Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 936585" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Winiak (brandy)</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> Winiak (inaczej brandy) jest wódką otrzymywaną w wyniku destylacji lekkiego białego wina. Powstały destylat leżakuje następnie w beczkach dębowych. Winiaki są produkowane w wielu krajach zajmujących się winiarstwem, między innymi, we Francji, Włoszech czy Niemczech. Wzorem dla tego rodzaju wódek jest francuski koniak – najszlachetniejsza odmiana winiaku – produkowany wyłącznie z winogron pochodzących z regionu Cognac. Winiak otrzymuje się nie tylko z win gronowych, ale również z zacierów owocowych. </p><p></p><p> Angielska nazwa &#8222;brandy&#8221; pochodzi od średniowiecznego holenderskiego słowa brandewijn, co oznacza &#8222;palone wino&#8221;. W XV wieku kupcy holenderscy, przewożący wina z Francji do Anglii, Niemiec i Holandii, konserwowali je przez destylację. Do dziś w Anglii terminem &#8222;brandy&#8221; określa się każdy alkohol z destylowanego wina, również koniak. Głównymi producentami brandy są Hiszpania i Portugalia, ale winiaki wytwarza się we wszystkich krajach słynących z produkcji win. </p><p></p><p> Nie ma jednej receptury na produkcję brandy i w większości nie prowadzi się kontroli jej jakości. Niektóre gatunki są szlachetnym trunkiem, inne – zwykłym bimbrem. Co zawiera butelka okazuje się dopiero po spróbowaniu trunku. Niektóre winiaki zdobyły światową sławę, na przykład włoski Stock czy grecka Metaxa. Doskonałym francuskim winiakiem (plasującym się tuż obok winiaku) jest Armagnac, którego nazwa pochodzi od francuskiego regionu w Gaskonii. W południowo-zachodniej Francji. Nazwa zastrzeżona jest dla trunku pochodzącego z tego regionu.</p><p></p><p> <strong>Porady</strong> pana Wojciecha Gogolińskiego – redaktora naczelnego &#8222;CZASU WINA&#8221;</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Winiaki </strong>pijemy w pękatych kieliszkach na krótkiej nóżce – tzw. baloons (albo po prostu koniakówkach) – na zakończenie posiłku, po deserze i po kawie.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jestem</strong> absolutnie zwolennikiem sączenia czystego koniaku, choć znane są oczywiście przepisy na drinki z udziałem tego trunku. Mnie jednak szkoda mieszać dobre winiaki z czymkolwiek. Wolę delektować się ich wyrafinowanym smakiem. Mój ulubiony koniak to Martell Cordon Bleu. Z polskich wybrałbym Winiak Luksusowy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>O ile </strong>nie polecam winiaków do drinków, to ich dodatek do dań wytrawnych lub do deserów (wystarczy dolać choćby 50 ml do pasztetu albo pieczeni) może nadać potrawie całkiem odmienny wyraz, elegancję, sznyt. Kilka kropli winiaku dodanych do espresso to czysta przyjemność. Ależ ta kawa wtedy pachnie!</li> </ul><p> Żródło:miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Dla chętnych, z tego samego żródła, <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=913711%5bb" target="_blank">ciasto bakaliowe z winiakiem[/b]</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 936585, member: 10341"] [B]Winiak (brandy)[/B] [B] [/B] Winiak (inaczej brandy) jest wódką otrzymywaną w wyniku destylacji lekkiego białego wina. Powstały destylat leżakuje następnie w beczkach dębowych. Winiaki są produkowane w wielu krajach zajmujących się winiarstwem, między innymi, we Francji, Włoszech czy Niemczech. Wzorem dla tego rodzaju wódek jest francuski koniak – najszlachetniejsza odmiana winiaku – produkowany wyłącznie z winogron pochodzących z regionu Cognac. Winiak otrzymuje się nie tylko z win gronowych, ale również z zacierów owocowych. Angielska nazwa „brandy” pochodzi od średniowiecznego holenderskiego słowa brandewijn, co oznacza „palone wino”. W XV wieku kupcy holenderscy, przewożący wina z Francji do Anglii, Niemiec i Holandii, konserwowali je przez destylację. Do dziś w Anglii terminem „brandy” określa się każdy alkohol z destylowanego wina, również koniak. Głównymi producentami brandy są Hiszpania i Portugalia, ale winiaki wytwarza się we wszystkich krajach słynących z produkcji win. Nie ma jednej receptury na produkcję brandy i w większości nie prowadzi się kontroli jej jakości. Niektóre gatunki są szlachetnym trunkiem, inne – zwykłym bimbrem. Co zawiera butelka okazuje się dopiero po spróbowaniu trunku. Niektóre winiaki zdobyły światową sławę, na przykład włoski Stock czy grecka Metaxa. Doskonałym francuskim winiakiem (plasującym się tuż obok winiaku) jest Armagnac, którego nazwa pochodzi od francuskiego regionu w Gaskonii. W południowo-zachodniej Francji. Nazwa zastrzeżona jest dla trunku pochodzącego z tego regionu. [B]Porady[/B] pana Wojciecha Gogolińskiego – redaktora naczelnego „CZASU WINA” [LIST][*][B]Winiaki [/B]pijemy w pękatych kieliszkach na krótkiej nóżce – tzw. baloons (albo po prostu koniakówkach) – na zakończenie posiłku, po deserze i po kawie. [*][B]Jestem[/B] absolutnie zwolennikiem sączenia czystego koniaku, choć znane są oczywiście przepisy na drinki z udziałem tego trunku. Mnie jednak szkoda mieszać dobre winiaki z czymkolwiek. Wolę delektować się ich wyrafinowanym smakiem. Mój ulubiony koniak to Martell Cordon Bleu. Z polskich wybrałbym Winiak Luksusowy. [*][B]O ile [/B]nie polecam winiaków do drinków, to ich dodatek do dań wytrawnych lub do deserów (wystarczy dolać choćby 50 ml do pasztetu albo pieczeni) może nadać potrawie całkiem odmienny wyraz, elegancję, sznyt. Kilka kropli winiaku dodanych do espresso to czysta przyjemność. Ależ ta kawa wtedy pachnie! [/LIST] Żródło:miesięcznik „Moje Gotowanie” Dla chętnych, z tego samego żródła, [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=913711%5bb"]ciasto bakaliowe z winiakiem[/b][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Bottom