Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 935231" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Polskie sery tradycyjne – kilka smakowitych przykładów</strong></p><p> </p><p></p><p> Przeczytałam dość duży artykuł w miesięczniku &#8222;Kuchnia&#8221;, zatytułowany Skarby z Podlasia, o wytwarzaniu w tamtym rejonie sławnych korycińskich serów. Ale sery, to nie tylko Korycin. Poznajmy kilka przykładów, co też się w Polsce znajduje.</p><p></p><p> <strong>Oscypek</strong> – owczy, ostry, wędzony, lekko pachnący dymem ogniska, świetny do grillowania, starty – do posypywania sałatek, na deskę polskich serów. Najstarszy polski wyrób serowarski – pierwsze wzmianki o nim pojawiają si już w XV wieku.</p><p></p><p> <strong>Gołka </strong> - miękki, wędzony, łagodniejszy w smaku do oscypka, świetny do sałatek, kanapek. Produkowany jest na Podhalu z mleka krowiego.</p><p></p><p> <strong>Bundz </strong>– owczy, łagodny, lekko kwaśny, przypomina gąbczasty twaróg. Znakomity na słodko i z ostrymi przyprawami. Można go marynować, np. z miodem, miętą, ostrą papryką, kminkiem, zapiekać w folii aluminiowej, np. z rukolą, tymiankiem, jabłkiem, gruszką, rodzynkami. Wyrabiany na Podhalu, Żywiecczyżnie, Wołoszczyżnie.</p><p></p><p> <strong>Bryndza</strong> - owczy, miękki, w smaku lekko słonawy, aromatyczny. Zastosowanie: pasty, sosy, dipy, dodatek do ziemniaczanego pur&#232;e (plus np. melisa, natka). Wyrabiany na Podhalu, Żywiecczyżnie, Wołoszczyżnie.</p><p></p><p> <strong>Smażony z kminkiem</strong> - Tradycyjny produkt z Opolszczyzny. Robiony z twarogu, jako kontynuacja &#8222;hauskyjzy&#8221;, popularnego w XIX wieku na śląski serowego smarowidła do chleba; popularny też w Wielkopolsce. Pyszny po podgrzaniu: wystarczy wstawić pudełko do gorącej wody, a jego zawartość zjeść jak fondue, maczając w serze np. kawałki ciemnego razowego chleba.</p><p></p><p> <strong>Ser podpuszczkowy z Wiżajn</strong> - dawny &#8222;prezent&#8221; od Szwajcarów. W domowych gospodarstwach w Wiżajnach robi się go od XIX wieku, głównie z mleka krowiego, ale także koziego, z ziołami i przyprawami, np. z pokrzywą, tymiankiem, kminkiem, miętą. Jest to ser dojrzewający; w miarę upływu czasu staje się coraz bardziej żółty i twardy. W smaku – śmietankowy, łagodny, z lekkim posmakiem dodanych przypraw. Dobry jest do sałatek, kanapek, na deskę polskich serów, twardszy – także na gorąco – do tostów i zapiekanek.</p><p></p><p> <strong>Korbaczki, gomółki, kulki</strong> - z mleka koziego i krowiego, z dodatkiem czosnku, ziół, czasem marynowane w przyprawionym oleju. Serowe kulki można dodawać do sałatek, nadziewać na wykałaczki, lekko obsmażać, serwować jako piwną przekąskę. Kulki serowe to produkty regionalne m.in. na Suwalszczyżnie, Podkarpaciu, Kaszubach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 935231, member: 10341"] [B]Polskie sery tradycyjne – kilka smakowitych przykładów[/B] [B] [/B] Przeczytałam dość duży artykuł w miesięczniku „Kuchnia”, zatytułowany Skarby z Podlasia, o wytwarzaniu w tamtym rejonie sławnych korycińskich serów. Ale sery, to nie tylko Korycin. Poznajmy kilka przykładów, co też się w Polsce znajduje. [B]Oscypek[/B] – owczy, ostry, wędzony, lekko pachnący dymem ogniska, świetny do grillowania, starty – do posypywania sałatek, na deskę polskich serów. Najstarszy polski wyrób serowarski – pierwsze wzmianki o nim pojawiają si już w XV wieku. [B]Gołka [/B] - miękki, wędzony, łagodniejszy w smaku do oscypka, świetny do sałatek, kanapek. Produkowany jest na Podhalu z mleka krowiego. [B]Bundz [/B]– owczy, łagodny, lekko kwaśny, przypomina gąbczasty twaróg. Znakomity na słodko i z ostrymi przyprawami. Można go marynować, np. z miodem, miętą, ostrą papryką, kminkiem, zapiekać w folii aluminiowej, np. z rukolą, tymiankiem, jabłkiem, gruszką, rodzynkami. Wyrabiany na Podhalu, Żywiecczyżnie, Wołoszczyżnie. [B]Bryndza[/B] - owczy, miękki, w smaku lekko słonawy, aromatyczny. Zastosowanie: pasty, sosy, dipy, dodatek do ziemniaczanego purèe (plus np. melisa, natka). Wyrabiany na Podhalu, Żywiecczyżnie, Wołoszczyżnie. [B]Smażony z kminkiem[/B] - Tradycyjny produkt z Opolszczyzny. Robiony z twarogu, jako kontynuacja „hauskyjzy”, popularnego w XIX wieku na śląski serowego smarowidła do chleba; popularny też w Wielkopolsce. Pyszny po podgrzaniu: wystarczy wstawić pudełko do gorącej wody, a jego zawartość zjeść jak fondue, maczając w serze np. kawałki ciemnego razowego chleba. [B]Ser podpuszczkowy z Wiżajn[/B] - dawny „prezent” od Szwajcarów. W domowych gospodarstwach w Wiżajnach robi się go od XIX wieku, głównie z mleka krowiego, ale także koziego, z ziołami i przyprawami, np. z pokrzywą, tymiankiem, kminkiem, miętą. Jest to ser dojrzewający; w miarę upływu czasu staje się coraz bardziej żółty i twardy. W smaku – śmietankowy, łagodny, z lekkim posmakiem dodanych przypraw. Dobry jest do sałatek, kanapek, na deskę polskich serów, twardszy – także na gorąco – do tostów i zapiekanek. [B]Korbaczki, gomółki, kulki[/B] - z mleka koziego i krowiego, z dodatkiem czosnku, ziół, czasem marynowane w przyprawionym oleju. Serowe kulki można dodawać do sałatek, nadziewać na wykałaczki, lekko obsmażać, serwować jako piwną przekąskę. Kulki serowe to produkty regionalne m.in. na Suwalszczyżnie, Podkarpaciu, Kaszubach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom