Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 949084" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Tortille</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Tortilla narodziła się w Meksyku w czasach prekolumbijskich. Od tamtej pory jej liczni krewni podbili serca mieszkańców całej Ameryki Łacińskiej, Hiszpanii i Portugalii, Najbardziej jednak liczą się dwie tortille: hiszpańska oraz meksykańska.</em></p><p></p><p> <strong>Tortilla hiszpańska </strong> jest rodzajem grubego omletu smażonego z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa lub ryb. Jej najpopularniejsza odmiana to klasyczna tortilla chłopska, opisana przez Cervantesa w &#8222;Don Kichocie&#8221;. Ulubiona potrawa Sancho Pansy ma prostą recepturę: podduszona na boczku (lub oliwie) mieszaninę cebuli i pociętych w talarki ziemniaków zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy.</p><p></p><p> <strong>Tortilla meksykańska</strong> jest natomiast plackiem przyrządzanym ze specjalnej mąki kukurydzianej (wykorzystywane do jej produkcji ziarna kukurydzy suszy się na słońcu, a następnie moczy w wodzie z dodatkiem wapnia i popiołu). Tortille ze zwykłej mąki kukurydzianej często sa twarde i nie daja się zwijać. Na północy kraju do wypieku placków stosuje się także mąkę pszenną. Meksykańska tortilla stanowi podstawę innych dań i przekąsek. Najbardziej znane to:</p><p></p><p> *<strong>Tacos – </strong>małe tortille z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami oraz czerwoną fasolą lub kukurydzą.</p><p></p><p> <strong>Burrito </strong>– tortilla nadziewana mięsem i warzywami, podana z ostrym sosem</p><p></p><p> <strong>Quesadilla – </strong>złożona tortilla z farszem serowym</p><p></p><p> <strong>Enchilada – </strong>podobne danie, tyle że uduszone z sosem</p><p></p><p> <strong>Totopos </strong>(nachos) – tortilla pokrojona w trójkąciki</p><p></p><p> <strong>Tostada – </strong>tortilla upieczona na chrupko</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Pan Przemysław Muszyński</p><p></p><p> Przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=926822" target="_blank"><strong>podstawowe placki na tortillę meksykańską</strong></a> oraz na tortille podane w stylu <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=926828" target="_blank"><strong>meksykańskim</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 949084, member: 10341"] [B]Tortille[/B] [B] [/B] [I]Tortilla narodziła się w Meksyku w czasach prekolumbijskich. Od tamtej pory jej liczni krewni podbili serca mieszkańców całej Ameryki Łacińskiej, Hiszpanii i Portugalii, Najbardziej jednak liczą się dwie tortille: hiszpańska oraz meksykańska.[/I] [B]Tortilla hiszpańska [/B] jest rodzajem grubego omletu smażonego z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa lub ryb. Jej najpopularniejsza odmiana to klasyczna tortilla chłopska, opisana przez Cervantesa w „Don Kichocie”. Ulubiona potrawa Sancho Pansy ma prostą recepturę: podduszona na boczku (lub oliwie) mieszaninę cebuli i pociętych w talarki ziemniaków zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy. [B]Tortilla meksykańska[/B] jest natomiast plackiem przyrządzanym ze specjalnej mąki kukurydzianej (wykorzystywane do jej produkcji ziarna kukurydzy suszy się na słońcu, a następnie moczy w wodzie z dodatkiem wapnia i popiołu). Tortille ze zwykłej mąki kukurydzianej często sa twarde i nie daja się zwijać. Na północy kraju do wypieku placków stosuje się także mąkę pszenną. Meksykańska tortilla stanowi podstawę innych dań i przekąsek. Najbardziej znane to: *[B]Tacos – [/B]małe tortille z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami oraz czerwoną fasolą lub kukurydzą. [B]Burrito [/B]– tortilla nadziewana mięsem i warzywami, podana z ostrym sosem [B]Quesadilla – [/B]złożona tortilla z farszem serowym [B]Enchilada – [/B]podobne danie, tyle że uduszone z sosem [B]Totopos [/B](nachos) – tortilla pokrojona w trójkąciki [B]Tostada – [/B]tortilla upieczona na chrupko Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Pan Przemysław Muszyński Przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=926822"][B]podstawowe placki na tortillę meksykańską[/B][/URL] oraz na tortille podane w stylu [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=926828"][B]meksykańskim[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom