Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 942440" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Barszcze</strong></p><p> </p><p></p><p> Z okazji Tygodnia Kuchni Rosyjskiej, dziś o barszczach. Są one najbardziej popularną zupą kuchni rosyjskiej, a ich ojczyzną jest Ukraina. Istnieje wielka rozmaitość w sposobie przyrządzania barszczy, zależnie od regionu, a nawet miasta. </p><p></p><p> Barszcze sporządza się na wywarach mięsnych lub jarskim. Głównym ich składnikiem są buraki i kapusta. W okresie wiosennym kapustę zastępuje się botwiną, szczawiem lub szpinakiem. Barszcz powinien mieć słodko-kwaśny smak, czerwoną barwę i przyjemny buraczano-warzywny aromat. </p><p></p><p> W celu utrzymania kwaskowatego aromatu oraz przywrócenia zniszczonej podczas gotowania barwy, dodaje się do barszczu – przy końcu gotowania – zakwas chlebowy i cukier do smaku. W razie potrzeby można dodać wyciąg buraczany.</p><p></p><p> Do kraszenia barszczu używa się przeważnie słoniny, którą – zazwyczaj pokrajaną – uciera się w kamiennym garnku razem z czosnkiem, cebulą i zieleniną na jednolitą masę. </p><p></p><p> Barszcz mięsny podaje się z kawałkiem gotowanego mięsa, śmietaną i zieleniną. Barszcz jarski – tylko ze śmietaną i zieleniną. Do barszczu można podawać watruszki z twarogiem lub paszteciki z kaszą. </p><p></p><p> Żródło: &#8222;Kuchnia rosyjska&#8221;</p><p></p><p> Hygina Seheń </p><p></p><p> Jeden z przykładów <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=923385" target="_blank"><strong>barszczu</strong></a>, pochodzący z miesięcznika &#8222;Sól i Pieprz&#8221;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 942440, member: 10341"] [B]Barszcze[/B] [B] [/B] Z okazji Tygodnia Kuchni Rosyjskiej, dziś o barszczach. Są one najbardziej popularną zupą kuchni rosyjskiej, a ich ojczyzną jest Ukraina. Istnieje wielka rozmaitość w sposobie przyrządzania barszczy, zależnie od regionu, a nawet miasta. Barszcze sporządza się na wywarach mięsnych lub jarskim. Głównym ich składnikiem są buraki i kapusta. W okresie wiosennym kapustę zastępuje się botwiną, szczawiem lub szpinakiem. Barszcz powinien mieć słodko-kwaśny smak, czerwoną barwę i przyjemny buraczano-warzywny aromat. W celu utrzymania kwaskowatego aromatu oraz przywrócenia zniszczonej podczas gotowania barwy, dodaje się do barszczu – przy końcu gotowania – zakwas chlebowy i cukier do smaku. W razie potrzeby można dodać wyciąg buraczany. Do kraszenia barszczu używa się przeważnie słoniny, którą – zazwyczaj pokrajaną – uciera się w kamiennym garnku razem z czosnkiem, cebulą i zieleniną na jednolitą masę. Barszcz mięsny podaje się z kawałkiem gotowanego mięsa, śmietaną i zieleniną. Barszcz jarski – tylko ze śmietaną i zieleniną. Do barszczu można podawać watruszki z twarogiem lub paszteciki z kaszą. Żródło: „Kuchnia rosyjska” Hygina Seheń Jeden z przykładów [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=923385"][B]barszczu[/B][/URL], pochodzący z miesięcznika „Sól i Pieprz”. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom