Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 931248" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak oszczędnie gotować? </strong></p><p></p><p></p><p> <em>Dzisiejszy wpis będzie zbiorem porad związanych z jedzeniem i przygotowywaniem posiłków w domu.</em></p><p></p><p> <strong>Znajdź blisko swojego miejsca zamieszkania tani sklep spożywczy.</strong> Na przykład Lidl lub Biedronkę. W tych sklepach za produkty całkiem dobrej jakości płaci się o wiele mniejsze pieniądze niż w innych marketach.</p><p></p><p> <strong> Planuj posiłki na cały tydzień.</strong> Dzięki temu wiesz, jakie produkty musisz zakupić, więc oszczędzisz czas na zakupach, ale także możesz w jedno popołudnie od razu przygotować jedzenie na cały tydzień, a wygenerowany wolny czas wykorzystać wedle upodobań</p><p></p><p> <strong>Jeżeli znajdziesz w swoim ulubionym sklepie promocję na makaron lub ryż – zakup większą ilość tych produktów. </strong>Stanowią fundament wielu tanich, banalnych w przygotowaniu oraz smacznych potraw, a do tego można je dość długo przechowywać.</p><p></p><p> <strong>Przeglądaj sklepowe ulotki.</strong> Wielu ludzi uważa ulotki za najgorsze zło&#8230; i mają rację. Nikt nie lubi, gdy mu je zostawiają na wycieraczce czy wytkają w skrzynkę na listy. Ulotki mają jednak tę doskonałą zaletę, że z wyprzedzeniem przedstawiają co będzie w promocji. Dzięki temu można świetnie zaplanować posiłki na najbliższy okres lub uzupełnić zapasy.</p><p></p><p> <strong>Gotuj na zapas.</strong> Ugotowanie większej ilości potrawy zajmie minimalnie dłużej, niż zwykle, ale za to pozwoli oszczędzić o wiele więcej czasu na gotowaniu w ciągu kolejnych dni.</p><p></p><p> <strong>Jedz więcej zup.</strong> Są to naprawdę tanie, łatwe w przygotowaniu i pożywne dania. Oczywiście, nie można jeść samych zup, ale przy każdym obiedzie zupa czyni go tańszym. A jeśli b<strong>ędzie to zupa z mięsną &#8222;wkładką&#8221;, to po niej wystarczy tylko deser.</strong></p><p></p><p> <strong>Nie marnuj jedzenia.</strong> Zostało trochę makaronu, ryżu lub ziemniaków z wczoraj? Ryż można dodać do mleka i zrobić zupę mleczną. Ziemniaki można pokroić w plasterki, dodać cebulkę, wbić dwa jajka i podsmażyć na patelni. Do makaronu można ugotować sos, dodać trochę mielonego mięsa i już mamy coś a&#8217;la spaghetti. Opcji jest masa, więc pomyśl, jak możesz wykorzystać resztki. Czasem można użyć resztek z jednego dania do zrobienia zupełnie nowej potrawy! Ogranicza Cię tylko kreatywność&#8230; i znajomość książki kucharskiej.</p><p></p><p> <strong>Poszukaj przepisów na tanie potrawy.</strong> W sieci jest masa stron i blogów z różnorakimi przepisami na smaczne potrawy.</p><p></p><p> <strong>Maksymalnie wykorzystuj zamrażarkę.</strong> 90% jedzenia, które przygotujesz na zapas, możesz bez obaw przechowywać w zamrażarce. Można w nich przechowywać nawet zupy. Kupione podczas promocji produkty także znajdą tam swoje miejsce.</p><p></p><p> <strong>Wypróbuj sklepowe marki produktów, które kupujesz.</strong> Często są one nie gorszej jakości od tych markowych, a są zauważalnie tańsze. Poza tym, na półkach hipermarketu często znajdziesz produkty tej samej firmy w różnych opakowaniach: oryginalnym i z marką sklepową. Zatem po co przepłacać?</p><p></p><p> <strong>Jedz mniej na mieście.</strong> Niestety nie jest to dobre ani dla zdrowia, ani dla kieszeni. </p><p></p><p> <strong>Nie chodż na zakupy głodny. </strong>Wtedy kupujesz więcej.</p><p></p><p> <strong>Przed zakupami zrób listę zakupów. </strong>I ściśle się jej trzymaj. </p><p></p><p> <strong>Możesz zabrać ze sobą przepis na danie, </strong>które masz ugotować, wykreślając z niego przedtem to, co już jest w domu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 931248, member: 10341"] [B]Jak oszczędnie gotować? [/B] [I]Dzisiejszy wpis będzie zbiorem porad związanych z jedzeniem i przygotowywaniem posiłków w domu.[/I] [B]Znajdź blisko swojego miejsca zamieszkania tani sklep spożywczy.[/B] Na przykład Lidl lub Biedronkę. W tych sklepach za produkty całkiem dobrej jakości płaci się o wiele mniejsze pieniądze niż w innych marketach. [B] Planuj posiłki na cały tydzień.[/B] Dzięki temu wiesz, jakie produkty musisz zakupić, więc oszczędzisz czas na zakupach, ale także możesz w jedno popołudnie od razu przygotować jedzenie na cały tydzień, a wygenerowany wolny czas wykorzystać wedle upodobań [B]Jeżeli znajdziesz w swoim ulubionym sklepie promocję na makaron lub ryż – zakup większą ilość tych produktów. [/B]Stanowią fundament wielu tanich, banalnych w przygotowaniu oraz smacznych potraw, a do tego można je dość długo przechowywać. [B]Przeglądaj sklepowe ulotki.[/B] Wielu ludzi uważa ulotki za najgorsze zło… i mają rację. Nikt nie lubi, gdy mu je zostawiają na wycieraczce czy wytkają w skrzynkę na listy. Ulotki mają jednak tę doskonałą zaletę, że z wyprzedzeniem przedstawiają co będzie w promocji. Dzięki temu można świetnie zaplanować posiłki na najbliższy okres lub uzupełnić zapasy. [B]Gotuj na zapas.[/B] Ugotowanie większej ilości potrawy zajmie minimalnie dłużej, niż zwykle, ale za to pozwoli oszczędzić o wiele więcej czasu na gotowaniu w ciągu kolejnych dni. [B]Jedz więcej zup.[/B] Są to naprawdę tanie, łatwe w przygotowaniu i pożywne dania. Oczywiście, nie można jeść samych zup, ale przy każdym obiedzie zupa czyni go tańszym. A jeśli b[B]ędzie to zupa z mięsną „wkładką”, to po niej wystarczy tylko deser.[/B] [B]Nie marnuj jedzenia.[/B] Zostało trochę makaronu, ryżu lub ziemniaków z wczoraj? Ryż można dodać do mleka i zrobić zupę mleczną. Ziemniaki można pokroić w plasterki, dodać cebulkę, wbić dwa jajka i podsmażyć na patelni. Do makaronu można ugotować sos, dodać trochę mielonego mięsa i już mamy coś a’la spaghetti. Opcji jest masa, więc pomyśl, jak możesz wykorzystać resztki. Czasem można użyć resztek z jednego dania do zrobienia zupełnie nowej potrawy! Ogranicza Cię tylko kreatywność… i znajomość książki kucharskiej. [B]Poszukaj przepisów na tanie potrawy.[/B] W sieci jest masa stron i blogów z różnorakimi przepisami na smaczne potrawy. [B]Maksymalnie wykorzystuj zamrażarkę.[/B] 90% jedzenia, które przygotujesz na zapas, możesz bez obaw przechowywać w zamrażarce. Można w nich przechowywać nawet zupy. Kupione podczas promocji produkty także znajdą tam swoje miejsce. [B]Wypróbuj sklepowe marki produktów, które kupujesz.[/B] Często są one nie gorszej jakości od tych markowych, a są zauważalnie tańsze. Poza tym, na półkach hipermarketu często znajdziesz produkty tej samej firmy w różnych opakowaniach: oryginalnym i z marką sklepową. Zatem po co przepłacać? [B]Jedz mniej na mieście.[/B] Niestety nie jest to dobre ani dla zdrowia, ani dla kieszeni. [B]Nie chodż na zakupy głodny. [/B]Wtedy kupujesz więcej. [B]Przed zakupami zrób listę zakupów. [/B]I ściśle się jej trzymaj. [B]Możesz zabrać ze sobą przepis na danie, [/B]które masz ugotować, wykreślając z niego przedtem to, co już jest w domu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom