Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 951665" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Masale i curry</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Najważniejszym elementem kuchni indyjskiej są przyprawy. Jest ich mnóstwo. Dodaje się je do potraw w postaci korzeni, kory, owoców, nasion, liści i kwiatów</em></p><p></p><p> Przyprawy dozuje się z umiarem, dbając o to, aby nadać potrawom subtelny smak i zapach. Według Hindusów tajemnica przyprawiania polega na przygotowaniu masali, czyli mieszanki przypraw dodawanych do potraw w odpowiedniej ilości i kolejności. Podobno każdy Hindus ma własną tajemnicę sporządzania masali, o osobliwym smaku i zaskakującej ilości zapachów.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Niektóre masale, zawierające pieprz i gożdziki mają piekący, ostry smak, inne zaś, oparte na mieszance gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu są łagodne i aromatyczne. Przyprawy są zwykle prażone.</li> <li data-xf-list-type="ul">W kuchni indyjskiej jako tłuszczu używa się głównie oczyszczonego masła ghee. Otrzymuje się je przez bardzo wolne podgrzewanie masła w garnku (stalowym lub emaliowanym). Po pewnym czasie zanieczyszczenia wypływają na powierzchnię lub osiadają na dnie. Zbierająca się w czasie podgrzewania na powierzchni pianę należy usunąć łyżką. Gdy masło osiągnie bursztynowy kolor i nie będą już wypływać żadne zanieczyszczenia, należy przelać je przez gazę do innego naczynia. Dobrze sklarowane ghee ma słodki, orzechowy smak i bursztynową barwę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jednym z najważniejszych składników kuchni indyjskiej jest ryż. Jest on częścią niemal każdego dania, wymieszany z sosem lub warzywami, połączony z grochem, mlekiem lub cukrem. Według wskazań kuchni indyjskiej ryż należy najpierw wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, następnie moczyć przez 15 – 30 minut, aby po ugotowaniu ziarna łatwo się od siebie oddzielały. Po osączeniu ryż wrzuca się do wrzącej wody. Na jedna część ryżu przypada 2,25 części wody. Gdy woda z ryżem zacznie wrzeć, zmniejsza się ogień do minimum i gotuje pod przykryciem 15 – 20 minut. Przed końcem gotowania należy zdjąć pokrywkę, by odparować resztę wilgoci. Po ugotowaniu ryż wykłada się z garnka i delikatnie miesza widelcem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ważną rolę w kuchni indyjskiej pełni groch, soczewica, fasola i ciecierzyca. Na sposób odżywiania się mieszkańców Indii decydujący wpływ ma religia. Hinduistyczna ludność to wegetarianie. Ich kuchnia zdominowana jest przez ryż, przyprawy, warzywa i owoce. Na muzułmańskiej północy je się mięso, a na obszarach nadmorskich ważnym składnikiem pożywienia są ryby i owoce morza. Ważną indyjską potrawa jest curry, czyli warzywa, ryby lub mięso w pikantnym sosie.</li> </ul><p> Polecane <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=922811" target="_blank"><strong>curry z ryby</strong></a></p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &quot;Moje Gotowanie&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 951665, member: 10341"] [B]Masale i curry[/B] [B] [/B] [I]Najważniejszym elementem kuchni indyjskiej są przyprawy. Jest ich mnóstwo. Dodaje się je do potraw w postaci korzeni, kory, owoców, nasion, liści i kwiatów[/I] Przyprawy dozuje się z umiarem, dbając o to, aby nadać potrawom subtelny smak i zapach. Według Hindusów tajemnica przyprawiania polega na przygotowaniu masali, czyli mieszanki przypraw dodawanych do potraw w odpowiedniej ilości i kolejności. Podobno każdy Hindus ma własną tajemnicę sporządzania masali, o osobliwym smaku i zaskakującej ilości zapachów. [LIST][*]Niektóre masale, zawierające pieprz i gożdziki mają piekący, ostry smak, inne zaś, oparte na mieszance gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu są łagodne i aromatyczne. Przyprawy są zwykle prażone. [*]W kuchni indyjskiej jako tłuszczu używa się głównie oczyszczonego masła ghee. Otrzymuje się je przez bardzo wolne podgrzewanie masła w garnku (stalowym lub emaliowanym). Po pewnym czasie zanieczyszczenia wypływają na powierzchnię lub osiadają na dnie. Zbierająca się w czasie podgrzewania na powierzchni pianę należy usunąć łyżką. Gdy masło osiągnie bursztynowy kolor i nie będą już wypływać żadne zanieczyszczenia, należy przelać je przez gazę do innego naczynia. Dobrze sklarowane ghee ma słodki, orzechowy smak i bursztynową barwę. [*]Jednym z najważniejszych składników kuchni indyjskiej jest ryż. Jest on częścią niemal każdego dania, wymieszany z sosem lub warzywami, połączony z grochem, mlekiem lub cukrem. Według wskazań kuchni indyjskiej ryż należy najpierw wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, następnie moczyć przez 15 – 30 minut, aby po ugotowaniu ziarna łatwo się od siebie oddzielały. Po osączeniu ryż wrzuca się do wrzącej wody. Na jedna część ryżu przypada 2,25 części wody. Gdy woda z ryżem zacznie wrzeć, zmniejsza się ogień do minimum i gotuje pod przykryciem 15 – 20 minut. Przed końcem gotowania należy zdjąć pokrywkę, by odparować resztę wilgoci. Po ugotowaniu ryż wykłada się z garnka i delikatnie miesza widelcem. [*]Ważną rolę w kuchni indyjskiej pełni groch, soczewica, fasola i ciecierzyca. Na sposób odżywiania się mieszkańców Indii decydujący wpływ ma religia. Hinduistyczna ludność to wegetarianie. Ich kuchnia zdominowana jest przez ryż, przyprawy, warzywa i owoce. Na muzułmańskiej północy je się mięso, a na obszarach nadmorskich ważnym składnikiem pożywienia są ryby i owoce morza. Ważną indyjską potrawa jest curry, czyli warzywa, ryby lub mięso w pikantnym sosie. [/LIST] Polecane [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=922811"][B]curry z ryby[/B][/URL] Żródło: miesięcznik "Moje Gotowanie" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom