Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 936291" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Słodkie życie nad Sekwaną</strong></p><p> </p><p></p><p> Przeciętny Francuz zaczyna dzień na słodko, od croissanta, czyli rogalika z francuskiego ciasta. Ale o naprawdę dobre rogaliki tak samo trudno tam jak i w Warszawie. Najlepsze piecze Boris Portolan, piekarz z Avenue Secrétan w XIX dzielnicy, a ponadto mąż uroczej Karoliny z Ostrowca. </p><p></p><p> Croissant przywieziony z odsieczy wiedeńskiej (w której nie było Francuzów) jest nad Sekwaną przysłowiowym pieczywem śniadaniowym. Przysłowiowym, ale nie codziennym. Ze względu na cenę jego spożycie ogranicza się coraz częściej do weekendów. W dni robocze zastępuje go kawał bagietki grubo posmarowanej masłem i potężną warstwą konfitury. Jeśli dodać, że pajda ta maczana jest w misce kawy z mlekiem, wciąż jesteśmy przy słodkościach, ale oddalamy się nieco od pojęcia, jakie mamy o Francji-elegancji. </p><p></p><p> A Francuz zupełnie się tym nie przejmując, w oczekiwaniu na obiad przełyka kilka ciasteczek albo czekoladek. A gdy około południa – na prowincji, lub pierwszej – w Paryżu, przerywa pracę, aby się posilić, jedzenie kończy obowiązkowym deserem. Potem jest kawa, a do kawy często biszkopcik, orzeszek w czekoladzie, choćby cukierek. Ale nie ciastko. Bo ciastek Francuzi nigdy kawą nie popijają. Za to często zagryzają kawę czekoladą, o najróżniejszej zawartości kakao od 72 – 99% i z różnymi nadzieniami. Na przykład z camembertem, roquefortem albo serkiem kozim. Chociaż niektórzy, do tak spreparowanej czekolady, polecają herbatę. </p><p></p><p> Żródło:miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Fragmenty obszernego artykułu Ludwika Lewina</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 936291, member: 10341"] [B]Słodkie życie nad Sekwaną[/B] [B] [/B] Przeciętny Francuz zaczyna dzień na słodko, od croissanta, czyli rogalika z francuskiego ciasta. Ale o naprawdę dobre rogaliki tak samo trudno tam jak i w Warszawie. Najlepsze piecze Boris Portolan, piekarz z Avenue Secrétan w XIX dzielnicy, a ponadto mąż uroczej Karoliny z Ostrowca. Croissant przywieziony z odsieczy wiedeńskiej (w której nie było Francuzów) jest nad Sekwaną przysłowiowym pieczywem śniadaniowym. Przysłowiowym, ale nie codziennym. Ze względu na cenę jego spożycie ogranicza się coraz częściej do weekendów. W dni robocze zastępuje go kawał bagietki grubo posmarowanej masłem i potężną warstwą konfitury. Jeśli dodać, że pajda ta maczana jest w misce kawy z mlekiem, wciąż jesteśmy przy słodkościach, ale oddalamy się nieco od pojęcia, jakie mamy o Francji-elegancji. A Francuz zupełnie się tym nie przejmując, w oczekiwaniu na obiad przełyka kilka ciasteczek albo czekoladek. A gdy około południa – na prowincji, lub pierwszej – w Paryżu, przerywa pracę, aby się posilić, jedzenie kończy obowiązkowym deserem. Potem jest kawa, a do kawy często biszkopcik, orzeszek w czekoladzie, choćby cukierek. Ale nie ciastko. Bo ciastek Francuzi nigdy kawą nie popijają. Za to często zagryzają kawę czekoladą, o najróżniejszej zawartości kakao od 72 – 99% i z różnymi nadzieniami. Na przykład z camembertem, roquefortem albo serkiem kozim. Chociaż niektórzy, do tak spreparowanej czekolady, polecają herbatę. Żródło:miesięcznik „Kuchnia” Fragmenty obszernego artykułu Ludwika Lewina [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom