Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 939936" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Quinoa</strong></p><p> </p><p></p><p> Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej. Od pradawnych czasów było uprawiane przez Indian Inka. Niezwykle przez nich cenione, zostało nazwane &quot;matką zbóż&quot;. Rosło na wysoko położonych tarasach, niemal pod szczytami niebotycznych Andów, a dzięki swoim właściwościom pomagało przezwyciężyć wpływy niesprzyjającego, chłodnego i wietrznego klimatu. Quinoa rozgrzewa i wzmacnia całe ciało. Zalecane szczególnie osobom ze skłonnościom do przeziębień. Posiada smak słodki i kwaśny, jest termicznie ciepłe i wzmacnia nerki. W porównaniu z innymi zbożami, quinoa posiada największą zawartość białka. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Polecane w połączeniu z innymi zbożami lub w postaci mąki. Doskonałe dla wegetarian, zwłaszcza w zimie tęskniących do odżywczego dodającego sił pożywienia</p><p></p><p> Quinoa jest delikatne w smaku i szybko się gotuje (ok. 10-15 minut). Można je podawać do dań mięsnych i fasoli, dobrze komponuje się również z warzywami. Ziarno quinoa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. W przeciwieństwie do ziarna zbóż, ziarno tej rośliny zawiera wszystkie 8 aminokwasów niezbędnych do życia, dzięki czemu białko jest pełnowartościowe. Ziarno quinoa zawiera mało kalorii i tłuszczu, jest też bogate w błonnik pokarmowy. Quinoa jest też znakomitym źródłem potasu i żelaza oraz dobrym źródłem cynku i witamin z grupy B. Pół szklanki ziaren dostarcza 129 kcal, 2 g tłuszczu i 4,6 g błonnika.</p><p></p><p> Żródło EkoVigro</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 939936, member: 10341"] [B]Quinoa[/B] [B] [/B] Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej. Od pradawnych czasów było uprawiane przez Indian Inka. Niezwykle przez nich cenione, zostało nazwane "matką zbóż". Rosło na wysoko położonych tarasach, niemal pod szczytami niebotycznych Andów, a dzięki swoim właściwościom pomagało przezwyciężyć wpływy niesprzyjającego, chłodnego i wietrznego klimatu. Quinoa rozgrzewa i wzmacnia całe ciało. Zalecane szczególnie osobom ze skłonnościom do przeziębień. Posiada smak słodki i kwaśny, jest termicznie ciepłe i wzmacnia nerki. W porównaniu z innymi zbożami, quinoa posiada największą zawartość białka. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Polecane w połączeniu z innymi zbożami lub w postaci mąki. Doskonałe dla wegetarian, zwłaszcza w zimie tęskniących do odżywczego dodającego sił pożywienia Quinoa jest delikatne w smaku i szybko się gotuje (ok. 10-15 minut). Można je podawać do dań mięsnych i fasoli, dobrze komponuje się również z warzywami. Ziarno quinoa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. W przeciwieństwie do ziarna zbóż, ziarno tej rośliny zawiera wszystkie 8 aminokwasów niezbędnych do życia, dzięki czemu białko jest pełnowartościowe. Ziarno quinoa zawiera mało kalorii i tłuszczu, jest też bogate w błonnik pokarmowy. Quinoa jest też znakomitym źródłem potasu i żelaza oraz dobrym źródłem cynku i witamin z grupy B. Pół szklanki ziaren dostarcza 129 kcal, 2 g tłuszczu i 4,6 g błonnika. Żródło EkoVigro [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom