Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 953018" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Żur i barszcz biały</strong></p><p><strong></strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Żaden żurek nie może smakiem dorównać temu ugotowanemu na domowym zakwasie. A zakwas robi się bardzo łatwo. Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy 30 dkg mąki zytniej razowej. Dodajemy 4 posiekane i utarte z odrobiną soli ząbki czosnku oraz kawałek skórki chleba razowego i zalewamy 500 ml przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy i stawiamy na 3 – 4 dni w ciepłym miejscu, aby składniki zakisły. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu taki zakwas można przechowywać do 2 tygodni.</li> <li data-xf-list-type="ul">UWAGA! Może się tak zdarzyć, że za pierwszym razem zakwas nie zakiśnie. Wtedy wylewamy całą zawartość naczynia i nie myjąc go, ponownie wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników. Zasadą jest, że żur kwasimy zawsze w tym samym naczyniu, nie myjąc go po kolejnych kiszeniach.</li> <li data-xf-list-type="ul">Obok żuru drugą tradycyjną zupą jest biały barszcz. Z wyglądu obie zupy w zasadzie się nie różnią i podaje się je z tymi samymi dodatkami: jajkami na twardo, kiełbasą, boczkiem. Jednak barszcz biały jest zupą mniej kwaśną, za to bardziej aromatyczną i gotuje się go na zakwasie z mąki pszennej (a nie żytniej, jak żur) oraz na wywarze z wędzonki. Barszcz biały zaprawia się śmietaną.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 953018, member: 10341"] [B]Żur i barszcz biały [/B] [B] [/B] [LIST][*]Żaden żurek nie może smakiem dorównać temu ugotowanemu na domowym zakwasie. A zakwas robi się bardzo łatwo. Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy 30 dkg mąki zytniej razowej. Dodajemy 4 posiekane i utarte z odrobiną soli ząbki czosnku oraz kawałek skórki chleba razowego i zalewamy 500 ml przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy i stawiamy na 3 – 4 dni w ciepłym miejscu, aby składniki zakisły. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu taki zakwas można przechowywać do 2 tygodni. [*]UWAGA! Może się tak zdarzyć, że za pierwszym razem zakwas nie zakiśnie. Wtedy wylewamy całą zawartość naczynia i nie myjąc go, ponownie wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników. Zasadą jest, że żur kwasimy zawsze w tym samym naczyniu, nie myjąc go po kolejnych kiszeniach. [*]Obok żuru drugą tradycyjną zupą jest biały barszcz. Z wyglądu obie zupy w zasadzie się nie różnią i podaje się je z tymi samymi dodatkami: jajkami na twardo, kiełbasą, boczkiem. Jednak barszcz biały jest zupą mniej kwaśną, za to bardziej aromatyczną i gotuje się go na zakwasie z mąki pszennej (a nie żytniej, jak żur) oraz na wywarze z wędzonki. Barszcz biały zaprawia się śmietaną. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom