Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 950545" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Słońce w puszce</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Bez pomidorów życie miałoby gorszy smak. Nabrzmiałe aromatycznym sokiem czerwone kulki prowokują do wyczynów kulinarnych i są zapowiedzią nieskończonych rozkoszy podniebienia. </em></p><p></p><p> Uwielbiają słońce. Najchętniej i najobficiej rosną w śreódziemnomorskich krainach: włoskiej Apulii i Emilii-Romanii, w dolinie Rodanu i Akwitanii we Francji oraz w dolinach Guadiana i Ebro w Hiszpanii. W ich ciepłym, łagodnym klimacie pomidory najwspanialej dojrzewają, nabierają wyrazistego smaku, i intensywnego koloru. I właśnie wtedy, kiedy są najdorodniejsze i najsłodsze, zbiera się je i nie narażając na niewygody transportu i długotrwały męczący proces przetwarzania, w ciągu zaledwie kilku godzin zamienia w pyszny, naturalny produkt w hermetycznie zamkniętej puszce. Tak zabezpieczone świeże pomidory, w pełni walorów smakowych i zapachowych, można wykorzystywać przez cały rok, nie czekając na pomidorowy sezon. </p><p></p><p> Pomidory z puszki są produktem praktycznym i łatwym w użyciu. Można je jeść na surowo, smażyć, zapiekać. Wspaniale komponują się z mięsem, rybami, makaronami, ryżem, warzywami i ziołami Pomidory są podstawą śródziemnomorskiej kuchni. Dzięki dużej zawartości witamin i przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, który podnosi odporność na choroby układu krążenia i nowotwory, mają nie tylko walory smakowe, ale też niezwykłe wartości odżywcze. Gotowanie nie niszczy ich, a wręcz potęguje. Warto więc puścić wodze kulinarnej fantazji. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Polecamy wypróbowane przepisy na potrawy z udziałem pomidorów z puszki.</p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30511" target="_blank"><strong>sos pomidorowy do spaghetti</strong></a></p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26216" target="_blank"><strong>spaghetti z sosem puttanesca</strong></a></p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28120" target="_blank"><strong>kurczak po werońsku</strong></a></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28120" target="_blank"></a></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28120" target="_blank"></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 950545, member: 10341"] [B]Słońce w puszce[/B] [B] [/B] [I]Bez pomidorów życie miałoby gorszy smak. Nabrzmiałe aromatycznym sokiem czerwone kulki prowokują do wyczynów kulinarnych i są zapowiedzią nieskończonych rozkoszy podniebienia. [/I] Uwielbiają słońce. Najchętniej i najobficiej rosną w śreódziemnomorskich krainach: włoskiej Apulii i Emilii-Romanii, w dolinie Rodanu i Akwitanii we Francji oraz w dolinach Guadiana i Ebro w Hiszpanii. W ich ciepłym, łagodnym klimacie pomidory najwspanialej dojrzewają, nabierają wyrazistego smaku, i intensywnego koloru. I właśnie wtedy, kiedy są najdorodniejsze i najsłodsze, zbiera się je i nie narażając na niewygody transportu i długotrwały męczący proces przetwarzania, w ciągu zaledwie kilku godzin zamienia w pyszny, naturalny produkt w hermetycznie zamkniętej puszce. Tak zabezpieczone świeże pomidory, w pełni walorów smakowych i zapachowych, można wykorzystywać przez cały rok, nie czekając na pomidorowy sezon. Pomidory z puszki są produktem praktycznym i łatwym w użyciu. Można je jeść na surowo, smażyć, zapiekać. Wspaniale komponują się z mięsem, rybami, makaronami, ryżem, warzywami i ziołami Pomidory są podstawą śródziemnomorskiej kuchni. Dzięki dużej zawartości witamin i przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, który podnosi odporność na choroby układu krążenia i nowotwory, mają nie tylko walory smakowe, ale też niezwykłe wartości odżywcze. Gotowanie nie niszczy ich, a wręcz potęguje. Warto więc puścić wodze kulinarnej fantazji. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Polecamy wypróbowane przepisy na potrawy z udziałem pomidorów z puszki. [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30511"][B]sos pomidorowy do spaghetti[/B][/URL] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26216"][B]spaghetti z sosem puttanesca[/B][/URL] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28120"][B]kurczak po werońsku[/B] [/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom