Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 955568" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Nakrycie stołu</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p><strong>Obrus</strong></p><p> Obrus oczywiście powinien być idealnie czysty i świeży, wyprasowany tak, żeby nie widać było śladów składania. Rozmiar tkaniny musi być tak dobrany, by obrus zwisał z każdej strony co najmniej 20, a najwyżej 30 centymetrów.</p><p></p><p> Biały obrus stosowany jest podczas świąt oraz przy wszelkich uroczystych okazjach. Na co dzień ładnie wyglądają obrusy kolorowe, serwety, ozdobione wzorami i haftami. Najbardziej eleganckim materiałem jest len i bawełna, staroświecki adamaszek (jednolita, tkana tkanina). Pod ażurowe obrusy i serwety wypada położyć jednobarwny podkład, dobrany kolorystycznie.</p><p></p><p> Duże znaczenie w wyborze obrusu ma rodzaj zastosowanej zastawy stołowej. Na ciemnych tkaninach ładnie wyglądają białe talerze, na jasnych – ciemne i zdobione. Do zastawy we wzorki dobieramy gładki obrus, talerze bez wzoru będą wyglądały dobrze na kolorowym obrusie z elementami graficznymi.</p><p></p><p> </p><p><strong>Dekoracja – kwiaty i świece</strong></p><p> </p><p></p><p> Kwiaty to najbardziej tradycyjna, ale też najbardziej elegancka forma przybrania stołu. Zawsze są to kwiaty cięte, świeże, ustawiane w wazonach, misach lub flakonikach. Najlepiej na stole sprawdzają się niskie kompozycje kwiatowe, nie przeszkadzające gościom w patrzeniu na swoich sąsiadów naprzeciwko. Należy pamiętać o tym, by woń kwiatów nie była zbyt intensywna (dlatego ostrożnie należy stosować kompozycje kwiatowe ze storczyków, orchidei czy magnolii). </p><p> </p><p> Kwiaty dobrze jest dobierać w zależności od pory roku, np. na wiosnę pięknie na stole będą wyglądać żonkile lub tulipany. Białe kwiaty (np. lilie, białe róże, stokrotki, margerytki) stosuje się przy uroczystościach: chrzcinach, komuniach, ślubach, zaręczynach. Bożonarodzeniowy stół można ozdobić gałązkami świerkowymi, tarniną, jemiołą, a wielkanocny – baziami i gałązkami bukszpanu. </p><p> </p><p> Obecnie bardzo popularne są orientalne, minimalistyczne sposoby ozdabiania stołu, wzorowane na japońskiej tradycji. Zawsze elegancka jest japońska ikebana, ciekawie wyglądają też niestandardowe ozdoby, np. symetrycznie rozstawione smukłe flakoniki z pojedynczymi kwiatami lub misa z pływającymi kielichami kwiatów. </p><p> </p><p> Prócz kwiatów na stole ustawia się świece. Trzeba pamiętać o tym, że zapalać je można dopiero wieczorem. Świece dobiera się pod kolor zastawy, obrusu i kwiatów, najlepiej jednak wyglądają gładkie, wysokie, o tradycyjnym podłużnym kształcie. Najbardziej eleganckie są wysokie lichtarze, metalowe bądź szklane, pojedyncze lub na kilka świec. Ostatnio zaczęto również stosować różnego rodzaju niskie świeczniki (zamknięte lub otwarte) i lampioniki z wkładami świecowymi, jednak przy oficjalnych przyjęciach bezpieczniej będzie zastosować tradycyjne lichtarze. </p><p></p><p> Prócz świec i kwiatów na stole mogą znajdować się również inne ozdoby, takie jak kolorowe serwetki, dekoracyjne solniczki i pieprzniczki, pojemniki na przyprawy. Należy jednak pamiętać, żeby stół nie był przeładowany </p><p></p><p> Żródło: savoir-vivre.pl</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 955568, member: 10341"] [B]Nakrycie stołu[/B] [B] [/B] [B]Obrus[/B] Obrus oczywiście powinien być idealnie czysty i świeży, wyprasowany tak, żeby nie widać było śladów składania. Rozmiar tkaniny musi być tak dobrany, by obrus zwisał z każdej strony co najmniej 20, a najwyżej 30 centymetrów. Biały obrus stosowany jest podczas świąt oraz przy wszelkich uroczystych okazjach. Na co dzień ładnie wyglądają obrusy kolorowe, serwety, ozdobione wzorami i haftami. Najbardziej eleganckim materiałem jest len i bawełna, staroświecki adamaszek (jednolita, tkana tkanina). Pod ażurowe obrusy i serwety wypada położyć jednobarwny podkład, dobrany kolorystycznie. Duże znaczenie w wyborze obrusu ma rodzaj zastosowanej zastawy stołowej. Na ciemnych tkaninach ładnie wyglądają białe talerze, na jasnych – ciemne i zdobione. Do zastawy we wzorki dobieramy gładki obrus, talerze bez wzoru będą wyglądały dobrze na kolorowym obrusie z elementami graficznymi. [B]Dekoracja – kwiaty i świece[/B] Kwiaty to najbardziej tradycyjna, ale też najbardziej elegancka forma przybrania stołu. Zawsze są to kwiaty cięte, świeże, ustawiane w wazonach, misach lub flakonikach. Najlepiej na stole sprawdzają się niskie kompozycje kwiatowe, nie przeszkadzające gościom w patrzeniu na swoich sąsiadów naprzeciwko. Należy pamiętać o tym, by woń kwiatów nie była zbyt intensywna (dlatego ostrożnie należy stosować kompozycje kwiatowe ze storczyków, orchidei czy magnolii). Kwiaty dobrze jest dobierać w zależności od pory roku, np. na wiosnę pięknie na stole będą wyglądać żonkile lub tulipany. Białe kwiaty (np. lilie, białe róże, stokrotki, margerytki) stosuje się przy uroczystościach: chrzcinach, komuniach, ślubach, zaręczynach. Bożonarodzeniowy stół można ozdobić gałązkami świerkowymi, tarniną, jemiołą, a wielkanocny – baziami i gałązkami bukszpanu. Obecnie bardzo popularne są orientalne, minimalistyczne sposoby ozdabiania stołu, wzorowane na japońskiej tradycji. Zawsze elegancka jest japońska ikebana, ciekawie wyglądają też niestandardowe ozdoby, np. symetrycznie rozstawione smukłe flakoniki z pojedynczymi kwiatami lub misa z pływającymi kielichami kwiatów. Prócz kwiatów na stole ustawia się świece. Trzeba pamiętać o tym, że zapalać je można dopiero wieczorem. Świece dobiera się pod kolor zastawy, obrusu i kwiatów, najlepiej jednak wyglądają gładkie, wysokie, o tradycyjnym podłużnym kształcie. Najbardziej eleganckie są wysokie lichtarze, metalowe bądź szklane, pojedyncze lub na kilka świec. Ostatnio zaczęto również stosować różnego rodzaju niskie świeczniki (zamknięte lub otwarte) i lampioniki z wkładami świecowymi, jednak przy oficjalnych przyjęciach bezpieczniej będzie zastosować tradycyjne lichtarze. Prócz świec i kwiatów na stole mogą znajdować się również inne ozdoby, takie jak kolorowe serwetki, dekoracyjne solniczki i pieprzniczki, pojemniki na przyprawy. Należy jednak pamiętać, żeby stół nie był przeładowany Żródło: savoir-vivre.pl [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom