Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 953774" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ziele angielskie</strong></p><p> <strong></strong></p><p> <strong></strong></p><p> To niezwykła przyprawa o bardzo złożonym aromacie. W jej bukiecie odnajdziemy nuty cynamonu, goździka, kardamonu, gorczycy, pieprzu i gałki muszkatałowej. Pewnie z tego powodu nazywana jest często toute-space, czyli &#8222;wszystkie przyprawy&quot;. Na nasze stoły ziele trafiło dzięki Kolumbowi, który początkowo pomylił przyprawę z pieprzem. Nic dziwnego - jagody obu roślin są bardzo do siebie podobne.</p><p></p><p> Co ciekawe - chyba tylko w Polsce przyprawę określa się mianem &#8222;ziela angielskiego&quot;(prawdopodobnie dlatego, że szczególnie cenione i chętnie stosowane jest w kuchni angielskiej).</p><p> Poza naszymi granicami ziele angielskie nazywa się pieprzem jamajskim, pieprzem goździkowym, nową przyprawą czy pieprzem pachnącym. Tak naprawdę są to jednak owoce korzennika lekarskiego, tropikalnej, wiecznie zielonej rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej. Dojrzałe jagody mają ciemnofioletową barwę i są bardzo smaczne. Na potrzeby przyprawy zrywa się i suszy owoce jeszcze nie do końca dojrzałe. Przybierają wówczas brunatną barwę, a ich skórka staje się chropowata. Za najlepsze uważa się gatunki sprowadzane z Jamajki, Barbadosu i Kuby.</p><p></p><p> <strong>W kuchni</strong></p><p> Niezwykły aromat przyprawy sprawia, że idealnie nadaje się do owoców morza, warzyw, wędlin, marynat, konserw, zup, a także do ciast, kremów i do naleśników. Zielem angielskim aromatyzuje się również grzane wino, majonez i sos winegret. Sproszkowane owoce wchodzą w skład niektórych mieszanek przyprawowych, np. curry.</p><p> Wysuszone jagody należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła. Przed podaniem - najlepiej zmielić jagody w młynku do pieprzu. Przyprawę dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania.</p><p></p><p> <strong>Zdrowa przyprawa</strong></p><p> Ziele angielskie ułatwia trawienie, łagodzi nerwobóle oraz objawy reumatyczne. Ponadto posiada właściwości pobudzające i antyseptyczne. </p><p> Herbatka z korzennika lekarskiego łagodzi zaburzenia jelitowe i trawienne, uśmierza kolkę i wzdęcia. Uwaga - przedawkowanie powoduje problemy żołądkowe.</p><p></p><p> <a href="http://www.nawidelcu.pl/" target="_blank">http://www.nawidelcu.pl</a> Dorota Mrówka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 953774, member: 10341"] [B]Ziele angielskie [/B] To niezwykła przyprawa o bardzo złożonym aromacie. W jej bukiecie odnajdziemy nuty cynamonu, goździka, kardamonu, gorczycy, pieprzu i gałki muszkatałowej. Pewnie z tego powodu nazywana jest często toute-space, czyli „wszystkie przyprawy". Na nasze stoły ziele trafiło dzięki Kolumbowi, który początkowo pomylił przyprawę z pieprzem. Nic dziwnego - jagody obu roślin są bardzo do siebie podobne. Co ciekawe - chyba tylko w Polsce przyprawę określa się mianem „ziela angielskiego"(prawdopodobnie dlatego, że szczególnie cenione i chętnie stosowane jest w kuchni angielskiej). Poza naszymi granicami ziele angielskie nazywa się pieprzem jamajskim, pieprzem goździkowym, nową przyprawą czy pieprzem pachnącym. Tak naprawdę są to jednak owoce korzennika lekarskiego, tropikalnej, wiecznie zielonej rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej. Dojrzałe jagody mają ciemnofioletową barwę i są bardzo smaczne. Na potrzeby przyprawy zrywa się i suszy owoce jeszcze nie do końca dojrzałe. Przybierają wówczas brunatną barwę, a ich skórka staje się chropowata. Za najlepsze uważa się gatunki sprowadzane z Jamajki, Barbadosu i Kuby. [B]W kuchni[/B] Niezwykły aromat przyprawy sprawia, że idealnie nadaje się do owoców morza, warzyw, wędlin, marynat, konserw, zup, a także do ciast, kremów i do naleśników. Zielem angielskim aromatyzuje się również grzane wino, majonez i sos winegret. Sproszkowane owoce wchodzą w skład niektórych mieszanek przyprawowych, np. curry. Wysuszone jagody należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła. Przed podaniem - najlepiej zmielić jagody w młynku do pieprzu. Przyprawę dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania. [B]Zdrowa przyprawa[/B] Ziele angielskie ułatwia trawienie, łagodzi nerwobóle oraz objawy reumatyczne. Ponadto posiada właściwości pobudzające i antyseptyczne. Herbatka z korzennika lekarskiego łagodzi zaburzenia jelitowe i trawienne, uśmierza kolkę i wzdęcia. Uwaga - przedawkowanie powoduje problemy żołądkowe. [URL="http://www.nawidelcu.pl/"]http://www.nawidelcu.pl[/URL] Dorota Mrówka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom