Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 956308" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Mazurki</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Mazurki przyrządza się z każdego rodzaju ciasta. Są mazurki kruche, biszkoptowe, na waflu, na opłatkach, a nawet drożdżowe. Ważne, aby były płaskie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najpopularniejsze sa mazurki na kruchym spodzie z dekoracja brzegu z ciasta makaronikowego (aby je przyrządzić należy wymieszać 50 dkg mielonych migdałów z 50 dkg cukru pudru, 3 łyżkami mąki oraz 2 białkami ubitymi na półsztywno). Ciasto makaronikowe powinno być twarde, ale elastyczne, dające się łatwo formować.</li> <li data-xf-list-type="ul">Mazurek musi być barwny i bogato zdobiony. Wierzchy mazurków najczęściej przyozdabia się kolorowymi lukrami, czekoladą oraz barwionym marcepanem. Na tym układa się fantazyjne dekoracje z kandyzowanych i suszonych owoców, smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów, migdałów oraz czekolady.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jedną z najpopularniejszych mas do przekładania mazurków jest kajmak. Najłatwiej przyrządzić go ze skondensowanego mleka w puszce. Zamkniętą puszkę mleka wystarczy umieścić w gorącej wodzie i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Po upływie tego czasu puszkę wyjmujemy z wody, otwieramy i letnią masą smarujemy ciasto.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najpiękniejsze dekoracje do mazurków i tortów robi się z masy marcepanowej, ponieważ jest giętka i elastyczna, daje się łatwo formować i można ją dowolnie barwić. Jeśli ktoś jest choc trochę uzdolniony plastycznie, jego marcepanowe dekoracje nie będą miały sobie równych. Jak zrobić domowy marcepan? Bardzo łatwo. Wystarczy 37,5 dkg mielonych migdałów wymieszać z 22,5 dkg cukru pudru i 2 torebkami cukru waniliowego. Do tych składników dodajemy łyżkę wody i białko. Zagniatamy ciasto i ochładzamy przez dobę. Gotowe!</li> <li data-xf-list-type="ul">Możemy zabarwić marcepan na dowolny kolor, dodając do masy kilka kropelek barwnika spożywczego (do kupienia w marketach na stoiskach z dodatkami cukierniczymi) lub naturalne soki, na przykład żurawinowy lub wiśniowy, blue curacao, odrobinę mocnego naparu kawy czy kakao. Barwna porcję tej słodkiej plasteliny można rozwałkować, podsypując cukrem, i przykryć nią ciasto, otulając je jak kolorową chusteczką. Z takiego placka można wyciąć różnej wielkości płatki i uformować różyczki lub inne kwiatki. Robiąc listki, należy pamiętać, żeby brzegiem widelca lub nożykiem wycisnąć na nich żyłki – takie listki wyglądają bardzo naturalnie.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 956308, member: 10341"] [B]Mazurki[/B] [B] [/B] [LIST][*]Mazurki przyrządza się z każdego rodzaju ciasta. Są mazurki kruche, biszkoptowe, na waflu, na opłatkach, a nawet drożdżowe. Ważne, aby były płaskie. [*]Najpopularniejsze sa mazurki na kruchym spodzie z dekoracja brzegu z ciasta makaronikowego (aby je przyrządzić należy wymieszać 50 dkg mielonych migdałów z 50 dkg cukru pudru, 3 łyżkami mąki oraz 2 białkami ubitymi na półsztywno). Ciasto makaronikowe powinno być twarde, ale elastyczne, dające się łatwo formować. [*]Mazurek musi być barwny i bogato zdobiony. Wierzchy mazurków najczęściej przyozdabia się kolorowymi lukrami, czekoladą oraz barwionym marcepanem. Na tym układa się fantazyjne dekoracje z kandyzowanych i suszonych owoców, smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów, migdałów oraz czekolady. [*]Jedną z najpopularniejszych mas do przekładania mazurków jest kajmak. Najłatwiej przyrządzić go ze skondensowanego mleka w puszce. Zamkniętą puszkę mleka wystarczy umieścić w gorącej wodzie i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Po upływie tego czasu puszkę wyjmujemy z wody, otwieramy i letnią masą smarujemy ciasto. [*]Najpiękniejsze dekoracje do mazurków i tortów robi się z masy marcepanowej, ponieważ jest giętka i elastyczna, daje się łatwo formować i można ją dowolnie barwić. Jeśli ktoś jest choc trochę uzdolniony plastycznie, jego marcepanowe dekoracje nie będą miały sobie równych. Jak zrobić domowy marcepan? Bardzo łatwo. Wystarczy 37,5 dkg mielonych migdałów wymieszać z 22,5 dkg cukru pudru i 2 torebkami cukru waniliowego. Do tych składników dodajemy łyżkę wody i białko. Zagniatamy ciasto i ochładzamy przez dobę. Gotowe! [*]Możemy zabarwić marcepan na dowolny kolor, dodając do masy kilka kropelek barwnika spożywczego (do kupienia w marketach na stoiskach z dodatkami cukierniczymi) lub naturalne soki, na przykład żurawinowy lub wiśniowy, blue curacao, odrobinę mocnego naparu kawy czy kakao. Barwna porcję tej słodkiej plasteliny można rozwałkować, podsypując cukrem, i przykryć nią ciasto, otulając je jak kolorową chusteczką. Z takiego placka można wyciąć różnej wielkości płatki i uformować różyczki lub inne kwiatki. Robiąc listki, należy pamiętać, żeby brzegiem widelca lub nożykiem wycisnąć na nich żyłki – takie listki wyglądają bardzo naturalnie. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom