Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 943861" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Herbata</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong><em>Herbata - napój powszechny i znany, ale mający tak wiele odmian i rodzajów, że nie można się herbatą znudzić. Skąd pochodzi herbata i kiedy po raz pierwszy o niej usłyszano? Jakie są gatunki i właściwości herbaty?</em></strong></p><p></p><p> Pierwsze informacje o napoju zwanym herbatą pochodzą z ok. III wieku pne. Początkowo, herbata miała być traktowana jako zioło lecznicze, z czasem jednak została włączona do codziennego spożycia. Sam krzew herbaty pochodzi z Azji Południowo – wschodniej, która jest ojczyzną herbaty. Obecnie wprawdzie uprawia się herbatę również w Afryce, jednak nadal Chiny i Indie są największymi producentami herbaty. O pochodzeniu herbaty krąży wiele legend, ważne jednak jest to, że dziś, mimo tylu lat istnienia, herbata jest jednym z najbardziej popularnych napoi na całym świecie. <strong>Herbata</strong> to suszone liście i pączki roślin należących do rodzaju kamelia. W zależności od sposobu suszenia i poddania (bądź nie) fermentacji, wyróżnia się następujące rodzaje herbaty: </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">herbata czarna (pełna fermentacja)</li> <li data-xf-list-type="ul">herbata czerwona (pół fermentacja)</li> <li data-xf-list-type="ul">herbata zielona (bez fermentacji)</li> <li data-xf-list-type="ul">herbata biała (z nierozwiniętych pączków)</li> <li data-xf-list-type="ul">herbata żółta (z nierozwiniętych, ale dłużej schnących pączków)</li> </ul><p> W każdym z tych rodzajów znajdziemy wiele odmian różniących się w sposób istotny smakiem. <strong>Żółta herbata </strong>uważana jest za najbardziej szlachetną. <strong>Biała herbata</strong>, również mniej popularna i droższa, przez długi czas była pita jedynie przez wyższe sfery. <strong>Czerwona herbata</strong> ma silne działanie odchudzające, a właściwości <strong>zielonej herbaty</strong> są niezwykle szerokie. Pod nazwą herbaty kryje się nie tylko napar z liści i pąków kamelii. Za <em>herbatki</em> uważane są również wszelkie napary ziołowe – jak a przykład herbatki z bratka czy pokrzywy. Na rynku spotkać można również <strong>herbaty aromatyzowane</strong>. <strong>Herbata owocowa </strong>produkowana z suszonych owoców jest bardziej wywarem niż herbatą, choć zdarzają się mieszkanki łączące <strong>czarną </strong>bądź <strong>zieloną herbatę</strong> z suszonymi owocami lub ich aromatami. </p><p></p><p> Aby herbata była smaczna, ważny jest nie tylko gatunek i sposób zbierania, ale również sposób parzenia herbaty. Choć na <strong>parzenie herbaty</strong> w sposób tradycyjny nie mamy czasu, to warto parzyć herbatę zgodnie z jej właściwościami – w odpowiedni sposób dla rodzaju gatunku. W każdym praktycznie sklepie z herbatą można dopytać o sposób parzenia konkretnego gatunku herbaty. </p><p></p><p> Obecnie, <strong>świat herbaty</strong> stoi przed każdym miłośnikiem herbaty otworem. W praktycznie każdym mieście znajduje się <em>sklep z herbatami świata</em> bogato zaopatrzony w najbardziej nawet egzotyczne gatunki. Pozostaje jedynie próbować i – przy okazji – wzmacniać swój organizm, <em>właściwości herbaty</em> – pitej z umiarem – są bowiem niezwykle szerokie. </p><p></p><p> Żródło: herbata wortal informacyjny</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 943861, member: 10341"] [B]Herbata[/B] [B] [/B] [B][I]Herbata - napój powszechny i znany, ale mający tak wiele odmian i rodzajów, że nie można się herbatą znudzić. Skąd pochodzi herbata i kiedy po raz pierwszy o niej usłyszano? Jakie są gatunki i właściwości herbaty?[/I][/B] Pierwsze informacje o napoju zwanym herbatą pochodzą z ok. III wieku pne. Początkowo, herbata miała być traktowana jako zioło lecznicze, z czasem jednak została włączona do codziennego spożycia. Sam krzew herbaty pochodzi z Azji Południowo – wschodniej, która jest ojczyzną herbaty. Obecnie wprawdzie uprawia się herbatę również w Afryce, jednak nadal Chiny i Indie są największymi producentami herbaty. O pochodzeniu herbaty krąży wiele legend, ważne jednak jest to, że dziś, mimo tylu lat istnienia, herbata jest jednym z najbardziej popularnych napoi na całym świecie. [B]Herbata[/B] to suszone liście i pączki roślin należących do rodzaju kamelia. W zależności od sposobu suszenia i poddania (bądź nie) fermentacji, wyróżnia się następujące rodzaje herbaty: [LIST][*]herbata czarna (pełna fermentacja) [*]herbata czerwona (pół fermentacja) [*]herbata zielona (bez fermentacji) [*]herbata biała (z nierozwiniętych pączków) [*]herbata żółta (z nierozwiniętych, ale dłużej schnących pączków) [/LIST] W każdym z tych rodzajów znajdziemy wiele odmian różniących się w sposób istotny smakiem. [B]Żółta herbata [/B]uważana jest za najbardziej szlachetną. [B]Biała herbata[/B], również mniej popularna i droższa, przez długi czas była pita jedynie przez wyższe sfery. [B]Czerwona herbata[/B] ma silne działanie odchudzające, a właściwości [B]zielonej herbaty[/B] są niezwykle szerokie. Pod nazwą herbaty kryje się nie tylko napar z liści i pąków kamelii. Za [I]herbatki[/I] uważane są również wszelkie napary ziołowe – jak a przykład herbatki z bratka czy pokrzywy. Na rynku spotkać można również [B]herbaty aromatyzowane[/B]. [B]Herbata owocowa [/B]produkowana z suszonych owoców jest bardziej wywarem niż herbatą, choć zdarzają się mieszkanki łączące [B]czarną [/B]bądź [B]zieloną herbatę[/B] z suszonymi owocami lub ich aromatami. Aby herbata była smaczna, ważny jest nie tylko gatunek i sposób zbierania, ale również sposób parzenia herbaty. Choć na [B]parzenie herbaty[/B] w sposób tradycyjny nie mamy czasu, to warto parzyć herbatę zgodnie z jej właściwościami – w odpowiedni sposób dla rodzaju gatunku. W każdym praktycznie sklepie z herbatą można dopytać o sposób parzenia konkretnego gatunku herbaty. Obecnie, [B]świat herbaty[/B] stoi przed każdym miłośnikiem herbaty otworem. W praktycznie każdym mieście znajduje się [I]sklep z herbatami świata[/I] bogato zaopatrzony w najbardziej nawet egzotyczne gatunki. Pozostaje jedynie próbować i – przy okazji – wzmacniać swój organizm, [I]właściwości herbaty[/I] – pitej z umiarem – są bowiem niezwykle szerokie. Żródło: herbata wortal informacyjny [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom