Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 952608" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Cykoria</strong></p><p> </p><p></p><p> Cykoria oferowana obecnie w sklepach jest nową odmianą rośliny służącej wcześniej do produkcji odpowiednika kawy. Ma podobny, lekko gorzkawy smak. Uprawia się ją pod słomą lub ciemną folią, by była delikatna i biała.</p><p></p><p> Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające w czasie pędzenia z korzeni. </p><p></p><p> Cykoria jest rośliną dwuletnią, obecnie uprawia się wyłącznie odmianę Witloof - o długich korzeniach i silnie zwiniętych główkach, długości około 15 centymetrów.</p><p></p><p> Kupować należy nie rozwinięte pąki bez zwiędniętych liści.</p><p> Świeżą cykorię przechowuje się w warunkach domowych około 2 - 3 dni, kładąc ją w chłodnym, ciemnym miejscu.</p><p></p><p> Jarzyna ta nadaje sałatkom nieco pikantny smak, ale równie chętnie spożywa się ją ugotowaną.</p><p></p><p> Żródło: www.owoce-warzywa.com</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 952608, member: 10341"] [B]Cykoria[/B] [B] [/B] Cykoria oferowana obecnie w sklepach jest nową odmianą rośliny służącej wcześniej do produkcji odpowiednika kawy. Ma podobny, lekko gorzkawy smak. Uprawia się ją pod słomą lub ciemną folią, by była delikatna i biała. Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające w czasie pędzenia z korzeni. Cykoria jest rośliną dwuletnią, obecnie uprawia się wyłącznie odmianę Witloof - o długich korzeniach i silnie zwiniętych główkach, długości około 15 centymetrów. Kupować należy nie rozwinięte pąki bez zwiędniętych liści. Świeżą cykorię przechowuje się w warunkach domowych około 2 - 3 dni, kładąc ją w chłodnym, ciemnym miejscu. Jarzyna ta nadaje sałatkom nieco pikantny smak, ale równie chętnie spożywa się ją ugotowaną. Żródło: www.owoce-warzywa.com [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom