunolog , dr Jacob Harich z Florydy zauważył, że pestki owocu wyrzucone na pryzmę kompostu nie gniją przez długie miesiące. Z ciekawości zaczął badać pestki w laboratorium i stwierdził, że zawierają silne związki hamujące rozwój wielu grzybów i bakterii. Po doświadczeniach przeprowadzonych na drobiu, rybach i warzywach, okazało się, że jest doskonałym środkiem konserwującym żywność. Póżniej przeprowadzono dziesiątki badań, także w Instytucie Pasteura i dzisiaj ekstrakt z grejpfruta jest bezpiecznym specyfikiem stosowanym pomocniczo w leczeniu infekcji wirusowych, grzybic, chorób jelitowych wywołanych przez bakterie. [LIST][*]Co takiego cudownego znajduje się w pestkach grejpfruta? To przede wszystkim glikozydy i flawonoidy. Związki te wspólnymi siłami bardzo skutecznie hamują wzrost wirusów, bakterii i grzybów. Maja działanie podobne do antybiotyków, ale w żadnym wypadku ich nie zastępują. Zresztą wiedza na ten temat jest jeszcze bardzo skromna. [*]Sok działa w sposób zbliżony do ekstraktu z pestek, jednak mniej intensywnie. Jeśli chcemy pomóc sobie podczas jesiennych infekcji, zjadajmy jeden owoc dziennie. [*]W miąższu grejpfruta wyczuwamy wyrażnie smak goryczki. To naringina, pobudzający produkcję śliny i kwasów trawiennych flawonoid. Ponieważ przyspiesza przemianę materii, przypisuje się grejpfrutom działanie odchudzające. [*]Wiele badań wykazało, że pektyny zawarte w białych błonkach i miąższu grejpfruta hamują rozwój zmian miażdżycowych. By serce odniosło korzyści, jedzmy miąższ grejpfruta razem z białymi przegrodami – lecznicze pektyny znajdują się w ściankach komórek owoców. [*]Świeżo wyciśnięty sok to wspaniały środek kosmetyczny. 50 ml destylowanej wody mieszamy z łyżką stołową soku i tak przygotowanym naturalnym tonikiem przemywamy twarz. Ten zabieg odświeża, lekko zakwasza, oczyszcza , łagodzi satny zapalne skóry. Również skórka owocu zawiera wiele cennych składników, głownie olejki eteryczne. Przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła można wdychać olejki, uciskając palcami pociętą na kawałki skórkę grejpfruta. [*]Od wczesnych lat dziewięćdziesiątych trwają badania właściwości przeciwnowotworowych składników naszej diety. Wprawdzie nadal trudno o obiektywne określenie jakościowego i ilościowego potencjału przeciwrakowego roślinnych związków, to jednak badacze układaja listy „najlepszej piętnastki”. Znajduje się na niej aurapten, antykarcenogen, który blokuje faze inicjacji raka. Doskonałym żrodłem tej aktywnej substancji są wszystkie owoce cytrusowe, ale najlepszym grejpfrut. Czerwone odmiany zawierają jeszcze niezwykle cenny likopen, który nadaje czerwona barwę pomidorom i jest uważany za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy i stymulatorów odporności. [/LIST] Żrodło:”Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom