Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 948095" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Smalec gęsi</strong></p><p> </p><p></p><p> Jest zdrowym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z wytopionego sadła gęsiego. Posiada walory bezzapachowe, delikatny smak i jasnokremowy kolor. Zastosowanie ma nie tylko w tradycyjnej kuchni Europy Środkowej ale i w medycynie naturalnej. Jest pakowany w formie stałej do plastikowego pojemnika. Idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania, duszenia jak również do bezpośredniego spożycia ze świeżym chlebem.</p><p></p><p> Smalec gęsi ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), który obniża poziom złego cholesterolu (HDL). Potwierdzają to choćby badania przeprowadzone we Francji, które dowiodły, iż osoby spożywające tłuszcz gęsi rzadziej zapadają na chorobę wieńcową serca.</p><p></p><p> Czołowi i uznani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W zdrowej polskiej kuchni obecny od wieków, m.in. ze względu na nieprzeciętne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach - nawet powyżej 200 stopni C - bez niszczenia jego struktury molekularnej . Stosować można go do wszystkich rodzajów potraw - zarówno mięsnych jak i bezmięsnych - w zależności od upodobań gotującego. Jest tłuszczem o delikatnej konsystencji i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. </p><p></p><p> Żródło: Eko Vigor</p><p></p><p> Polecamy <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26323" target="_blank"><strong>gęsi smalec do chleba</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 948095, member: 10341"] [B]Smalec gęsi[/B] Jest zdrowym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z wytopionego sadła gęsiego. Posiada walory bezzapachowe, delikatny smak i jasnokremowy kolor. Zastosowanie ma nie tylko w tradycyjnej kuchni Europy Środkowej ale i w medycynie naturalnej. Jest pakowany w formie stałej do plastikowego pojemnika. Idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania, duszenia jak również do bezpośredniego spożycia ze świeżym chlebem. Smalec gęsi ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), który obniża poziom złego cholesterolu (HDL). Potwierdzają to choćby badania przeprowadzone we Francji, które dowiodły, iż osoby spożywające tłuszcz gęsi rzadziej zapadają na chorobę wieńcową serca. Czołowi i uznani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W zdrowej polskiej kuchni obecny od wieków, m.in. ze względu na nieprzeciętne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach - nawet powyżej 200 stopni C - bez niszczenia jego struktury molekularnej . Stosować można go do wszystkich rodzajów potraw - zarówno mięsnych jak i bezmięsnych - w zależności od upodobań gotującego. Jest tłuszczem o delikatnej konsystencji i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. Żródło: Eko Vigor Polecamy [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26323"][B]gęsi smalec do chleba[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom