Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 944957" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuba</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Na tej największej i jednej z najpiękniejszych wysp karaibskich karnawał obchodzi się hucznie. Przy zmysłowych dżwiękach salsy czy mambo Kubańczycy mają okazję by zapomnieć o nie najweselszej codzienności. </em></p><p></p><p> Kolumb stawiając pierwsze kroki na tej wyspie, stwierdził, że &#8222;ludzkie oczy nie widziały tak pięknej krainy&#8221;. Od tamtych czasów wiele się zmieniło. Ale atmosferę tej niezwykłej wyspy tworzą ludzie. Dzięki ich pogodnemu usposobieniu i charakterowi nie udało się zniszczyć ducha i atmosfery tego kraju. Ludzie są otwarci, przyjażni i zachowują godny pozazdroszczenia optymizm. </p><p></p><p> Kubańczycy mają wprost obsesję na punkcie jedzenia, może dlatego, że żywność jest racjonowana i wiecznie czegoś brakuje. Kuchnia kubańska jest prosta, potrafi jednak być smakowita. Króluje tu oczywiście fasola i ryż. Podstawowym daniem jest <em>frijoles negros</em> – czarna fasola, jadana samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i ryżu. Wielkim przysmakiem, choć rzadko jadanym z powodu braków rynkowych jest pieczona wieprzowina. Mielona wołowina zaś jest podstawą jednego z najsłynniejszych dań – <em>picadillos, </em>które jada się z ryżem i czarną fasolą lub stosuje jako farsz do <em>enchiladas</em> (naleśników z mąki kukurydzianej) czy <em>empanadas</em> (pieczonych pierogów drożdżowych. </p><p></p><p> Poza Hawaną i wybrzeżem owoce morza są tu rzadkością, choć to właśnie tu podawano niegdyś najwspanialsze langusty na świecie. Uzupełnieniem menu są rajskie banany – <em>platanos</em>, maniok, juca i bataty. Równie skromnie jest na rynku owoców, na wiejskich straganach oprócz bananów można czasem spotkać pomarańcze, grejpfruty, mango i papaje. </p><p></p><p> Mimo obfitości trzciny cukrowej, ze słodyczami też nie jest najlepiej. Oprócz lodów, za którymi Kubańczycy wprost przepadają, największą popularnością cieszą się flany – kremy budyniowe. Z trzciny cukrowej wyrabia się wyśmienite rumy. Powszechnie pije się jednak <em>guarapo </em>– świeżo wyciśnięty sok z trzciny cukrowej lub <em>agoardiente</em> – tani destylat cukrowy. </p><p></p><p> Żeby nie kończyć tak ponuro, przypomnijmy, że dla większości turystów Kuba to tylko czar tropików, cudowne plaże i szmaragdowe od rafy koralowej wody morza i oceanu. </p><p></p><p> Żródło: &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Godne polecenia z tego samego żródła <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=943011" target="_blank"><strong>picadillo</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 944957, member: 10341"] [B]Kuba[/B] [B] [/B] [I]Na tej największej i jednej z najpiękniejszych wysp karaibskich karnawał obchodzi się hucznie. Przy zmysłowych dżwiękach salsy czy mambo Kubańczycy mają okazję by zapomnieć o nie najweselszej codzienności. [/I] Kolumb stawiając pierwsze kroki na tej wyspie, stwierdził, że „ludzkie oczy nie widziały tak pięknej krainy”. Od tamtych czasów wiele się zmieniło. Ale atmosferę tej niezwykłej wyspy tworzą ludzie. Dzięki ich pogodnemu usposobieniu i charakterowi nie udało się zniszczyć ducha i atmosfery tego kraju. Ludzie są otwarci, przyjażni i zachowują godny pozazdroszczenia optymizm. Kubańczycy mają wprost obsesję na punkcie jedzenia, może dlatego, że żywność jest racjonowana i wiecznie czegoś brakuje. Kuchnia kubańska jest prosta, potrafi jednak być smakowita. Króluje tu oczywiście fasola i ryż. Podstawowym daniem jest [I]frijoles negros[/I] – czarna fasola, jadana samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i ryżu. Wielkim przysmakiem, choć rzadko jadanym z powodu braków rynkowych jest pieczona wieprzowina. Mielona wołowina zaś jest podstawą jednego z najsłynniejszych dań – [I]picadillos, [/I]które jada się z ryżem i czarną fasolą lub stosuje jako farsz do [I]enchiladas[/I] (naleśników z mąki kukurydzianej) czy [I]empanadas[/I] (pieczonych pierogów drożdżowych. Poza Hawaną i wybrzeżem owoce morza są tu rzadkością, choć to właśnie tu podawano niegdyś najwspanialsze langusty na świecie. Uzupełnieniem menu są rajskie banany – [I]platanos[/I], maniok, juca i bataty. Równie skromnie jest na rynku owoców, na wiejskich straganach oprócz bananów można czasem spotkać pomarańcze, grejpfruty, mango i papaje. Mimo obfitości trzciny cukrowej, ze słodyczami też nie jest najlepiej. Oprócz lodów, za którymi Kubańczycy wprost przepadają, największą popularnością cieszą się flany – kremy budyniowe. Z trzciny cukrowej wyrabia się wyśmienite rumy. Powszechnie pije się jednak [I]guarapo [/I]– świeżo wyciśnięty sok z trzciny cukrowej lub [I]agoardiente[/I] – tani destylat cukrowy. Żeby nie kończyć tak ponuro, przypomnijmy, że dla większości turystów Kuba to tylko czar tropików, cudowne plaże i szmaragdowe od rafy koralowej wody morza i oceanu. Żródło: „Moje Gotowanie” Godne polecenia z tego samego żródła [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=943011"][B]picadillo[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom