Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 930783" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Angielskie śniadanie</strong></p><p> </p><p></p><p> Wprawdzie Anglicy nie zapisali się złotymi zgłoskami w kulinarnej historii świata, wynależli jednak English Breakfast – poranny posiłek, który nawet ponurakom wybornie poprawia nastrój. Pożywne angielskie śniadanie pojawiło się w brytyjskim jadłospisie w pierwszych latach XIX wieku. Amatorami tej nowinki byli (i pozostali) przede wszystkim mężczyżni. Niechętny stosunek dam do angielskiego śniadania łatwo wytłumaczyć fatalnym wpływem tego posiłku na zawsze modna talię osy. Słynna pani Simpson, dla której Edward VIII zrzekł się w 1936 roku brytyjskiego tronu, zwykła była mawiać, że kobieta nigdy nie może być ani zbyt szczupła, ani zbyt bogata. Cudownie wiotka Wallis Simpson w życiu nie tknęła angielskiego śniadania.</p><p></p><p> </p><p><strong>Rogalik, czy kiełbaska?</strong></p><p> Podczas gdy Continental Breakfast (czytaj cudzoziemskie śniadanie) to kawa i mizerny rogalik, dzień uczciwego Anglika powinien rozpocząć się od kiełbasek na gorąco, jajek na bekonie, smażonych pomidorów i pieczarek, gorących tostów ze słonym masłem i gorzkim dżemem pomarańczowym Orange Marmalade oraz porannej gazety. W londyńskich klubach dla dżentelmenów zastawa śniadaniowa obejmuje specjalną podpórkę do ułożenia w odpowiedniej pozycji niezbędnego &#8222;Timesa&#8221;. Ów solidny posiłek należy spożywać w solennym milczeniu, medytując nad smakiem bekonu tudzież arcyciekawą sytuacją na rynku papierów wartościowych.</p><p></p><p> Ulubiony dżem Brytyjczyków – Orange Marmalade – w niczym nie przypomina słodkich dżemów pomarańczowych popularnych &#8222;na kontynencie&#8221;. Nie jest to również rodzaj galaretowatej marmolady, bo klasyczny Orange Marmalade zawiera grubo krojoną skórkę pomarańczową. Istnieje kilka rodzajów Orange Marmalade. Dżem o ciemnobursztynowym kolorze przygotowywany jest z brązowym cukrem muscavado, ostrzejszy smak powoduje dodatek świeżego imbiru. Dżemy z drobno krojoną skórką noszą nazwę ogólną fine cut. Królowa natomiast jada na śniadanie dżem z dużymi kawałkami skórki – coarse cut.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 930783, member: 10341"] [B]Angielskie śniadanie[/B] [B] [/B] Wprawdzie Anglicy nie zapisali się złotymi zgłoskami w kulinarnej historii świata, wynależli jednak English Breakfast – poranny posiłek, który nawet ponurakom wybornie poprawia nastrój. Pożywne angielskie śniadanie pojawiło się w brytyjskim jadłospisie w pierwszych latach XIX wieku. Amatorami tej nowinki byli (i pozostali) przede wszystkim mężczyżni. Niechętny stosunek dam do angielskiego śniadania łatwo wytłumaczyć fatalnym wpływem tego posiłku na zawsze modna talię osy. Słynna pani Simpson, dla której Edward VIII zrzekł się w 1936 roku brytyjskiego tronu, zwykła była mawiać, że kobieta nigdy nie może być ani zbyt szczupła, ani zbyt bogata. Cudownie wiotka Wallis Simpson w życiu nie tknęła angielskiego śniadania. [B]Rogalik, czy kiełbaska?[/B] Podczas gdy Continental Breakfast (czytaj cudzoziemskie śniadanie) to kawa i mizerny rogalik, dzień uczciwego Anglika powinien rozpocząć się od kiełbasek na gorąco, jajek na bekonie, smażonych pomidorów i pieczarek, gorących tostów ze słonym masłem i gorzkim dżemem pomarańczowym Orange Marmalade oraz porannej gazety. W londyńskich klubach dla dżentelmenów zastawa śniadaniowa obejmuje specjalną podpórkę do ułożenia w odpowiedniej pozycji niezbędnego „Timesa”. Ów solidny posiłek należy spożywać w solennym milczeniu, medytując nad smakiem bekonu tudzież arcyciekawą sytuacją na rynku papierów wartościowych. Ulubiony dżem Brytyjczyków – Orange Marmalade – w niczym nie przypomina słodkich dżemów pomarańczowych popularnych „na kontynencie”. Nie jest to również rodzaj galaretowatej marmolady, bo klasyczny Orange Marmalade zawiera grubo krojoną skórkę pomarańczową. Istnieje kilka rodzajów Orange Marmalade. Dżem o ciemnobursztynowym kolorze przygotowywany jest z brązowym cukrem muscavado, ostrzejszy smak powoduje dodatek świeżego imbiru. Dżemy z drobno krojoną skórką noszą nazwę ogólną fine cut. Królowa natomiast jada na śniadanie dżem z dużymi kawałkami skórki – coarse cut. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom