Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 934471" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rady eksperta</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Por zachowa swój świeży, zdecydowany, podobny do cebuli smak, jeżeli wykorzysta się go zaraz po oczyszczeniu i pokrojeniu. Jeśli odstawi się go na dłużej, w miejscach przecięcia może dojść do reakcji utleniania i warzywo zrobi się gorzkie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Awokado zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Dojrzałe owoce odkształcają się pod naciskiem palca. Twarde dojrzewają, gdy na 2 dni zawinie się je w gazetę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ziemniak idealny. Do zapiekania, jak i do gotowania w mundurkach najlepsze są odmiany ziemniaków o zwartym miąższu, na przykład frezja, irga. Natomiast ziemniaki gotujące się na sypko, na przykład arkadia, bronka, lawina, świetnie nadają się na puree, knedle, zupy, placki lub do zapiekania w folii.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nawet mały kawałek imbiru nadaje daniom wspaniały aromat. Jeśli nie zużyjemy całego korzenia, resztę możemy zakonserwować. Imbir obrać, drobno zetrzeć, zasypać dużą ilością soli, włożyć do słoika, zakręcić. W lodówce można go przechowywać nawet kilka miesięcy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Czekoladę można też rozpuścić w mikrofalówce. Kuchenkę nastawić na najwyższą moc, włożyć czekoladę na 20 sekund.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&quot;</p><p></p><p> Doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 934471, member: 10341"] [B]Rady eksperta[/B] [B] [/B] [LIST][*]Por zachowa swój świeży, zdecydowany, podobny do cebuli smak, jeżeli wykorzysta się go zaraz po oczyszczeniu i pokrojeniu. Jeśli odstawi się go na dłużej, w miejscach przecięcia może dojść do reakcji utleniania i warzywo zrobi się gorzkie. [*]Awokado zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Dojrzałe owoce odkształcają się pod naciskiem palca. Twarde dojrzewają, gdy na 2 dni zawinie się je w gazetę. [*]Ziemniak idealny. Do zapiekania, jak i do gotowania w mundurkach najlepsze są odmiany ziemniaków o zwartym miąższu, na przykład frezja, irga. Natomiast ziemniaki gotujące się na sypko, na przykład arkadia, bronka, lawina, świetnie nadają się na puree, knedle, zupy, placki lub do zapiekania w folii. [*]Nawet mały kawałek imbiru nadaje daniom wspaniały aromat. Jeśli nie zużyjemy całego korzenia, resztę możemy zakonserwować. Imbir obrać, drobno zetrzeć, zasypać dużą ilością soli, włożyć do słoika, zakręcić. W lodówce można go przechowywać nawet kilka miesięcy. [*]Czekoladę można też rozpuścić w mikrofalówce. Kuchenkę nastawić na najwyższą moc, włożyć czekoladę na 20 sekund. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz" Doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom