Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 940667" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sztuka podawania chleba</strong></p><p> </p><p></p><p> Tych kilka porad wybrałam z obszernego artykułu pani Magdaleny Banach, zatytułowanego &#8222;W boulangerie&#8221;, zamieszczonego w &#8222;Smakach i aromatach&#8221;. Są to generalne zasady, którymi rządzi się sztuka podawania chleba.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Pieczywo podajemy zawsze w wiklinowym lub drewnianym koszyczku. Unikamy tworzyw sztucznych, plastiku lub metalu, ponieważ mogą niekorzystnie zmienić smak dobrego chleba.</li> <li data-xf-list-type="ul">Do krojenia używamy dobrze zaostrzonego noża, który jednym cięciem odetnie 8 – 10 milimetrowe plastry. Nigdy nie stosujemy noża-piły, który &#8222;rani&#8221; chleb.</li> <li data-xf-list-type="ul">Chleb przechowujemy w specjalnym drewnianym pudełku lub na marmurowej podstawce, zawinięty w papier i przykryty wilgotną, lnianą ściereczką. W żadnym wypadku nie przechowujemy pieczywa w plastikowych workach, ponieważ nie pozwalają mu oddychać.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nigdy nie grillujemy ani chleba świeżego, ani żytniego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tosty po wyjęciu z opiekacza trzeba potrzymać przez 2 minuty w cieple (np. w koszyczku pod serwetką) i dopiero podać. Ten zabieg doda im właściwego smaku.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczywo tostowe przechowujemy zawinięte szczelnie w folię aluminiową.</li> <li data-xf-list-type="ul">Chleb kroi się na 10 minut przed podaniem na stół.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 940667, member: 10341"] [B]Sztuka podawania chleba[/B] [B] [/B] Tych kilka porad wybrałam z obszernego artykułu pani Magdaleny Banach, zatytułowanego „W boulangerie”, zamieszczonego w „Smakach i aromatach”. Są to generalne zasady, którymi rządzi się sztuka podawania chleba. [LIST][*]Pieczywo podajemy zawsze w wiklinowym lub drewnianym koszyczku. Unikamy tworzyw sztucznych, plastiku lub metalu, ponieważ mogą niekorzystnie zmienić smak dobrego chleba. [*]Do krojenia używamy dobrze zaostrzonego noża, który jednym cięciem odetnie 8 – 10 milimetrowe plastry. Nigdy nie stosujemy noża-piły, który „rani” chleb. [*]Chleb przechowujemy w specjalnym drewnianym pudełku lub na marmurowej podstawce, zawinięty w papier i przykryty wilgotną, lnianą ściereczką. W żadnym wypadku nie przechowujemy pieczywa w plastikowych workach, ponieważ nie pozwalają mu oddychać. [*]Nigdy nie grillujemy ani chleba świeżego, ani żytniego. [*]Tosty po wyjęciu z opiekacza trzeba potrzymać przez 2 minuty w cieple (np. w koszyczku pod serwetką) i dopiero podać. Ten zabieg doda im właściwego smaku. [*]Pieczywo tostowe przechowujemy zawinięte szczelnie w folię aluminiową. [*]Chleb kroi się na 10 minut przed podaniem na stół. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom