Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 949934" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sałaty</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Czyli podstawowe wiadomości jak przechowywać i doprawiać</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Mycie i przechowywanie. </strong>Sałaty najlepiej przyrządzać od razu. Mycie: liście sałaty oberwać, włożyć na kilka minut do miski z wodą, a następnie osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub odwirować w wirówce do sałaty. Oczyszczone liście można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 – 3 dni owinięte w papier lub w woreczku foliowym z dziurkami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Idealny winegret.</strong> Po &#189; łyżeczki soli i cukru wymieszać z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami octu z białego wina. Następnie wlać 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszać. Klasyczny sos winegret można też urozmaicić, dodając musztardę, świeże zioła lub posiekaną w kostkę szalotkę, a także różne rodzaje octu i oleju.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pyszne dodatki.</strong> Posiekane orzechy, prażone ziarna, sery pleśniowe lub feta, a także grzanki, suszone pomidory czy szynka to tylko nieliczne z dodatków, które nadadzą sałatce wyjątkowy smak.</li> </ul><p> <strong>Chrupiące witaminy w środku zimy</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Endywia. </strong> Ma twarde, kędzierzawe liście, w smaku jest gorzkawa. Można ją podawać z innymi odmianami sałaty. Jeśli jest zbyt gorzka, trzeba chwilę moczyć ją w ciepłej wodzie lub skropić słodkim sosem. Czas przechowywania w lodówce do 10 dni.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Cykoria radicchio.</strong> Ze względu na oryginalny kolor (bordo) jest świetnym dodatkiem do wszystkich odmian sałaty. Znawcy cenią jej smak, bardziej cierpki niż zwykłej cykorii. Obie świetnie komponują się z owocami, jak na przykład pomarańcze lub jabłka. W lodówce można ją przechowywać do 10 dni.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Portulaka zimowa.</strong> Mało popularna, mimo że jest bogatym żródłem witaminy C i magnezu. Jej mięsiste liście są lekko kwaskowate i ostre w smaku. Najlepsza jako dekoracja lub dodatek do innego rodzaju sałaty.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Głowa cukru.</strong> Odmiana cykorii (zielona) z kruchymi i chrupiącymi liśćmi, odporna na niskie temperatury. Najczęściej pochodzi z upraw ekologicznych. W smaku gorzkawa, dobrze smakuje w połączeniu z orzechami, owocami lub polana sosem jogurtowym.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 949934, member: 10341"] [B]Sałaty[/B] [B] [/B] [B]Czyli podstawowe wiadomości jak przechowywać i doprawiać[/B] [LIST][*][B]Mycie i przechowywanie. [/B]Sałaty najlepiej przyrządzać od razu. Mycie: liście sałaty oberwać, włożyć na kilka minut do miski z wodą, a następnie osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub odwirować w wirówce do sałaty. Oczyszczone liście można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 – 3 dni owinięte w papier lub w woreczku foliowym z dziurkami. [*][B]Idealny winegret.[/B] Po ½ łyżeczki soli i cukru wymieszać z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami octu z białego wina. Następnie wlać 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszać. Klasyczny sos winegret można też urozmaicić, dodając musztardę, świeże zioła lub posiekaną w kostkę szalotkę, a także różne rodzaje octu i oleju. [*][B]Pyszne dodatki.[/B] Posiekane orzechy, prażone ziarna, sery pleśniowe lub feta, a także grzanki, suszone pomidory czy szynka to tylko nieliczne z dodatków, które nadadzą sałatce wyjątkowy smak. [/LIST] [B]Chrupiące witaminy w środku zimy[/B] [LIST][*][B]Endywia. [/B] Ma twarde, kędzierzawe liście, w smaku jest gorzkawa. Można ją podawać z innymi odmianami sałaty. Jeśli jest zbyt gorzka, trzeba chwilę moczyć ją w ciepłej wodzie lub skropić słodkim sosem. Czas przechowywania w lodówce do 10 dni. [*][B]Cykoria radicchio.[/B] Ze względu na oryginalny kolor (bordo) jest świetnym dodatkiem do wszystkich odmian sałaty. Znawcy cenią jej smak, bardziej cierpki niż zwykłej cykorii. Obie świetnie komponują się z owocami, jak na przykład pomarańcze lub jabłka. W lodówce można ją przechowywać do 10 dni. [*][B]Portulaka zimowa.[/B] Mało popularna, mimo że jest bogatym żródłem witaminy C i magnezu. Jej mięsiste liście są lekko kwaskowate i ostre w smaku. Najlepsza jako dekoracja lub dodatek do innego rodzaju sałaty. [*][B]Głowa cukru.[/B] Odmiana cykorii (zielona) z kruchymi i chrupiącymi liśćmi, odporna na niskie temperatury. Najczęściej pochodzi z upraw ekologicznych. W smaku gorzkawa, dobrze smakuje w połączeniu z orzechami, owocami lub polana sosem jogurtowym. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom