Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 957052" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pieczenie mięs</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Aby pieczone mięsa zachowały soczysty smak, przyrządzając je, należy od razu włożyć do bardzo gorącego piekarnika (200 – 220 st.) i piec około 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. i pieczemy dalej przez godzinę. Kawałek mięsa o wadze 1,5 kg pieczemy około 90 minut.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jest kilka sposobów na to, aby pieczeń pozostała soczysta. Można pod brytfankę z pieczenią wsunąć do piekarnika drugie naczynie z gorącą wodą. Można też w trakcie pieczenia skrapiać mięso wodą lub rosołem (ważne, aby płyny były gorące, bo wtedy nie ochładzają pieczeni) i wytwarzającym się sosem, albo przed włożeniem do piekarnika podlać rosołem, sokiem (jabłkowym, winogronowym, pomarańczowym) czy winem, a następnie w trakcie pieczenia skrapiać tym wywarem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczeń wołowa nie wyschnie, jeśli naszpikujemy ją paseczkami słoniny lub obłożymy plastrami słoniny albo tłustego boczku (po upieczeniu plastry usuwamy).</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli na wystawny obiad przygotowujemy na przykład całego indyka, pamiętajmy, że ptak o wadze 4 – 5 kg musi piec się około 4 godzin w temperaturze 180 st.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 957052, member: 10341"] [B]Pieczenie mięs[/B] [B] [/B] [LIST][*]Aby pieczone mięsa zachowały soczysty smak, przyrządzając je, należy od razu włożyć do bardzo gorącego piekarnika (200 – 220 st.) i piec około 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. i pieczemy dalej przez godzinę. Kawałek mięsa o wadze 1,5 kg pieczemy około 90 minut. [*]Jest kilka sposobów na to, aby pieczeń pozostała soczysta. Można pod brytfankę z pieczenią wsunąć do piekarnika drugie naczynie z gorącą wodą. Można też w trakcie pieczenia skrapiać mięso wodą lub rosołem (ważne, aby płyny były gorące, bo wtedy nie ochładzają pieczeni) i wytwarzającym się sosem, albo przed włożeniem do piekarnika podlać rosołem, sokiem (jabłkowym, winogronowym, pomarańczowym) czy winem, a następnie w trakcie pieczenia skrapiać tym wywarem. [*]Pieczeń wołowa nie wyschnie, jeśli naszpikujemy ją paseczkami słoniny lub obłożymy plastrami słoniny albo tłustego boczku (po upieczeniu plastry usuwamy). [*]Jeśli na wystawny obiad przygotowujemy na przykład całego indyka, pamiętajmy, że ptak o wadze 4 – 5 kg musi piec się około 4 godzin w temperaturze 180 st. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom