Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 950214" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Fondue</strong></p><p> </p><p></p><p> Nazwa fondue pochodzi od francuskiego słowa &#8222;fondre&#8221;, czyli topić, rozpuszczać. To pyszne danie narodziło się w XVII wieku. Powstało w któryś zimowy, mrożny wieczór, w którejś z pasterskich chat w Alpach Szwajcarskich. Najpewniej w ogóle by go nie było, gdyby nie&#8230;nuda. Zimowe spiżarnie alpejskich górali były wypełnione głównie żółtym serem, winem i chlebem – a przecież nie można w kółko jeść tego samego. Pasterze, znudzeni monotonią swoich posiłków, zaczęli topić ser z dodatkiem wina i jeść go na ciepło, z jednego kamionkowego garnka. </p><p></p><p> Proste jadło alpejskich górali szybko trafia na arystokratyczne stoły Francji. Raczą się nim książęta, królowie i głowy kościoła. W XX wieku kariera tego specjału nabiera rozpędu. W 1930 eoku Szwajcarskie Stowarzyszenie Producentów Sera finansuje narodową kampanię popularyzującą fondue. Dziesięć lat póżniej, po prezentacji potrawy na Międzynarodowej Wystawie Powszechnej w Nowym Jorku, zachwyca się nią już prawie cały świat. </p><p></p><p> Stary przepis szwajcarskich górali w ciągu wieków był udoskonalany i i zmieniany na mnóstwo sposobów Dziś istnieje wiele odmian fondue. Tradycyjne fondue przyrządzane jest ze szwajcarskiego sera , z dodatkiem wina, gałki muszkatołowej i odrobiny wytrawnej wiśniówki w specjalnym, najlepiej kamionkowym naczyniu, zwanym przez Szwajcarów &#8222;caquelon&#8221;. Po ugotowaniu fondue, garnek ustawia się na spirytusowym podgrzewaczu; podczas biesiady płomień ogrzewa garnek, dzięki czemu rozpuszczony ser nie zamienia się w twardą, nieapetyczną bryłę. Potrzebne są też długie widelczyki do nabijania i zanurzania w serze kawałków bułki lub chleba. </p><p></p><p> Samych odmian founde z sera jest w Szwajcarii co najmniej tyle, ile ma ona kantonów, czyli 26. W dodatku każda szanująca się gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na łączenie ze sobą w jednym caquelon różnych gatunków sera. Nie mówiąc już o jego doprawianiu i proporcjach! Nic zatem dziwnego, że sposób przygotowania tej potrawy wzbudza wśród Szwajcarów wiele zaciekłych dyskusji, a nawet zupełnie poważnych sporów. </p><p></p><p> Z jednej strony mamy konserwatystów, z drugiej kulinarnych buntowników. Ci pierwsi pozostają wierni fondue serowemu, uważając inne jego odmiany za zupełne wynaturzenie i skandal. Buntownicy oczywiście nie przejmują się i robią swoje wynalazki dosłownie ze wszstkiego, chociażby z mięsa, ryb, owoców morza czy słodkiej śmietanki mocno doprawionej wanilią. Nierzadko jednak muszą, biorąc udział w publicznych dyskusjach organizowanych przez amatorów founde, odpierać oskarżenia o bezczeszczenie narodowej tradycji. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Opracowanie Dominika Bronz</p><p></p><p> Z tego samego żródła polecamy <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=950042" target="_blank"><strong>klasyczne fondue serowe</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 950214, member: 10341"] [B]Fondue[/B] [B] [/B] Nazwa fondue pochodzi od francuskiego słowa „fondre”, czyli topić, rozpuszczać. To pyszne danie narodziło się w XVII wieku. Powstało w któryś zimowy, mrożny wieczór, w którejś z pasterskich chat w Alpach Szwajcarskich. Najpewniej w ogóle by go nie było, gdyby nie…nuda. Zimowe spiżarnie alpejskich górali były wypełnione głównie żółtym serem, winem i chlebem – a przecież nie można w kółko jeść tego samego. Pasterze, znudzeni monotonią swoich posiłków, zaczęli topić ser z dodatkiem wina i jeść go na ciepło, z jednego kamionkowego garnka. Proste jadło alpejskich górali szybko trafia na arystokratyczne stoły Francji. Raczą się nim książęta, królowie i głowy kościoła. W XX wieku kariera tego specjału nabiera rozpędu. W 1930 eoku Szwajcarskie Stowarzyszenie Producentów Sera finansuje narodową kampanię popularyzującą fondue. Dziesięć lat póżniej, po prezentacji potrawy na Międzynarodowej Wystawie Powszechnej w Nowym Jorku, zachwyca się nią już prawie cały świat. Stary przepis szwajcarskich górali w ciągu wieków był udoskonalany i i zmieniany na mnóstwo sposobów Dziś istnieje wiele odmian fondue. Tradycyjne fondue przyrządzane jest ze szwajcarskiego sera , z dodatkiem wina, gałki muszkatołowej i odrobiny wytrawnej wiśniówki w specjalnym, najlepiej kamionkowym naczyniu, zwanym przez Szwajcarów „caquelon”. Po ugotowaniu fondue, garnek ustawia się na spirytusowym podgrzewaczu; podczas biesiady płomień ogrzewa garnek, dzięki czemu rozpuszczony ser nie zamienia się w twardą, nieapetyczną bryłę. Potrzebne są też długie widelczyki do nabijania i zanurzania w serze kawałków bułki lub chleba. Samych odmian founde z sera jest w Szwajcarii co najmniej tyle, ile ma ona kantonów, czyli 26. W dodatku każda szanująca się gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na łączenie ze sobą w jednym caquelon różnych gatunków sera. Nie mówiąc już o jego doprawianiu i proporcjach! Nic zatem dziwnego, że sposób przygotowania tej potrawy wzbudza wśród Szwajcarów wiele zaciekłych dyskusji, a nawet zupełnie poważnych sporów. Z jednej strony mamy konserwatystów, z drugiej kulinarnych buntowników. Ci pierwsi pozostają wierni fondue serowemu, uważając inne jego odmiany za zupełne wynaturzenie i skandal. Buntownicy oczywiście nie przejmują się i robią swoje wynalazki dosłownie ze wszstkiego, chociażby z mięsa, ryb, owoców morza czy słodkiej śmietanki mocno doprawionej wanilią. Nierzadko jednak muszą, biorąc udział w publicznych dyskusjach organizowanych przez amatorów founde, odpierać oskarżenia o bezczeszczenie narodowej tradycji. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Opracowanie Dominika Bronz Z tego samego żródła polecamy [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=950042"][B]klasyczne fondue serowe[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom